Zachraňte kulturu 2013

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňte kulturu 2013


Nepřihlášený uživatel

#26

2013-02-05 13:29

Nepodepíši tuto petici, jsem člověk, který byl rád, že kníže, kterého jste tak vehementně adorovali, nevyhrál volby, proč bychom my, které nazýváte lůzou, měli na vás přispívat. Ale zcela jistě tak učiní kníže, který stojí v čele této vlády, která vás ekonomicky ničí, jste opravdu superpokrytci.

Nepřihlášený uživatel

#27 Michal

2013-02-05 13:45

Petici rozjeli lidé, jejichž životní úroveň je očividně nadprůměrná, vztaženo k mediánu úrovně a platů občanů ČR. Tím "očividně" myslím jejich časté předvádění se v TV s přepychem a někdy až trapné lísání se k vrchnosti, ke které nyní posílají poníženou supliku o tom, že jim shora padá pod stůl méně zbytků než dříve. Jde ve značném poměru o kašpárky metající kozelce ve dvorech pražské novodobé šlechty, titulů trapně koupených, kteří se v nejednom případě ani netají tím, že zbytek populace považují za lůzu a socky. Právě z peněz této lůzy a socek však kašpaři žijí. S plným vědomím pomáhají politikům oblbovat ten hloupý lid kdesi venku, za branami a ochrankou plesů v operách. Zbytky, pod stůl letící, však nepocházejí od vrchnosti. Jsou to plody skutečné práce té lůzy (pro některé už jen prasat) kdesi daleko v pachu nečisté hlíny, jedovatých ohňů a potu. Byly právem silnějšího přivlastněny proti vůli většiny, jež se na ně nadřela a které jste vy, rádoby umělci s plným vaším vědomím a souhlasem předhazováni pro zábavu místo řádných plateb za zcizenou práci. Ve výsledku si i to vaše stále bezobsažnější křepčení, mílovými kroky postmoderny od umění se vzdalující, vámi opovrhovaní zaplatí podruhé.
Milá pakulturní fronto, sami jste si v popřevratové imitaci demokracie vyvolili válení se u smrdutých nohou falešných vítězů, místo hrdého letu v chladu a turbulencích, který zkoumá obzory lidského pokolení o krok před pěšími. Co potoky vašimi loutkovodiči otrávené již nenesou dost zlatěnek pro všechny na zámeckém karnevalu, jste na řadě k vyhnání z teplých koberců na hlínu v maštalích. Panáčkující psíci již vrchnost nebaví, vše se jaksi vyžilo. Kupuje lvy a chytá otroky. Chce vidět čerstvou krev. Vy jste jen zhýčkaní pudlíci, které vyděsí i myš.
Končí doba budoárů, začíná doba arén.
I vzpomněli jste si na lůzu v podzámčí. Tam přece snad ještě existuje soucit s mazlíčky. Když vás jí ukazovali jak trdlíkujete, vždy se smála. Leč smích v bídě hořkne a hrubne. Lůza již krmí jen krávu, co dává mléko pro děti a těm šetří na školné aby nezůstaly naivní, nýbrž se jim dostalo poučení o tom jak staršími, neb slabšími, pohrdat a dělat kariéru. V nejednom takovém agitačním spektáklu jste za pamlsky poskakovali.
Mám-li z čeho, slituji se a krmím starého unaveného koně co dřív tahal pluh po mém poli. Odhozeného pudlíka, co lízal ruku zloděje mé práce a štěkal na mně z polstrovaného kočáru s chutí nakopnu.
Karbous

#28 Skeptický

2013-02-05 13:53

Milerád bych tuto petici podepsal, v podstatě ještě před prezidentskými volbami bych neváhal ani vteřinu. Nicméně po shlédnutí výlevů našeho kulturního výkvětu na podporu kandidáta strany propagující škrty jako jedinou cestu se k petici nepřipojím. Až budou umělci využívající veřejné finance opět apolitičtí a chránící slabé, menšiny a případně bojující proti vládnoucí sektě tak si teprve další podporu zaslouží... jinak ať si prosím notují s KS třeba variaci na téma "Teď už máme co jsme chtěli..."

