MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#24832

2014-12-15 12:59

Karel Srp promluvil

V souvislosti s debatou nad Milošem Zemanem se začíná hovořit o tom, jaký bude další kandidát na hlavu státu v příští volbě prezidenta. Hovoří se o havlovském" typu. A spekuluje se nad jmény Pánek či Halík. Co vy na to?

Do špatného počasí je jediným Miloš Zeman. Nebude-li to on, pak o prezidentovi rozhodnou hesla: Chceme změnu – Nejdůležitější věci nejdříve – Nic než národ – Pravda a láska zvítězí – Kdy jindy, když ne teď –  My to dokážeme… Já jsem XY a jsem na to hrdý – tedy bubliny nebo ojetiny. Mohl by to být ale též vítěz nějaké televizní soutěže nebo ten, kdo třeba chodí v Praze nakupovat do Pařížské ulice. Nejspíš podle mne kandidáta vyprefabrikují neziskovky. Jistě si dají za fakturu v dolarech poradit. S Milošem Zemanem se však nebojím, že se staneme protektorátem kohokoliv. Ostatní naši řeč, kulturu, hranice a vlastenectví však prodají.

Myslíte, že jsou zde nyní politické síly, které následují odkazu Václava Havla? A naopak takové, ze kterých by Havel opravdu nadšený nebyl?

Nenásleduje jej žádná. Havel, s. r. o. je obchodní značka. Samolepka. Na ni slyší státní kasa i protizemanovští sponzoři. V zahraničí trvá setrvačnost, a tak vývoz „Havlova odkazu“ bude ještě nějakou dobu plnit kampusy.

Pochybuji, že by měl radost z oné mládeže na Albertově. Nikoliv kvůli protestu proti demokraticky zvolenému prezidentovi – Václav zažil vajíčka na Slovensku – a to nebyl zvolen referendem. Jde však o agresivitu. Na Albertov jsem poslal našeho fotografa. Dopoledne snímal Hlávkovu kolej. Vzpomínka na zastřelené studenty byla jako vždy spořádaná a vpravdě důstojná. Z Albertova však nepřinesl jediný snímek: „Víš, já jsem nemohl – bylo to strašně," řekl mi. Minulý týden mně řekl starší ostřílený profesor, za totality hlídač: „Já se teď bojím –  snad poprvé od roku 1974 – mám takový pocit, že mne někdo zmlátí..." Píše totiž do novin a přednáší pravdu na vysokých školách…

Pochybuji též, že by Václav Havel dal svoji cenu skupině Pussy Riot za její „kreativní disent“, jak zdůvodnila komise. Za desítky let, co jsem Václava Havla a Miloše Zemana poznal, neslyšel jsem od Václava jediné hrubé slovo. Od Miloše jedenkrát. Bylo to předloni 21. srpna, kdy mu kdosi nabízel plnicí pero, se kterým chtěl, aby podepsal prezidentský slib. Prý má cenu rovný milion. Miloš Zeman to odmítl slovy – aby raději darovali milion tužek dětem do školy. Onen člověk naléhal a byl několikráte zdvořile odmítnut. Když pero dával před Miloše asi popáté, Miloš ztišil hlas – a já věděl, že je zle – „…a hovno,“ řekl.

To, že z překladu Pussy Riot udělá studentská mládež Majdan, že i já omylem dostanu z dalekého zahraničí hromadný mail s  přílohami fotek, které mám zvětšit a přijít s nimi na Národní třídu – kdy a kam – pak přijde mail, jestliže nezapálím někomu auto, pocítí to rodina…

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#24836 Re:

2014-12-15 13:19:44

#24832: -  

 Dej si studeny obklad na hlavu, to nekdy pomuze. Zeman bude rad, kdyz "doslouzi" tri roky, ktere ho jeste cekaji a neuchlasta se.


Nepřihlášený uživatel

#25014 Re:

2014-12-16 07:33:30

#24832: -  

 Diskuzi o budoucím kandidátovi ponechme zatím stranou. Bude jich hodně.

Spíše mě zaujalo, že "Karel Srp promluvil".

Jedná se o Karla Srpa, který byl evidován jako Důvěrník, Tajný spolupracovník a Agent StB pod krycím jménem HUDEBNÍK ?