NE! DEGRADACI POHODLÍ PRVNÍ TŘÍDY! Pro komfort na cestách

Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

kruhoý_nápis.pngMy, níže podepsaní občané jsme znepokojeni trendem posledních let, kdy dochází ke snižováním kvality a pohodlí cestování v 1. třídě. Nejvýraznější je tento trend v podobě vozů ABpee347 nasazovaných od roku 2015 na dálkové rychlíky a vlaky vyšší kvality i když toto není jediný problém.

Nasazení vozů  ABpee347 na rychlíky a vyšší je výraznou degradací komfortu a pohodlí při cestování v první vozové třídě oproti původním vozům A149 a AB349, které nahrazují, přidávají sice klimatizaci, ale to dostatečně nevyvažuje fakt, že jsou komfortem pod druhou třídou a nedostatků mají skutečně mnoho.

Vozy ABpee347 považujeme naprosto nevhodné pro dálkové rychlíky a vlaky vyšší kvality! V těchto vlacích cestující tráví až čtyři hodiny.

PROSTŘEDNICTVÍM TÉTO PETICE ŽÁDÁME, ABY VE VLACÍCH KATEGORIE RYCHLÍK A VYŠŠÍ PŘESTAL BÝT ŘAZEN VŮZ ABPEE347 V SOUČASNÉM STAVU JAKO JEDINÝ DOSTUPNÝ VŮZ PRVNÍ TŘÍDY V CELÉ TRASE VLAKU.

Požadujeme pro to, aby docházelo k řazení kvalitních vozů první třídy, popřípadě aby byl vůz ABpee347 optimalizován pro delší cesty. Oproti původním vozům AB349 vidíme rapidní pokles pohodlí v 1. třídě a to například v níže uvedených bodech:

1. V první třídě je u míst proti sobě až o třetinu méně místa na nohy než ve třídě druhé.
  2. Rozteč 46 cm mezi sedadly je dokonce menší než u linkových autobusů.
  3. Sedadla Borcad Regio+ nejsou určená pro dálkové vlaky a vlaky vyšší kvality, nýbrž pro vlaky regionální.
  4. Sedadla jsou na první třídu v dálkovém vlaku a vlaku vyšší kvality velmi nepohodlná s tvrdými koženkovými doplňky.
  5. U "čtyřkových" oddílů u míst do uličky překáží nevhodně umístěná noha stolku.
  6. Polohování do 50 mm je na první třídu nedostatečné.
  7. Sedadla u středové příčky otočená do stěny.
  8. Značně přesvětlený interiér formou přímého osvětlení.
  9. Podlaha bez koberce. 10.  U sedaček chybí textilní podhlavníky.
  10. Velmi malý počet zásuvek na drobnou elektroniku.
  11. Absence soukromí a klidu. (kola, kočárky, nástup a výstup cestujících z druhé třídy).
  12. Přehnaně hlasitá zvuková signalizace otevírání a zavírání dveří.
  13. Poruchovost vozu, zásuvky často nefungují, stejně jako hlášení trasy vlaku a zastávek.

2_10_x7,5_cm1.jpgČeské dráhy argumentují, že vozy ABpee347 mají klimatizaci a přípojky, ovšem oddíl první třídy přidává pouze jistotu místa díky minimálnímu obsazení, což opravdu není rozdíl v hodnotě minimálně o třetinu dražšího jízdného! Tyto argumenty jsou navíc od lidí, kteří si vozí zadky v autech a o komfortu ve vlaku nemají ani tušení.

Tento vůz je z výroby určen pro kratší trasy s častými zastávkami a častou výměnou cestujících, což jsou osobní, maximálně spěšné vlaky. Ne rychlíky a vlaky vyšší kvality!

Cestující platící minimálně o třetinu dražší jízdné za první třídu má právo větší pohodlí!

Více informací k problematice, podpisové archy a propagační materiály ke stažení naleznete na našem webu www.cdvozy.cz. Děkujeme za podporu!

Baal Volturi    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.

Obdržíte e-mail s odkazem na potvrzení podpisu. Zkontrolujte doručenou poštu (i složku s nevyžádanou poštou)