Nepřihlášený uživatel

#29 Hádky a zase hádky...

2013-02-05 13:55

Nechci se dotknout zanícených voličů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana, ale od chvíle, kdy bylo třeba rozhodnout mezi nimi, tak pro mě ta volba začala být dost tristní záležitostí. Ani jeden nic neřeší. Ale on by asi žádný prezident, jak se teď ukazuje, nic nevyřešil. Není ani tak podstatný koho volíme, jako to, že jsme kvůli tomu na sebe sprostí a hážeme si klacky pod nohy. Jak se říká: Když se dva perou, třetí se směje. Pravice nebo levice, zelenej, modrej nebo žlutej, to je fuk, ale na takhle rozdělené společnosti se přece parazituje tak snadno! Spíš než se Zemanem (nebo s kýmkoli jiným) přijde nějaká pozitivní změna, až si uvědomíme, že všechny složky společnosti jsou důležitý a začnem si vzájemně pomáhat a důvěřovat. Taky nemůžete od stromu oddělit třeba kořeny nebo listy a myslet si, že dál poroste dobře... Takže se přestaňme vzájemně napadat a nadávat si, protože to je přesně to, co naší vládě tak krásně hraje do karet.

kurcz

#30 Re: Podporovatelé knížete Karla

2013-02-05 13:58

#7: B. Zabinski - Podporovatelé knížete Karla

směšujete jablka s hruškami. váš příspěvek je k jinému tématu. nehledě na to, že ne všichni zde podepsáni volili vámi nenáviděného kandidáta. jedná se o typickou chybu logického úsudku z vaší strany.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2013-02-05 13:59


Jirka

#32 Re: Podporovatelé knížete Karla

2013-02-05 14:08

#7: B. Zabinski - Podporovatelé knížete Karla

Přesně tak. Páni veskrze pravicoví umělci se naučili stát s nataženou rukou a čekat na dotace. Proč by zrovna oni měli být dotováni z peněz na úkor "socek" kterými tak opovrhují. V době kdy nejsou peníze na postižené, nemocné, důchodce atd. atd. je nehoráznost požadovat zvýhodnění pro privilegovanou a úzkou skupinu, která jde navíc proti většině. Proti kultuře nic nemám, ale ať si na sebe vydělá, žijeme prý v tržní ekonomice. Pokud je někdo schopný a umí, tak si na sebe vydělá. Pokud není, ať jde třeba prodávat banány a nevnucuje ostatním svoje potřeby.


Nepřihlášený uživatel

#33

2013-02-05 15:10

Stát s tak bohatou kulturní tradicí jakou máme by si neměl dovolit s tímto dědictvím hazardovat.

Nepřihlášený uživatel

#34

2013-02-05 15:30

Je varující, že se naše kultura dostává do situace, kdy jí téměř hrozí likvidace. Neustále se mluví o "úpadku doby", o úpadku naší jazykové kultury - a nejenom! a přitom lidé, kteří mají možnost o tom rozhodovat, s tímto úpadkovým stavem nedělají nic. Vlastně dělají: prohlubují jej.
Přijali jsme za své tvrzení, že i literatura, respektive knihy, časopisy, divadla, výstavy a další kulturní akce jsou zboží a o jejich ceně rozhoduje trh. Ale už se zapomíná, že je to právě kultura ve všech svých podobách, která má člověka zvedat výš, má ho kultivovat, má přinášet podněty, které nejsou jepičí povahy. Všechno, co vede k snížení kulturního vlivu, je velice nebezpečné. Copak jsme se nepoučili, kam vede nevzdělanost, nekulturnost, přízemnost a planost?
Milena Fucimanová
Jaroslav Noga, hudebník

#35 Byl da-Vinci dotován nebo najímán?

