Chci Zdislavu!

My níže podepsaní prostřednictvím této petice žádáme, aby byla na Dominikánském náměstí v Brně umístěna socha Zdislavy z Lemberka. Myslíme si, že jakožto krásná žena a vyznamná osobnost naší historie by se její socha v blízkosti Dominikány zbudovaného kostela Sv. Michala, který stoji na původním románském chrámu, kde měla dle tradice svatbu, krásně vyjímala.

Přestože byla šlechtického stavu, žila prostým životem jako terciářka Dominikánů a zasvětila jej rodině, pomoci chudým a nemocným lidem. A i přesto, že zemřela v pouhých třiatřiceti letech, dokazala vykonat mnoho dobrého, mimo jiné založila množství klášterů a špitálů. Jako patronka rodin nám však jde příkladem především nesmírnou svatostí všedního života, který v jeho každodennosti prožívala s ohromnou radostí a zároveň velmi hluboce duchovně.

Umístěním její sochy na Dominikánské náměstí by zároveň byla vyslyšena poptávka po soše ženy, která na území našeho města stále chybí a zároveň by vhodně ozdobila místo před radnicí kde se uzavírají občanské sňatky.

Mgr. Jan Špilar a Gita Špilarová    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.