Za ochranu před sexuálními útoky

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Za ochranu před sexuálními útoky


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-06-26 10:20

Logika mluvčího je stejná, jako kárat turisty v Praze 1, kteří se stávají oběťmi kapsářů, že mají být odpovědnější, nenosit s sebou peníze, neprovokovat drahou kabelkou atd. Vinit oběť je vždy snazší než jít proti pachateli a aktivně hájit zákon.

Nepřihlášený uživatel

#2 Re:

2014-06-26 15:57

#1: - Turisté nejen v Praze 1 jsou nabádání, aby byli hájení zákona aktivně nápomocni ochranou svého majetku. Stejně tak obyvatelé nejen Prahy jedna jsou nabádáni, aby aktivně napomáhali aktivnímu hájení zákona - dopadení pachatele a prokázání porušení zákona.

 


Nepřihlášený uživatel

#3

2014-06-27 11:21


Nepřihlášený uživatel

#4 Hejno debilních slepic

2014-07-01 15:12

Mě by zajímalo, kdyby policisti začali říkat, kašlete na bezpečnost, chod'te samy v noci parkem nejlépe polonahé, jestli by to pak bylo v pořádku, když nabádání k opatrnosti se vám nelíbí.

Nepřihlášený uživatel

#5 Re: Hejno debilních slepic

2014-07-01 15:47

#4: - Hejno debilních slepic

Nábádání k opatrnosti je jedna věc, u Hvězdy jsou ale tyhle útoky dlouhodobou záležitostí a svalovat vinu jen na neopatrné dívky se slovy, že když nikdo nic nehlásil, policie nemůže vlastně zásahnout, to tak úplně neodpovídá heslu "pomáhat a chránit". Btw. i kdybych šla parkem v noci polonahá, nikdo nemá větší právo na mě zaútočit, než kdybych tam šla za dne v kožichu.


Nepřihlášený uživatel

#6

2014-07-02 16:17

Z článku v lidovkách: "oficiálně zaznamenala policie v posledním půl roce v dané lokalitě pouze tři případy, které lze označit jako pokus o znásilnění" POUZE???!!!
Zdroj: http://www.lidovky.cz/utoky-na-hvezde-v-kazde-ulici-nemuzeme-mit-straznika-tvrdi-policie-1du-/zpravy-domov.aspx?c=A140623_133517_ln_domov_jzl

Nepřihlášený uživatel

#7

2014-07-05 20:34

Jsem přesvědčen, že bagatelizace rizika závažného trestného činu s vážnými následky na celý život potenciální oběti není na místě. Je věcí policie, aby pomáhla a chránila - a aby v místech, jež jsou riziková, zvýšila svou pohotovost. Nemělo by nám být jedno, co se děje kolem nás, neboť nevíme, kdy se to může týkat nás samých. I proto tuto petici podepisuji, Marek Řezanka
YARA

#8 Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

2014-07-07 10:32

... vidím tedy věci poněkud jinak. Předně bych oddělil tu část mladých žen, které se vracejí ve velmi pozdních hodinách, aniž by stály těm, od nichž se vrací, za doprovod, nebo taxi. Také představa, že by policie po okamžitém příjezdu na vrátnici dala chudince postižené fouknout (a nejde mi tu, prosím o bagately pod 1,5 promile - ona má ráno vstávat s jasnou hlavou) musí být velmi nepříjemná - a souihlasím - zcela protiprávní. Ale jisté riziko tu je - není-liž pravda? Také by mne zajímalo, jaké asi reakce by ev. trestním oznámením na neznámého pachatele vyvolaly u svých rodičů, kteří by si s náklady na studium dcerky jistě poradili. Tak, a teď do mne :-)
YARA

#9 Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-07 10:39

#5: - Re: Hejno debilních slepic

Inu, děvenko, když nestojíte ZA doprovod, nebo taxi ...


Nepřihlášený uživatel

#10 Re: Logika mluvčího je stejná, jako kárat turisty ...

