Petice proti obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Nové webové stránky www.marianskysloup.com

2017-11-11 09:31

Vážení přátelé,

děkujeme vám za veškerou podporu v zápase za zachování hodnot demokracie a svobody. Dosáhli jsme úspěchu, když zastupitelstvo hlavního města Prahy zamítlo dne 14. 9. 2017 obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí poměrem hlasů 37:6. Přesto náš zápas pokračuje a proto vás prosíme o další aktivitu a podporu.

Zástupci Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu (podotýkám, že se jedná o malou skupinu lidí, kteří nezastupují katolickou církev) usilují o zvrácení rozhodnutí ZHMP a sbírají podpisy, aby mohli interpelovat v této záležitosti. Také vyvíjí výraznou mediální aktivitu, aby přesvědčili veřejnost o oprávněnosti jejich záměru obnovení MS.

Naší reakcí na tuto činnost bylo založení nových webových stránek www.marianskysloup.com, kde přinášíme historická fakta ohledně Mariánského sloupu a také o celém kontextu dějin, ve kterém byl sloup budován a okolnosti, za kterých byl později odstraněn. Pokud máte jakékoli historická fakta, která by stála za zveřejnení v tomto prostoru, budeme rádi, pokud nám je zašlete. Můžete tak učinit zasláním jich na adresu cestazapravdou@gmail.com.

Přeji vám hezký den

David Loula autor, Lenka Veselá mluvčí

Zastupitelstvo hlavního města Prahy zamítlo obnovení Mariánského sloupu

2017-09-15 07:00

Vážení signatáři,

včera po tříhodinovém jednání zastupitelstvo hlavního města Prahy rozhodlo, že Mariánský sloup na Staroměstském náměstí nebude obnoven. V usnesení uložilo radě města, aby do konce roku rozvázala všechny smluvní závazky v této věci. Jsme vděční, že toto kontroverzní dílo v Praze nebude obnoveno. Děkujeme, že jste nás podpořili a podepsali naší petici. Mělo to smysl.

David Loula autor petice, Lenka Veselá mluvčí

Komentáře (16)

Jednání zastupitelstva Hl. města Prahy o obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí 14.9.

2017-09-12 13:48

Vážení přátelé,

posílám vám záznam z tiskové konference, kterou jsme pořádali na téma obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Zástupci různých organizací tam shrnují své důvody, proč by tento Mariánský sloup neměl být obnoven. Můžete jednotlivé příspěvky libovolně šířit, nechali jsme to rozstříhat, aby se to lépe sdílelo.

Z médií tam byli z ČT, ČR, ČTK, Blesku, Rádia Impuls a dalších, ale zatím kromě Blesku nikdo materiál nezveřejnil.

Máme potvrzené, že rada schválila tento bod k projednávání na pevný čas - zastupitelstvo Hlavního města Prahy bude tento bod projednávat ve čtvrtek 14.9. od 19 hodin.

S přáním všeho dobrého

David Loula autor petice, Lenka Veselá mluvčí

Komentáře (2)

Informace o jednání zastupitelstva Hlavního města Prahy ohledně výstavby Mariánského sloupu 14.9.2017

2017-08-06 21:37

Vážení petenti podepsaní pod peticí proti obnovení Mariánského sloupu v Praze,

děkuji vám, že jste podepsali Petici proti obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Chci vás informovat o průběhu jednání v této věci na magistrátu Hlavního města Prahy, které proběhlo v úterý 1. srpna.

Jednali jsme s paní JUDr. Janderovou na magistrátu v Praze. Z jednání vyplynulo následující:
- Paní Janderová je zastupitelkou Hlavního města Prahy a také předsedkyní kontrolního úřadu na magistrátu.
- Rozhodující bude jednání zastupitelstva 14. září, na kterém bude s největší pravděpodobností tento bod zařazen k projednání. Tam se rozhodne o stavbě či zamítnutí stavby. Petice má tedy v současné době velký význam.
- Památkáři a stavební odbor již souhlas se stavbou vydali.
- Společnost pro obnovu Mariánského sloupu odevzdala svoji petici pro stavbu sloupu na magistrát. Mají několik tisíc podpisů.
- Paní Lenka Procházková iniciovala tištěnou petici proti stavbě sloupu, získala asi 1000 podpisů. Podpisové archy poslala paní primátorce Krnáčové, ta je však předala radnímu Wolfovi, který je zvolen za KDU a silně obhajuje stavbu sloupu.

Budu vám vděčný, pokud svým známým dáte vědět o naší iniciativě, abychom pro naši petici získali významné množství podpisů, které by přimělo pražské zastupitele k odpovědnému rozhodnutí v této záležitosti.

Děkuji

David Loula, autor petice