Petice za zrušení KSČM


Nepřihlášený uživatel

/ #93

2016-10-14 08:38

Mezinárodní postavení ČSSR v 80. letech – V programu OF se tvrdilo, že v mezinárodním srovnání v ekonomické úrovni na jednoho obyvatele jsme podle některých odhadů za posledních čtyřicet let propadli z desátého na čtyřicáté místo. Mezinárodní srovnání ekonomické úrovně, jak již bylo ukázáno, je značně složité. Československo skončilo svůj předválečný vývoj z hlediska celkové ekonomické úrovně na 13. místě v Evropě a na 18. ve světě. V roce 1985 to bylo 14, místo v Evropě {před válkou 1 Německo, po válce 2) a na 19. místě ve světě (za soubor států srovnatelný s rokem 1937), nebo na 25. místě ve světě bez ohledu na srovnatelnost soubo­ru států (před nás se dostaly arabské ropné státy, Hongkong a Singapur).

Uvedli jsme již, že desáté místo Československa co do hospodářské vyspělosti před válkou bylo od­vozováno od výroby nejdůležitějších dvaceti průmyslo­vých výrobků (uhlí, cement, elektřina, ocel, pivo atd.). V těchto výrobcích bychom i dnes zaujímali do­konce 7.-8. místo ve světě, což neznamená, že bychom se tím měli chlubit, neboť jde v řadě případů o výrobu s vysokou ekologickou, materiálovou a energetickou náročností.

V programu OF se dokonce hovořilo, že v ekonomic­ké úrovni na jednoho obyvatele dosahujeme v současné době pouze 17 % Spolkové republiky Německo. To by znamenalo, že ČSSR může mít hrubý domácí produkt na obyvatele pouze kolem 2 100 US dolarů. K na–prosto jiným závěrům dochází například známá „Souhrnná prognóza ČSSR do roku 2010″, vypracovaná Prognostickým ústavem ČSAV, která oceňuje ekono­mickou úroveň ČSSR na 8 až 9 tisíc US dolaru na obyvatele. K tomu uvádí:

„Souhrnně lze tedy právem konstatovat, že ČSSR se rozměrem svého ekonomického potenciálu a produktu řadí do pásma hospodářsky vyspělých ze­mí. Podle parity kupní síly národní měny významněji přesahuje úroveň Španělska, je o 15-20% podúrov­ní Velké Británie, Rakouska a Belgie. Nad touto úrovní jsou země „silného středu“ mezi 11-13 tis. USD/obyvatele (v paritě kupní síly v cenách roku 1985), kam lze zařadit SRN, Dánsko, Holandsko Finsko, Francii, Švédsko a Japonsko. K absolutní špičce se kromě USA a Kanady z evropských zemí nejvíce přibližuje Švýcarsko a Norsko. Méně vyspělé evropské země (Řecko, Portugalsko, Irsko), s nimiž bývá­me někdy srovnáváni, jsou značně – o 15-40 % – pod ekonomickou úrovní ČSSR. Mexiko, Argentina a dal­ší rychle se rozvíjející ekonomiky byly v polovině 80. let o 40-55 % pod úrovní ČSSR“