POMOZTE ZACHRÁNIT ZÁMEK V PŘEROVĚ NAD LABEM

Kontaktujte autora petice

Odpověď Středočeského kraje generálnímu řediteli ČRo

2017-03-25 13:53:35

Vážení spoluobčané, občané ČR a poplatníci Českého rozhlasu,

přemýšlel jsem, zda tento dopis zveřejnit.

Jelikož je tato věc veřejná a k informacím mají přístup všichni občané ČR i ze zákona o svobodném přístupu k informacím, rozhodl jsem se tento dopis zveřejnit. V příloze naleznete dopis, který byl 7. března odeslán generálnímu řediteli ČRo., kde písemně odpovídá radní za kulturu pan Daniel Marek. Vysvětluje, že Středočeský kraj nebude usilovat o koupi zámku v Přerově nad Labem. Uvádějí zde, že pořízení a rekonstrukce by podle nových odborných propočtů stála 85 miliónů korun. V minulosti hovořil Středočeský kraj o částce 60 mil. Kč, dnes hovoří o 85 mil. Kč a zítra to bude kolik, pánové a dámy?

Opravdu bychom chtěli tento nový odborný propočet vidět. Podle nás je tento odhad velmi přehnaný a neodpovídá reálné investici. Dokud nebude mít někdo z odborníků přístup do zámku a neprovede sondy a odborný posudek o současném stavu, tak jsou to jenom přehnané odhady, které nemají žádnou váhu v rozhodování a posuzování potřebných investic na této unikátní památce.

Nepochybuji o tom, že o těchto zásadních věcech nerozhodují odborníci, ale politici. Nicméně mě velmi mrzí, že politiky nezajímá stanovisko odborníků a myslí si, že rozumí všemu. Vážím si politiků, kteří přiznají, že dané věci nerozumí a vyžádají si přesné podklady a doporučení od odborníků a po řádném prostudování a komunikaci s odborníky si utvoří vlastní názor. Navíc v rozhodování mají politici brát v úvahu veřejné zájmy a uvažovat s nadhledem v zájmu našich občanů.

Pokud rozhodují pouze v rovině ano nebo ne, bílá nebo černá, ekonomické nebo neekonomické … poté tu nepotřebujeme politiky, ale můžeme je nahradit strojem (systémem), který dokáže podle těchto parametrů velmi rychle rozhodnout a dokonce nám ušetří mnoha milionové nebo i miliardové náklady. Jednoduše řečeno, potřebujeme zde lidský faktor, který dokáže posoudit objektivně a nezávisle danou situaci, kde si politik uvědomí svoji odpovědnost vůči lidem i národu a dokáže veřejné zájmy upřednostnit před zájmy vlastními. To je přesně to, co očekávají voliči.

V našem případě nejde o politiku, ale o naši historii a ta se má chránit, protože bez historie náš národ v dnešní zrychlené době může velmi rychle zaniknout.

Zamýšlím se na sloganem v předvolební kampani ANO: „aby tu chtěli žít i naše děti.“ Pokud to skutečně myslelo ANO vážně s tímto sloganem, jeho jednání by mělo být opačné, měli by se společně s námi snažit zachránit naši historii, neboť bez historie není budoucnost. Proto jej vnímám jako předvolební prázdné heslo nebo pouťovou upoutávku, nálepku pro voliče, kteří volili.

Bohužel se často stává, že lidé, kteří byli námi zvoleni a měli by pomáhat k celkovému rozvoji naší země, zapomínají na důvod, proč tam jsou. Koukají na nás shora, mají pocit absolutní moci, a když se ozveme, tak nás považují za drzé. Jak si někdo dovoluje z lidu vystoupit a chtít po nás něco, co mi sami zarputile nechceme. To je podle nich drzost!

 

 

Děkuji vám za pozornost.

dopis4.jpg

 


Ing. Jan Vosecký

informace o včerejší diskusi na veřejném zasedání Středočeského kraje

2017-03-08 10:50:14

Vážení spoluobčané, občané ČR a poplatníci Českého rozhlasu,
chtěl bych Vás informovat o včerejším zastupitelstvu Středočeského kraje.

Bohužel jsem velmi zklamán z jednání krajského zastupitelstva, kde nejdříve nebyl bod o zámku v Přerově nad Labem vůbec na programu a při dodatečném doplnění programu jej zastupitelé přesunuli až skoro na samý závěr veřejného zasedání.

