Nechceme v Hranicích další ubytovny pro zahraniční zaměstnance.

Kontaktujte autora petice

Co uděláme s vašimi podpisy

2018-09-17 18:12:16

V polovině října je předáme starostovi.

Předpokládáme, že 8. listopadu bude moci zastupitelstvo na svém zasedání  o stavební uzávěře hlasovat.

Dušan Štainer

S masivním příchodem zahraničních dělníků přicházejí nechvalně známé sociální problémy

2018-09-17 18:09:33

Nechceme v Hranicích nové ubytovny pro zahraniční zaměstnance

Do Hranic, stejně jako do jiných českých průmyslových míst, přichází stále více zahraničních zaměstnanců. S tím roste poptávka po nejlevnějším ubytování a to se stává velmi atraktivním byznysem. Podnikavci skupují nemovitosti. V centru města vyrůstají ubytovny jako houby po dešti. Zvýšená koncentrace cizích dělníků představuje rizika, která kazí stálým obyvatelům našeho krásného města šťastný život. Do budoucna ubytovny představují riziko, že se v nich usadí sociálně nepřizpůsobiví lidé. To je klasický scénář vzniku sociálně vyloučených lokalit, kde dochází nejdříve ke konfliktům a pak k vystěhování stálých obyvatel.

Přicházejí cizinci:

"V Kvasinách, kde má svůj výrobní závod automobilka Škoda, vzrostl počet přestupků spáchaných cizinci loni hned o 419 procent proti předchozímu roku." Zdroj: Stanovisko Ministerstva vnitra k problému zahraničních pracovníků, které o tomto problému poskytlo dne 18. 1. 2017 informace médiím.

"Na ubytovny v Plzni se v posledních měsících policie zaměřuje s velkou intenzitou. Souvisí to s narůstajícími problémy se zahraničními a agenturními pracovníky v oblasti průmyslových zón. Ubytovny obecně jsou místy, kam policie vyjíždí poměrně často kvůli nejrůznějším incidentům a konfliktům." Zdroj: qap.cz, 30. 5. 2017

Jen za poslední rok stoupl podíl cizinců na trestné činnosti přímo raketově. "Ze šestnácti na šestadvacet procent a je logické, že s tím musíme něco dělat," říká ministr vnitra Jan Hamáček. Zdroj: tn.nova.cz

Policejní statistiky k situaci v Mladé Boleslavi: 25 % trestných činů spáchají cizinci, kterých je v Mladé Boleslavi pětina z celkového počtu obyvatel. Zdroj: tn.nova.cz

"90% přestupků, které řeší městská policie, jsou páchány zahraničními dělníky", zdroj: primátor Mladé Boleslavi na  tn.nova.cz

Známé sociální problémy:

• nárůst kriminality a přestupků často ve spojení s alkoholem
  • konflikty s místními lidmi
  • strach místních projít se večer po ulici
  • nárůst ceny nájmů v bytech
  • nárůst ceny pozemků určených pro výstavbu bytů
  • lidé nechtějí kupovat k trvalému bydlení nemovitosti blízko ubytoven
  • lidé se postupně odstěhují z blízkosti problémových ubytoven a vznikají problematické lokality
  • turisté se raději podívají na jiná místa
  • problémy s parkováním
  • městu neplynou žádné ubytovací poplatky ani adekvátní platby za odpad
  • až opadne poptávka po dělnících, tak ubytovatelé budou hledat nové možnosti, jak naplnit ubytovny a svou klientelu budou hledat v řadách sociálně nejslabších obyvatel, aby se dostali k jejich dávkám na bydlení

Petice za stavební uzávěru pro stavby ubytovacích zařízení na území města Hranice.

