Petice proti hodnocení písemných maturitních prací z češtiny

matka

/ #99 slohovky !!!!!

2012-07-03 09:50







Veronika Valíková -píše na Eduin

02. 07 .2012 v 16:37

Dopis z MŠMT – pro všechny, kteří čekají na výsledky odvolání proti hodnocení písemné práce z ČJL .(Jsem na JM, naše webové stránky budou bez správce celý červenec, musím zneužívat EDUin):

Vážená paní Valíková,

z pověření kabinetu pana ministra reaguji na Vaše níže uvedené dotazy.

Odpovědní pracovníci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) i vedení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) jsou informováni o obsahu otevřeného dopisu některých středoškolských učitelů češtiny s názvem „Vraťte maturitu zpět do škol!“ i o textu první tiskové zprávy, kterou tato iniciativa zveřejnila.

K požadavkům členů této iniciativy MŠMT sděluje následující:

1. V souladu s § 82 odst. 4 školského zákona má každý žák, který konal maturitní zkoušku, právo nahlédnout do všech materiálů týkajících se jeho osoby, které mají význam pro rozhodnutí o výsledku jeho zkoušky. Každý maturant má tedy právo nahlédnout i do originálu záznamového archu své písemné práce z českého jazyka a literatury a taktéž do záznamu o hodnocení písemné práce. Rozhodnutí, zda si žák může pořídit kopii těchto dokumentů, je plně v kompetenci ředitele školy.

2. Ustavení Vámi navrhované „široké komise češtinářů, kteří by co nejrychleji znovu ohodnotili slohové práce studentů, kteří se odvolali“ nebude MŠMT iniciovat, protože takový postup by byl podle našeho názoru v rozporu s platnými školskými právními předpisy. Procesy přezkumového řízení maturitních zkoušek jsou podrobně popsány právě v § 82 školského zákona. Přezkum výsledků dílčích zkoušek společné části konaných formou písemné práce je výhradně v kompetenci pracovníků krajských úřadů, ministerstvo nemá zmocnění do něj jakkoli zasahovat. K zajištění odborného posouzení hodnocení písemných prací mají krajské úřady možnost využít zázemí CZVV. Centrum připravilo systém nestranného posouzení, na jehož základě vydá na základě požadavku KÚ ke každému jednotlivému hodnocení konkrétní písemné práce oponentní posudek. Je zajištěno, že oponentní posudek při přezkumu vždy zpracovává jiný hodnotitel než ten, který původně hodnotil danou práci. Závěrečné slovo v případech hodných zvláštního zřetele má ještě tříčlenná komise hodnotitelů-metodiků.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Ing. Bc. et Bc. Petr BANNERT, Ph.D.
ředitel odboru středního vzdělávání (odbor 23)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7
118 12 Praha 1
tel.: +420 234 812 143
e-mail: Petr.Bannert@msmt.cz
www: http://www.msmt.cz


Držím palce!