Podpora rehabilitace starého židovského hřbitova v Prostějově

Jsme občané České Republiky, žijeme v zemi, která je naším domovem a byla i domovem našich předků. Naše generace je první, která může vetšinu života prožít ve znovu nabyté svobodě.  Tato země, politici i my sami se často rádi oháníme tím, že navazujeme na tradici demokratického prostoru uprostřed neklidné Evropy. Že co se demokracie a svobody týká, jsme žáky a následovníky Masaryka. Jak tehdy vypadalo Československo? Bylo svobodným státem kde po svém boku žili Češi, Slováci, Židé, Němci, Rusíni a jiní. Stát své menšiny toleroval a chránil. Nikdo asi už nikdy přesně nespočítá, kolik českých legionářů byli Židé a kolik židů a jiných menšin položilo život za jak rádi říkáme naši“ vlast.

Právě tuto oběť si lidé připomínají pomocí vzpomínek. Putováním zpět historií, vlastní rodinnou i sdílenou národní. K tomu aby paměť národa nedegenerovala slouží spoustu institucí, spolků i jednotlivců, kteří se postavili čelem ke své občanské povinosti a není jim lhostejná budoucnost naší země. Protože národ, který zapomněl svoji minulost je odsouzen ji prožít znovu.

K těm, kteří se nebáli vzít odpovědnost do svých rukou patří i Federace židovských obcí v ČR, která se rozhodla za pomoci nadace Kolel Damesek Eliezer zahájit projekt rehabilitace židovského hřbitova v Prostějově. Tento projekt se však stal terčen mediálních útoků a prostředkem pro zviditelnění se některých politiků, zacházejících k populismu a překrucování faktů. Dokonce v Prostějově vznikla i petice proti záměru rehabilitace tohoto pietního místa. Tu podepsalo několik tisícovek našich spoluobčanů. Jsme svědky toho, jak se zbytečná xenofobie, nenávist a lidká hloupost přelívá z diskuzí na intenetu do reálného světa. Na ulice po kterých chodíme.

My níže podepsaní vyslovujeme podporu Federaci židovských obcí ČR, nadaci Kolel Damesek Eliezer a ostatním, kteří se ocitli v této nezáviděníhodné situaci. Naše podpora je také díkem za práci kterou jste již pro Českou republiku a její obyvatele vykonali.

Děkujeme a jsme s vámi

více informací najdete na: http://prostejov.zidovskyhrbitov.cz/

Jakub Stacke    Kontaktujte autora petice

Pokud chcete podepsat tuto petici, kterou vytvořil(a) Jakub Stacke, vyplňte formulář níže. Autor petice uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.