2014-07-07 10:51

#1: -

Milá, zlatá, nikde na světě nenajdete dnes místo, kde by jednoho, platícího z narvané peněženky, či dokonce z ruličky bankovek, ověšeného technikou, platícího v bufáči zlatou kartou nepovažovali za - řekněme - nemoudrého.

Zloděje dělá příležitost. A naopak.

A všude na světě můžete samozřejmě dělat bugr, že Vás policie neochránila. Asi jako můžete z vozíku dělat dusno šoférovi tam, kde jste přece měla Jasnou Přednost. Ale to je asi tak všechno.

A všude bude Spravedlnost na Vaší straně :-)


Anonymous

#11 Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-07 10:53

#9: YARA - Re: Re: Hejno debilních slepic

Jestli stojím nebo nestojím za doprovod nebo taxi je snad naprosto irelevantní, když by se v prvé řadě měla eliminovat rizika, která jsou spojená s veřejným prostorem jako celkem, tj. lepší osvětlení problémových míst, případně policejní přítomnost nebo aspoň častější průjezd problémovým místem. Nebudu dodávat, že k sexuálnímu útoku často dochází i ze strany zmíněného "doprovodu" nebo někoho, koho oběť zná. (Není to případ Hvězdy, nicméně právě tenhle fakt se z debaty o bezpečnosti docela vytrácí a je to docela jednoduchý protiargument na volání po větší odpovědnosti oběti.)


Anonymous

#12 Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

2014-07-07 10:57

#8: YARA - Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

Nevím, jak je to jinde, ale u svého okolí jsem si docela jistá, že by reakce byla podporující.


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-07 11:03

#11: - Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

Cit.: "Jestli stojím nebo nestojím za doprovod nebo taxi je snad naprosto irelevantní, ...".

Jestli je to nepodstatné pro Vás, nevím, proč by se kvůli Vám měl přetrhnout daňový poplatník.

a dále: "... k sexuálnímu útoku často dochází i ze strany zmíněného "doprovodu"".

Inu s tímhle výběrem se jednou toho policejního doprovodu nejspíš dočkáte :-)

Jen ať u toho ještě není "kňouravá". O čem nepochybuji, je, že budete v právu.

Zdravím.


Anonymous

#14 Re: Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-07 11:15

#13: - Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

"Jestli je to nepodstatné pro Vás, nevím, proč by se kvůli Vám měl přetrhnout daňový poplatník." - Já jsem daňový poplatník, za své daně žádám bezpečné nebo minimálně bezpečnější ulice. (V tom samém místě jako k sexuálnímu napadení může klidně dojít k loupežnému přepadení.)

"Inu s tímhle výběrem se jednou toho policejního doprovodu nejspíš dočkáte :-)" - většina sexuálního napadení (ať už žen, mužů, ale i dětí) je spáchaná někým, koho oběť zná. Ta náhodná napadení právě někde na ulici tvoří menšinu. (Odhahuje se, že jen 3% sexuálního násilí, keré se děje v rámci manželských nebo rodinných vztahů, je nahlášeno.)


Nepřihlášený uživatel

#15 Re: Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

2014-07-07 11:18

#12: - Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

Nejsem si jist, zda Vám rozumím ad "byla podporující". Já Vám přece ze srdce přeji zejména ta studentská léta - on ten zbytek už je opravdu většinou próza :-) Jen si nejsem jist, jak si to bezpečí v parku představujete. A to jsme, prosím - bez legrace - v bezpečné zemi.

Na holém, přehledném svahu Lions Head mne cestou na druhou stranu, na lanovku, zastavila dopoledne hlídka, napomenula mne za neopatrnost a dala mi číslo na pohotovost tamější policie...  Co byste jim řekla?

Mimochodem - což aby městský autobus zajížděl v noci někam blž vrátnici? Nebo alespoň k hlídanému kousku cesty. Což třeba studentské hlídky od setmění, do ... dejme tomu... Nebo zabojovat, aby město přispělo na pár hlídacích dědků - nestály-li by o tu almužnu dívenky, nebožátka?  Nic ve zlém - zdravím, J.


Anonymous

#16 Re: Re: Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

2014-07-07 11:26

#15: - Re: Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

Myslím, že to, co píšete, by se klidně dalo aplikovat. Jenže samozřejmě musí být vůle a té mimo jiné chceme i touhle výzvou docílit.


