PETICE PROTI NESPRAVEDLIVÉMU ZRUŠENÍ PŘÍSPĚVKU INVALIDŮM

Irena

/ #26 Odpoved z MPSV na dotaz jedné z maminek na odebírání průkazů ZTP a ZTP/P

2012-12-05 15:09

V Praze dne 9. října 2012
Č. j.: 2012/80890-23/1



Vážená paní Růžičková,

z pověření ministra práce a sociálních věcí odpovídám na Vaše podání ve věci průkazu osoby se zdravotním postižením v případě osob s amputací dolní končetiny.

Jedna ze změn, kterou obsahovala tzv. Sociální reforma 2011, je odklon od diagnóz. České dávkové systémy se tak připojily k moderním systémům, které se neorientují
na diagnózy. Je-li některá z dávek nebo jiných intervencí podmíněna dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem, není podstatné, o jakou diagnózu se u dané osoby jedná, ale jaké jsou její funkční dopady.

Předchozí právní úprava se orientovala na jednotlivé diagnózy, nikoli na jejich funkční dopady, nereflektovala ani vývoj pokroků lékařské vědy, přínosů rehabilitace a především moderní protetiky. Moderní protézy umožňují zachovat nebo obnovit mobilitu velké skupiny osob s amputací dolní končetiny. V posledních dvaceti letech se v protetice zrychlil vývoj nových technologií a materiálů, což přispívá k jednoduššímu, spolehlivějšímu a komfortnějšímu užívání protetických pomůcek. Protézy obsahují také speciální komponenty, díky kterým se jejich uživatelé mohou věnovat nejen standardním ale i pohybově náročnějším aktivitám. Tam, kde lékařská věda a rehabilitace mají omezené možnosti a kdy nelze využít adekvátní náhradu protézou na zajištění samostatné mobility, kdy v důsledku dlouhodobého přetěžování došlo k závažné deformaci páteře a značnému snížení funkčnosti druhé dolní končetiny apod., i nadále náleží dávková i nedávková pomoc. Nemohu tak souhlasit s obecným tvrzením, že „osobám s amputací dolní končetiny jsou brány průkazy“.

Od ledna letošního roku platí nová právní úprava – zákon č. 329/2011 Sb.,
o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, která zrušila institut mimořádných výhod a průkazy mimořádných výhod; současně však zavedla „průkaz osoby se zdravotním postižením“. Průkaz osoby
se zdravotním postižením je vydáván automaticky k dávce (příspěvek na péči nebo příspěvek na mobilitu) nebo na základě samostatného řízení na podkladě žádosti osoby se zdravotním postižením. Kompetence v dané věci je svěřena krajským pobočkám Úřadu práce České republiky. Průkaz osoby se zdravotním postižením není samostatnou listinou, ale je jednou z funkcí karty sociálních systémů (tzv. sKarty) a zachovává Vám známé zkratky TP, ZTP a ZTP/P.

Průkaz TP náleží osobám, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby
ve stupni I (lehká závislost). Průkaz ZTP náleží osobám, které jsou podle zákona
o sociálních službách považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé
na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), a osobám starším 18 let, které nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace z důvodu úplné nebo praktické hluchoty.Průkaz ZTP/P náleží osobám, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány pro účely příspěvku
na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost), a osobám, u kterých bylo pro účely příspěvku na mobilitu zjištěno, že nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace (s výjimkou výše uvedených osob se sluchovým postižením).

Vážená paní Růžičková, v dopravních prostředcích se každodenně setkáváme s mnoha osobami, které mají dlouhodobě či přechodně poměrně závažné problémy s mobilitou. Velké řadě z nich nenáleží průkaz osoby se zdravotním postižením, přesto jsou jejich speciální potřeby plně uspokojeny. Základní pravidla lidské slušnosti na obou stranách a solidarity musí být zachována a rozvíjena a nelze se spoléhat pouze na nároky založené právními předpisy, v daném případě na průkaz osoby se zdravotním postižením.

S pozdravem



Ing. David Kafka, v. r.
náměstek pro sociální a rodinnou politiku










Vážená paní
Ilona Růžičková
e-mail: ilona.kaderkova@gmail.com