Žádost o oficiální stanovisko MZV ČR ohledně represí v Bělorusku

Vážený pane ministře zahraničních věcí České republiky,

my, níže podepsaní, se obracíme na Vás se žádostí o oficiální stanovisko Ministerstva zahraničních věcí České republiky ve věci masových represí, které nyní probíhají v Bělorusku. Situace je vážná a je vyhrocenější každým dnem.

6FEE3FF7-AEA1-43F9-AA31-EF2C3B563C1D_w1023_s_s.jpg

Foto: běloruská redakce Rádia Svoboda ze dne 24. 3. 2017

Téměř celá země v poslední době protestovala proti prezidentskému výnosu č. 3 o předcházení tzv. sociálnímu příživnictví, jímž se ukládá zvláštní daň lidem, kteří v uplynulém roce odpracovali méně než 183 dnů. Sociálně-ekonomické protesty proti této dani pokryly téměř celou mapu Běloruska a česká média je již stihla pojmenovat jako „skororevoluce“.

98F2E9BC-9772-424C-A409-CC93E5BADB25_cx0_cy10_cw0_w1023_r1_s.jpg

Foto: běloruská redakce Rádia Svoboda ze dne 26. 2. 2017

Prezident Běloruska jako odpověď na poklidné demonstrace zahájil proti jejich účastníkům represe, které zasáhly nejen demonstranty, členy opozice, občanské aktivisty, ale i novináře, ochránce lidských práv. Počet politických vězňů v Bělorusku během několika týdnů rapidně vzrostl. Podle údajů lidskoprávní organizace Vjasna se oběťmi represí stálo k dnešními dni téměř 300 občanů Běloruska (viz. spring96.org/be/news/86188). Minimálně 127 lidí bylo odsouzeno k 3 až 15 dnům odnětí svobody. Mnoho z nich zůstává stále uvězněno, další čelí různým formám pronásledování.

Nyní je zřejmé, že dočasné zlepšení v oblasti lidských práv v Bělorusku mělo velice povrchní ráz a bylo pouze součástí politické hry stávajícího prezidenta. Lidská práva jsou v Bělorusku znovu pošlapávána. Právo na poklidné shromažďování a vyjadřování zakotvené v Ústavě Běloruské republiky není respektováno. Bezpečnostní složky státu a milice používají nepřiměřenou sílu, dochází k fyzické a psychické újmě pokojně protestujících.

V roce 2014 jste při setkání s bývalým politickým vězněm Alesem Bjaljackým řekl: „Chtěl bych Vás ujistit, že naše podpora demokratickým silám je trvalá a bereme ji vážně. Přeji Vám, aby ve Vaší zemi bylo stále více svobodně myslících a proevropsky orientovaných občanů.“ Vyzýváme Vás tedy k tomu, abyste se držel svých slov a aby se tentokrát Česká republika postavila nikoliv na stranu prezidenta Běloruska, ale na stranu potlačovaného běloruského národa a odsoudila represe a násilí ze strany státního aparátu.

12715339_1069224053100834_7288467557649793339_n.jpg

Foto: MZV ČR ze dne 5. 8. 2014

Odsuzující stanovisko Ministerstva zahraničních věcí České republiky jistě bude podporou pro pronásledované Bělorusy a pro všechny v Bělorusku, kteří dávno ztratili naději na demokracii v rodné zemi, ale věří v evropské hodnoty a vidí v nich šanci na spravedlnost.

S úctou,

zástupci běloruské národnostní menšiny

Východoevropský klub, z.s.

Politika a Svědomí, z.s.

Iniciativa OPEN DOORS, z.s.

Vraťte nám stát!, z.s.

Беларусы Чэхii / Belarusians in Czechia    Kontaktujte autora petice