Při diskusi k bodu o informacích a o důvodech, které vedly náměstka hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče a Radu Středočeského kraje k revokaci usnesení týkajícího se zámku v Přerově nad Labem jsem dostal omezený prostor, kde jsem zastupitelům sdělil následující:

„Nejde tu o žádnou politiku a v tuto chvíli ani o žádné politické přetahování. Jde o dobrou věc, která v nás uchová naději, že máme budoucnost a společně můžeme vytvořit unikátní projekt spojení zámku v Přerově nad Labem se skanzenem a zároveň rozšířit expozice Polabského muzea, které přilákají více návštěvníků.
Jakmile dovolíme prodat zámek, prodáme i naší historii. Bez historie není ani žádná budoucnost a to určitě mnozí z Vás dobře vědí.
Skanzen i zámek nám ukazují, jak se u nás žilo v minulosti a to nejenom ve Středočeském kraji.
Nedávno jsme založili petici za záchranu zámku, která má dnes již více než 500 podpisů a zde Vám přečtu některé příspěvky od lidí, kteří petici podepsali a nesouhlasí s prodejem zámku:

Není důležitá jen budoucnost, ale i odkaz předků neboť bez minulosti není budoucnost.

Zámek v Přerově n. Labem by se měl stát součástí tamního Polabského skanzenu, bez rizika jeho zneužití soukromými majiteli pro ryze komerční, nebo osobní účely (hotel a podobná zařízení, nepřístupné soukromé sídlo, atd.)

Spojení skanzenu a zámku by bylo unikátní!

Veřejný zájem a historická hodnota by měly dostat přednost.

Historické památky jsme zdědili a máme povinnost se o ně starat s péčí řádného hospodáře pro příští generace.

Je zločinem zbavovat se národních památek

Podepisuji proto, že kulturní památky jsou dědictvím národa a nikoli majetkem jedinců, vyjma šlechtických představitelů
a rodů, kteří tyto majetky chrání tradičně pro budoucí generace!!!

a mnohé další a další příspěvky, které můžete v petici nalézt na portálu petice24.com

Nejenom já, ale i vy všichni, jak tu dnes sedíte, jsme tu pro lidi, a proto Vás všechny žádám, abyste velmi zvážili tuto jedinečnou příležitost a to záchranu vzácné památky, zámku v Přerově nad Labem. Pomozte jej zachovat pro nás i naše budoucí generace.

Obávám se, že v současnosti Český rozhlas už pouze čeká na oficiální postoj Středočeského kraje. Pokud jej již obdržel nebo teprve obdrží, rozjede prodej zámku v otevřené soutěži a bude poté velmi obtížné tento prodej zastavit a tato možnost záchrany a unikátního projektu propojení zámku se skanzenem se již nikdy nebude opakovat.

Hledejme prosím společně způsob, jak vzácnou památku zachránit. Například i požádat vládu či ministerstvo financí
o mimořádný příspěvek do rozpočtu na nákup památky.
Pokud bude mít z Vás někdo zájem, osobně Vám ukážu toto unikátní a jedinečné místo v Přerově nad Labem.

Nejde o peníze, naše historie má pro nás nevyčíslitelnou hodnotu, a pokud si ji necháme vzít, ztratíme nebo prodáme sami sebe.
Děkuji za pozornost a možnost vystoupit na zasedání.“

Opět zklamání z následující diskuse některých zastupitelů i radních.
Např. pan Kupka zde zmínil narážku na soukromé vlastnictví, kdy údajně tento způsob vlastnictví neuznáváme a vnímáme to, jako něco špatného.
Zareagovat na diskusi jsem bohužel nemohl, protože jsem již nedostal prostor.
Nemohl jsem odpovědět, že soukromé vlastnictví uznávám a respektuji ho a v některých případech i doporučuji. Jsem pro veřejný zájem a to především otevření zámku široké veřejnosti. Je velmi malá pravděpodobnost, že bude zámek otevřen veřejnosti v případě prodeje do soukromých rukou. Příkladem může být již minulá snaha zámek prodat, kde vítěz, který nabídl nejvyšší cenu, chtěl zámek využít pro své soukromé sídlo.
V minulosti prodej zámku byl dokonce spojován s možnou korupcí.

Byl zde uveden příklad soukromého vlastnictví zámku Loučeň.
To bohužel není vhodný příklad, protože u zámku Loučeň nestojí skanzen ani žádné muzeum příspěvkové organizace Středočeského kraje. Pamatuji si dobu, kdy jsem chodil do zámeckého parku, který byl přístupný veřejnosti bez poplatku.
Dnes stojí rodinné vstupné do parku 330,- Kč a na to opravdu mnoho rodin nemá peníze.

Zklamal mě příspěvek do diskuse pana starosty Nymburka, pana Fojtíka, který bohužel neřekl nic věcného o zámku nebo skanzenu, přitom sám je historik a Polabské muzeum zná velmi dobře.

Potom již obvyklá politická debata o ničem, kde někteří zastupitelé a radní řešili své osobní neshody a odbíhali od tématu.