Nepřihlášený uživatel

#17 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-07 11:28

#14: - Re: Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

Vážená(ý) a ev. milá, já s Vámi přece naprosto souhlasím. A nejen v tomto místě. Všude. Ve vlaku, na vrcholku Sněžky, v lese, samotinká, přijavší nevinné pozvání na sbírku motýlů, .... do cizího bytu, opravdu všude.  Jen tu nikde nevidím návrh na cosi, v Česku, v dnešní realitě funkčního. Ani námět - nic, nic. Pravda, chcete-li, aby přemýšlela policie, a magistrát, ...  :-)  Zdravím.


Nepřihlášený uživatel

#18 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-08 10:34

#16: - Re: Re: Re: Mám v tom studentském věku pomalu pravnučky, ...

K Anonymovi, jenž zde píše: "Myslím, že to, co píšete, by se klidně dalo aplikovat. Jenže samozřejmě musí být vůle a té mimo jiné chceme i touhle výzvou docílit."

Pojďme, prosím, do reality: Píše tu např. kdosi, že může být napaden(a) i svým doprovodem. Může. Ale to zde nejspíš Peticí nevyřešíme. Dovolím si dále vřele doporučit, ZAČÍT PARALELNĚ S PETICÍ(-emi) NĚCO DĚLAT, než to tam nějaká holčina zaplatí. To ze mne, prosím hovoří otec, děd a praděd. Toto zde není na (jen) tahanici s českým erárem. To je o čísi zdraví, ne-li život. Ostatně, chodit tudy v dešti, nebo s kabelou neníé asi také nic moc.

Tož:

a./ Snad by mohly (alespoň) noční spoje zajíždět blíž. Jistě - slyším námitky, proč to nejde; na ty ale stačí intelekt ouřady. K naší úvaze - dovolíte-li je tedy, ZDA A JAK BY TO ŠLO!

b./ Snad bychom se mohli předběžně domluvit na jakémsi "ČASE BEZPEČNÉHO NÁVRATU". Např. k jistým autobusům vyjde naproti "služba". Nepravidelně, denním sdělením na vývěsce. Nebo vždy do ... hodiny. Nebo jinak.

c./ Sportovní odchyt úchylů - volavka (škraboška), foto, občanské zadržení. Po policejní instruktáži - proč ne!? Lepší neš jogg, plus legrace. Zejm. budoucí Modré Punčochy by si jistě přišly na své :-)

d./ Půjčovna pagerů, pípáků, sprejů, nebo i nahrávek návratu hlučnější skupiny - prostě technika. Pípák nastavený na místní služebnu policie - proč ne? Rád jej vnučce koupím a ještě budu dělat blbého, až mi bude vysvětlovat, že tudy v noci sama prostě musí, neboť ten její odlétal do Pryč a zapomněl pro ni poslat řidiče :-)

e./... atp.

ALE HLAVNĚ: NEDAT SE, PSÁT PETICE, ZALOŽIT OBČANSKÉ SDRUŽENÍ, ... :-)

P.S.: Po té publicitě počet úchylů asi vzroste...

 


Nepřihlášený uživatel

#19 Re: Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

2014-07-08 10:42

#11: - Re: Re: Re: Hejno debilních slepic

Píše tu Dívka:

"Jestli stojím nebo nestojím za doprovod nebo taxi je snad naprosto irelevantní, ...  Nebudu dodávat, že k sexuálnímu útoku často dochází i ze strany zmíněného "doprovodu" ... a je to docela jednoduchý protiargument na volání po větší odpovědnosti oběti.

#

Probůh, dítě, Vy tam s touto argumentační výbavou studujete, nebo poklízíte? Poklízí se ovšem dopoledne, ...

