Zachráníme 100-lety strom

Petr Vařeka

/ #1

2012-10-28 21:37

Poslal jsem článek do Karlovarského deníku. Nejsem si ale jist, zda tam v dohledné době vyjde (mám špatné zkušenosti s uveřejňováním kritických příspěvků v tomto listu) a tak ho zkopíruji i sem:

Zde je jeho znění:

Ke skácení památného buku u křižovatky ulic Scheinerova a Tyršova v Karlových Varech
====================================================================================
Nejen poblíž bydlící ale i řada dalších lidí se značnou nelibostí kvitovala odstranění nádherného soliterního buku na jmenovaném místě. Pokud někoho ještě zajímá jak vypadal, může si jej prohlédnout na satelitní mapě www.maps.google.com (aplikace street-view, po zadání vyhledávacího hesla "Karlovy Vary Tyršova ulice"), kde ještě stojí v plné kráse. Na webu je dosud petice požadující jeho zachování.

I mně tento čin pobouřil, a tak jsem kontaktoval ředitele příspěvkové organizace Lázeňské Lesy, pana Evžena Krejčího a ptal jsem se nejen na důvod skácení výše uvedeného stromu, ale i na příčiny devastace stromořadí lemujícího pěšinu pod lesem na kraji býv. zahradnictví u jejíhož ústí do ohbí Tyršovy ulici tento strom stál.

Dostalo se mě již známé odpovědi, že strom nebyl zdravý, že ohrožoval kolemjdoucí a na doklad těchto slov mi byl zaslán obrázek rozsáhlé praskliny v kůře Tyršova buku (říkejme mu tak), který rovněž zveřejňuji.

Při pozornějším pohledu na něj je zřejmé, že žádné chorobné změny nejsou patrné, až na jednu menší suchou větev, což je u tak starého stromu běžné. Dřevo bylo na první pohled roztrženo poměrně nedávno značným pnutím v kmeni stromu. Ještě než byl strom skácen, tak byly asi v metrové vzdálenosti od něj v souvislosti s výstavbou rezidence, zbudovány betonové základy zdi, vedoucí paralelně s pěšinou u níž stál. Je jasné, že muselo dojít k zpřetrhání povrchových kořenů upevňujících strom v půdě. Z obrázku stojícího Tyršova buku (viz aplikace street-view) je patrné, že značná část habitusu stromu se sklání nad touto pěšinou, čímž vzniká značný silový moment, který byl kompenzován výše zmíněnými kořeny. Jejich odstraněním došlo ke ztrátě stability a ještě většímu naklonění stromu nad pěšinu a tím i nárustu napětí v dření, které později vedlo k roztržení dřeva vizualně se projevujícího prasklinou v borce. Jakožto bývalý statik si za touto interpretací stojím.

Tyršův buk byl tedy nenávratně poškozen bezohledným zásahem stavební firmy, což následně zákonitě muselo vést k jeho odstranění z důvodu bezpečnosti kolemjdoucích.

Ptal jsem se tedy ing. Krejčího, zda stavební úpravy rezidence Tyršova na kraji lesa prošly schvalovacím řízením u organizace, jejímž je šéfem a dostalo se mi kladné odpovědi.

Za zkázu nejen Tyršova buku, ale i celého nádherného stromořadí, které tam stávalo, jsou tedy vedle zmíněné firmy zodpovědny i Lázeňské Lesy a potažmo i magistrát města Karlovy Vary . Moc by mě zajímalo, proč je tak vehementně podporována výstavba nových bytů pro nejbohatší klientelu a to i přesto, že řada lidí končí na ulici, protože ve Varech neexistuje možnost sociálního bydlení (v létě jsem s magistrátem řešil případ jedné dvojíce "bydlící" na lavičce na Mickiewiczově stezce mezi Beethovenovým altánem a Richmondem). Tento skanzen pro bohaté, vyrůstající porůznu většinou v lázeňské části města, většinou zeje prázdnotou a běžnému člověku nejde do hlavy, proč magistrát dává přednost zájmům developerů popř. různých lobbistických uskupení před většinovým zájmem obyvatel tohoto města.

A jen díky bezcitnosti a nezájmu úředníků z magistrátu, a tím i příspěvkové organizace Lázeňské Lesy, bylo totálně zdevastováno i krásné místo, které jsem měl v oblibě zdaleka nejen já.
Petr Vařeka, tel 774195713
Konečná 9,
360 05 K. Vary

Bude-li zájem o obrázek zašlu jej mailem. Moje adresa je petrvareka@seznam.cz