Jasně nám dali najevo, že je lidé vůbec nezajímají!

Pamatuji si velmi dobře heslo, za které se schovávali někteří radní a dnešní představitelé Středočeského kraje „aby tu chtěli žít i naše děti".
Co na to říkáte paní hejtmanko?
Je to jenom prázdné heslo nebo pouťová upoutávka, nálepka pro voliče, kteří Vás volili?


Ing. Jan Vosecký

nové informace

2017-03-06 21:40:49

Vážení spoluobčané, občané ČR a poplatníci Českého rozhlasu,
zítra dne 7. 3. 2017 proběhne veřejné zasedání Středočeských zastupitelů, kde by měl náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče pan Daniel Marek vysvětlit, proč je zámek v Přerově nad Labem lhostejný Radě Středočeského kraje a odmítá tuto vzácnou památku zachránit pro nás i naše příští generace.

Oproti minulosti se kraj otočil k tomuto projektu zády.
Budeme Vás informovat o výsledku z jednání zastupitelů.

http://www.kr-s.cz/web/urad/terminy-zasedani

Žádáme všechny příznivce, aby petici rozšířili mezi své příbuzné, známé i neznámé, abychom získali společně co největší mandát za boj proti prodeji a na záchranu jedinečné kulturní památky chráněné státem.

Děkujeme, že jste s námi.


Ing. Jan Vosecký

Nové informace o prodeji zámku v Přerově nad Labem

2017-02-26 09:43:27

Vážení spoluobčané, občané ČR a poplatníci Českého rozhlasu,
přinášíme Vám nové informace.

Pan generální ředitel René Zaoral, na posledním veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu ze dne 22.2.2017 oznámil na dotaz, jak se vyvíjí kauza prodeje zámku v Přerově nad Labem následující:

...

„Paní hejtmance jsem zaslal dopis poté, co mi ústně bylo řečeno, že o objekt zájem nemají, jakmile na ten dopis obdržím od paní hejtmanky oficiální odpověď, tak pak ten projekt bude spuštěn okamžitě. Nic tomu nebrání, my máme všechno připraveno a není důvod v podstatě ten objekt neprodat.“

V čase 25:17 můžete si poslechnout:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3807515

Po posledním veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu jsme se, my voliči, posluchači a poplatníci ČRo dozvěděli, že jsme jim úplně „ukradení.“ Co nevydělává, nemá pro ně žádnou hodnotu, jak pro generálního ředitele Českého rozhlasu, tak zřejmě i pro hejtmanku a Radu Středočeského kraje.

Položme si otázku, co všechno nevydělává ve Středočeském kraji? Bude se to prodávat?

Historie má pro nás obrovský význam, bez historie a jejich hrdinů, kteří položili své životy za český národ, bychom tu dnes už dávno nebyli!

Je povinností nás všech se starat o naše historické památky s péčí řádného hospodáře pro naše příští generace! Přestaňte Vy, kteří jste byli zvoleni českým národem, rozprodávat naši historii !!!

Žádáme všechny příznivce, aby petici rozšířili mezi své příbuzné, známé i neznámé, abychom získali společně co největší mandát za boj proti prodeji a na záchranu jedinečné kulturní památky chráněné státem. Děkujeme, že jste s námi.


Ing. Jan Vosecký

korupční jednání v roce 2015 při snaze prodat zámek v Přerově nad Labem

2017-02-12 10:58:37

Vážení spoluobčané, občané ČR a poplatníci Českého rozhlasu,

děkujeme Vám za podporu petice na záchranu zámku v Přerově nad Labem.


Věděli jste, že minulá snaha prodeje zámku v Přerově nad Labem mohla být spojena s korupcí?

Více naleznete zde

http://www.denik.cz/z_domova/exministr-balvin-dostal-podminku-v-kauze-prodeje-zamku-cro-20170109.html

 

Sledujte aktuání informace na stránkách Facebooku

https://www.facebook.com/Pomozte-zachr%C3%A1nit-z%C3%A1mek-v-P%C5%99erov%C4%9B-nad-Labem-petice-405126836502852/

 

Děkujeme, že jste s námi


Ing. Jan Vosecký

Aktuální informace o zámku v Přerově nad Labem

2017-02-10 20:19:54

Dobrý večer,

děkuji Vám za podporu petice na záchranu zámku v Přerově nad Labem.

Vytvořili jsme stránky na Facebooku, kde naleznete aktuální informace.

https://www.facebook.com/Pomozte-zachr%C3%A1nit-z%C3%A1mek-v-P%C5%99erov%C4%9B-nad-Labem-petice-405126836502852/

Pěkný víkend

Jan Vosecký


Ing. Jan Vosecký



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.