2013-02-05 15:43

Je potřeba dotovat kulturní projekty, o které je opravdový zájem? Proč si společnost vybrala k dotování zrovna uměleckou sféru? Proč zrovna zpěváci, houslisté, tanečníci, choreografové žijí s daní ostatních? Proč ne třeba řezbáři, zámečníci, elektrikáři nebo skladníci? Čím si umělci zasloužili takovou výsostnou pozici? Proč třeba lakýrník pracuje na malíře a proč ne naopak? Nežijí umělci v umělé bublině, navzdory tomu, jak vypadá reálný svět okolo? Pomůžou dotace skutečně tomu, aby lidé více chodili za kulturou? A pomůže tomu, že budou umělci volat po penězích? Dosahuje dnešní moderní umění opravdu takových kvalit, aby bylo dotováno? Byl da-Vinci dotován nebo najímán?
Klára

#36 Re: Re: Podporovatelé knížete Karla

2013-02-05 15:49

#8: - Re: Podporovatelé knížete Karla 

 A já souhlasím s Vaším komentářem. Když tak čtu ten seznam podpisů, vypadá to, že je to seznam voličů KS. Těch, kteří se vyjadřovali k ostatním voličům, že jsou socky. Není větší socka ten, kdo žádá milodary?  Že je hanba nefackuje.


Nepřihlášený uživatel

#37 Re:

2013-02-05 15:53

#33: -

Mluvíte o bohaté tradici. Žili Palacký, Němcová, Čapek, Smetana z dotací?

Luděk

#38 Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 15:57

#34: -

Souhlasím s vámi, máte pravdu, snad každý ví kam vede nevzdělanost, nekulturnost, přízemnost a planost. Jen mám problém s tím, že o podporu kultury žádají lidé, kteří současně vyjádřili, a to velmi důrazně, podporu místopředsedovi vlády, která jim ty peníze nechce dát. To  je dost schizofrenní. Navíc se vyjádřili značně nekulturně na adresu lidí, kteří odmítli diktát jejich volby. Taková "kulturní elita" si podporu nezaslouží. Není totiž garantem vzdělanosti, kulturnosti, vznešenosti /výraz, který se mi v poslední době ekluje nadužitím právě oné "kulturní fronty" a rozkvětu. Pokud bych mohl, dal bych záporný hlas.

Kulturista...

#39 Hmm.. tak petice

2013-02-05 16:01

Po tom co "kultura" předvedla a předvádí za nekulturnosti si nezaslouží záchranu.
Říkám to nerad, ale na příští sezónu si rozmyslím i letité předplatné do divadla.
Mandragora

#40 muhehe

2013-02-05 16:33

rudá a hnědá prasata, nevolníci mají sponzorovat ze svých almužen "umělce" v luxusním životě )))
http://www.youtube.com/watch?v=1SwYboxn4WA
http://www.youtube.com/watch?v=ivKwQ75EkjM
Kníže

#41

2013-02-05 16:35

Umělci si za socialismu zvykli žít z eráru, zktrátka už nemáme socialismus.

Nepřihlášený uživatel

#42 Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 16:59

#38: Luděk - Re: Paní Fucimanová

Melete bohapusté nesmysly


Nepřihlášený uživatel

#43 Re: Re:

2013-02-05 17:00

#37: - Re:

Nikoli. Z příspěvků mecenášů.