Rozhodli jsme se iniciovat formou petice žádost směřovanou zastupitelům našeho města, aby na svém listopadovém zasedání odhlasovali stavební uzávěru na stavby ubytovacích zařízení na celém území města Hranice. Takové stavební uzávěry existují v celé řadě měst a obcí, např. v Liberci, v Jablonci nad Nisou, v Brodcích. V těchto městech a obcích se díky uzávěře podařilo zásadně zastavit živelný růst ubytoven. Stavební uzávěrou město získá reálnou moc rozhodovat o tom, jaká ubytovací zařízení a kde napříště povolí. Nezapomeňme, že ve hře jsou velké zisky, takže by nikoho nepřekvapilo, kdyby existovaly i tlaky byznysmenů na politiky a ti by zase mohli ovlivňovat úředníky povolující stavby ubytoven.

Proti komu petice není: obecně proti lidem, ať už jsou to zřizovatelé ubytovacích zařízení, lidé ubytovaní v ubytovnách, obyvatelé města nebo politici.

Proti čemu petice není: nevztahuje se na již legálně provozovaná ubytovací zařízení.

Podpisy budeme sbírat do poloviny října. Pak je předáme našemu starostovi, panu Kudláčkovi. Pokud se rozhodnete také pomoci se získáváním podpisů pod petici, tak napište na email: nasepetice@seznam.cz. Petici si stáhněte z odkazu níže. Petici můžete vzít do zaměstnání, dát ji svým známým atp.   Text petice včetně podpisových archů je ke stažení zde: https://drive.google.com/open?id=1MngRmDBAO0TTJu1964GaNdGAIc6yswrX

Dušan Štainer

Několik vysvětlivek ke stavební uzávěře

2018-09-17 17:56:11

Co je „Územní opatření o stavební uzávěře pro stavby ubytovacích zařízení“:

• bez souhlasu zastupitelů (nebo rady města) nemůže ve městě vzniknout nové ubytovací zařízení
  • díky uzávěře má město „ve svých rukou“ rozhodování o stavbách všech ubytovacích zařízení na svém území podle jasných pravidel
  • zastupitelé (nebo rada města) mohou odhlasovat konkrétní výjimky ze stavební uzávěry, když to neohrožuje účel uzávěry (např. se povolí stavba hotelu, ubytovna pro armádu ČR …)

Co jsou stavební činnosti směřující k vzniku staveb ubytovacích zařízení:

• stavba
  • změna dokončené stavby
  • změna v užívání stavby
  • změna stavby před jejím dokončením
  • dodatečné povolení
  • stavební úpravy a přístavby za účelem rozšíření kapacity stávajících staveb

Co jsou ubytovací zařízení, uvádí v § 2 odst. c) vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, v platném znění:

1. Stavbou ubytovacího zařízení se rozumí stavba nebo její část, kde je poskytováno ubytování a služby s tím spojené; stavbou ubytovacího zařízení není bytový a rodinný dům a stavby pro rodinnou rekreaci; ubytovací zařízení se zařazují podle druhu do kategorií:
  2. hotel, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených;
  3. motel, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených pro motoristy;
  4. penzion, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 5 pokoji pro hosty, s omezeným rozsahem společenských a doplňkových služeb, avšak s ubytovacími službami srovnatelnými s hotelem;
  5. ostatní ubytovací zařízení, kterými jsou zejména ubytovny, koleje, svobodárny, internáty, kempy a skupiny chat nebo bungalovů, vybavené pro poskytování přechodného ubytování.

Dušan Štainer

Místa, kde můžete petici podepsat osobně - současný petiční zákon zatím neuznává on-line petice.

2018-09-17 17:50:30

Penzion Růžek (Radniční)

Restaurace Stará střelnice (Sady Čs. legií)

Reaturace Pod střechou (Svatoplukova)

Restaurace Kongresové centrum (Hřbitovní)

Restaurace U Arnošta (Struhlovsko)

Pobočka TS Bohemia elektronika (budova hotelu Cementář)

Restaurace Loděnice (Trávnická)

Jídelna Litovel (Teplická)

Dušan Štainer

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.