Alena

#20

2014-07-09 10:36

Na koleji Hvězda jsem bydlela 6 let a útoky na studentky tam byly součástí "folklóru" kolejí, já jsem měla to štěstí, že jsem mohla většinou požádat někoho, kdo by na mě na zastávce počkal, když ne, nikam jsem večer nešla. Byla to bezpečnější volba, ale ne dobrá volba - a upřímně závidím mužům to, že mají daleko větší volnost pohybu...jít se večer sami projít do města, užít si večerní atmosféru Prahy...než ženy, i v tak "bezpečném" státě, jako je Česká republika. Obavy o vlastní bezpečnost strukturují pohyb žen (i mužů, ale v daleko menší míře) na veřejném prostoru a namísto toho, aby se dělalo něco pro to, aby veřejný prostor byl pro ženy bezpečnější, aby byl vyslán jednoznačný signál "znásilnění je nepřípustné v jakékoli své podobě", pořád se omílá "osobní zodpovědnost oběti". Podle mě je rozdíl mezi "rizikem" a "vinou". Vina je vždy na straně pachatele. "Riziko" je to, čeho se "dopustila" oběť - a to ještě v menšině případů, které odpovídají té stereotypní představě o znásilnění - neznámý člověk, pozdě v noci v parku. Zmenšování rizika by mělo ležet na celé společnosti, ale s tím souvisí i větší porozumění znásilnění - tedy toho, že znásilnění není jedině o sexuální touze, není to "trochu divočejší sex", ani evoluční výhoda, ale jeden z největších zásahů do soukromí, pocitů bezpečnosti a integrity jedince, za znásilněním ve velké míře (a to obvykle ve větší míře než sexuální touha) stojí touha po dominanci, po ponížení někoho, po moci. Bohužel mám na koleji Hvězda jednu zkušenost se znásilněním z blízkého okolí - kamarádku tam znásilnil její známý, který jí dal drogy do pití... její bezprostřední reakce byla, že zavolala policii, bohužel dotyčný policista jí ani neposlal na lékařskou prohlídku, i když měla modřiny, apod., ale prohlásil "ale prosím vás, já tady nebudu řešit hádky milenců". K znásilnění se často vyjadřují lidé, kteří si o něm vytvořili představu na základě nějakých vtipů a několika medializovaných případů vymyšleného znásilnění, kteří si nemyslí, že by se někdy dostali do kůže oběti, kteří nechápou, že jsou dívky a ženy, které se vrací pozdě z práce každý den, které se potřebují účastnit nějaké sociální události, která se koná večer, ale které i třeba chtějí jít se večer projít, mít stejnou svobodu, jaká je pro muže samozřejmostí. Navíc - i když žena dodržuje všechno to, co se po ní chce - obléká se "rozumně", nechodí nikam sama pozdě večer, nechová se vyzývavě, stejně jí nikdo nezaručí, že nebude mít smůlu. Mám pocit, že o tom, jak by se měly ženy chovat, aby nebyly znásilněny, jsme už všichni/všechny slyšeli/y dost - co ale začít víc mluvit o tom, že znásilnění je závažný trestný čin, který hluboce poškozuje oběť - a jednat (tzn. proškoli policajty, aby věděli, jak jednat s obětí, ...) v souladu s touto myšlenkou?
Alena

#21

2014-07-09 10:54

... a ještě si neodpustím jednu poznámku. Argumentace pana YARA implikuje, že ženy se dělí na ty "hodné", které stojí gentlemanovi za doprovod (a to už samotné znamená, že žena by měla večer trávit vždy s mužem, jinak nejsou její vycházky odůvodnitelné), které nepijí a chovají se slušně, a ty, které si to znásilnění "zasloužily" svým chováním... Dostává se nebezpečně blízko k představě ženy, která by měla ven vycházet vždy v doprovodu a k dvojí morálce mužů a žen. Muži mohou pít, vracet se pozdě, atd., a nevypovídá to o nich nic špatného, ale jakmile se toho dopustí žena, hned se o ní rojí pochybnosti... Navíc opravdu většina znásilnění (a odhaduje se, že hlášených jich je cca 5 - 10%) se odehrává mezi dvěma lidmi, kteří se již znají - kolega, spolubydlící, kamarád, který nechápe, že "ne" znamená "ne"... a tohle lze změnit pouze změnou atmosféry ve společnosti, a k tomu máme ještě zřejmě dost daleko.