Nepřihlášený uživatel

#44 Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 17:30

#38: Luděk - Re: Paní Fucimanová

Vypadá to, jako by si po vyhrocených volbách začali všichni představovat pod slovem "umělec" typ režiséra Hřebejka. Jako by překladatelé, redaktoři, normální divadelníci, vystavující umělci, knihovníci... prostě všichni z kulturní oblasti (kteří nespadají mezi tzv. celebrity) vůbec kulturu netvořili. Rozhlédněte se kolem sebe, podívejte se do vlastní knihovny, a vypněte na chvíli televizi. Jestli máte čas, projděte se. Živá kultura je taky mj. to, co je kolem vás. Za to, že si zjevně opilý Hřebejk a pseudoaristokratický Menzl neviděli do pusy, teď patří celá živá kultura do jednoho pytle? Zdaleka ne všichni vyjádřili podporu KS, protože ten rozpor mezi mediální masáží a živou ministryní byl až příliš... jasný. S lidma, kteří pracují v kulturní sféře se naši politici pokouší zametat jako s každým jiným. Například - zeptejte se někdy na platy knihovníků v nejbližší knihovně (to je totiž taky kulturní sféra). Takže bude lepší, když tenhle krám zavřou, a půjdou prodávat banány? Probůh, o tomhle je tady řeč, ne o Hřebejkovi nebo Menzelovi.

 

Vagabond

#45 Re: Re: Pravice a kultura

2013-02-05 18:00

Oikonomka

#46 Re:

2013-02-05 18:16

#23: -

Pokud je umělecké dílo opravdu umělecké, je nespotřebovatelné. I jako zboží. Jeho "přidaná hodnota" je téměř nekonečná. Viz třeba Homér, když půjdeme až ad fontés!. Trojská válka vydělává i v Hollywoodu Bredu Pitipitifa 20 mil. dolarů v průměru a miliardu producentům atd. Socka Spartakus vydělává v každém gladiátorském filmu, zatímco zloděj Crassus jen kradl, splotřebovával a vraždil. Pes po něm neštěkne. Jako za čas ani po "Černém Berkovi". Zbyde jen slovníkový heslo. Že "pravicový umělec", jako třeba D.Č. ap. je contradictio in adiecto, je nabíledni. Pravičák vždy parazituje. Dává přednost penězům před ostatními hodnotami. Proto se dá koupit. A pohladit. I od Černého (soudce) Berky.


Nepřihlášený uživatel

#47

2013-02-05 18:19

Zyva kultura si zaslouzi stalou podporu.
Earth without art je eh
Luděk

#48 Re: Re: Re: Paní Fucimanová

2013-02-05 18:31

#44: - Re: Re: Paní Fucimanová

"Vypadá to, jako by si po vyhrocených volbách začali všichni představovat pod slovem "umělec" typ režiséra Hřebejka." Ale petici skutečně podepsalo nemálo lidí, kteří bojovali urputně za KS. A jak teď chcete přesvědčit "rudá a hnědá prasata", aby spolupracovali s těmi, kteří jimi pohrdají? Hřebejk měl být opilý, dobře, ale to ještě nevystřízlivěl, aby se stačil omluvit? Je mi líto všech lidí, kteří se za pár šupů snaží udržet skutečnou kulturu nad vodou. Ale je jejich problém, když se nedokáží veřejně od zjevně nekulturních celebrit dostatečně distancovat. A bude zřejmě problém i některých z nich v tom, že pokud požadují podporu veřejnosti, musí jí umět také ostatním ušlápnutým sami poskytnout. Nejsou sami, koho tenhle systém likviduje.


Nepřihlášený uživatel

#49

2013-02-05 18:36

Ve volbách jste podporovali Schwarzenberga - předsedu této vlády. Tak, co teď škemráte o naše daně? Teď vám vadí kapitalistická soutěž? Sorry, raději dám své peníze důchodcům,kteří v lékárnách nemají na potřebné léky. A vy si zajděte za Posseltem nebo Dukou - třeba vám něco dají i po volbách.

Nepřihlášený uživatel

#50 Fascinující přehlídka ubožáků

2013-02-05 18:37

Kde se v lidech bere tolik drzosti? Jak může mít někdo, kdo téměř fanaticky podporoval předsedu silně pravicové strany na post prezidenta, tu drzost dožadovat se dotací nikoliv na existenční nebo důstojné přežití, ale na to, aby se mohl pokládat za "high-society"? Pro mě jsou skutečnými "sockami" právě tito lidé...