Nechceme žádné povinné maturity z matematiky

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-26 16:35


Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-26 17:08


Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-26 17:18


Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-26 19:33



Nepřihlášený uživatel

#5

2014-10-27 17:05

Proč my bychom měli maturovat z matematiky a ostatní ne? Je snad na nás abychom se rozhodli z čeho můžeme maturovat a z čeho ne. Třeba matematiku v našem budoucím povolání tolik nevyužijeme, tak proč matura?
Robert Liška
Autor této petice

#6 Re: Souhlas

2014-10-27 17:11

#5: -  

 Plně souhlasím, mělo by to zůstat tak jak to bylo a má být. 

Ne

#7 NE petici

2014-10-27 19:12

Je to něco, co patří k každému z nás, matematika, vážení, pro některé novinka, MÁ LOGIKU, a právě ta logika, myšlení, je to, co nás odděluje od zvířat. Čeština je povinná a nikdo si nestěžuje, jsme přeci Češi, tak bychom měli umět česky, ale tak proč se taky povinně nenaučit něco, co musí zvládat každá lidská bytost? Matiku využije každý z nás, nejenže při nějaké práci, či obecně prakticky kdekoliv(i v domácnosti), ale zároveň rozvíjí právě tu logiku a nezakrníme, člověk, který nezvládá matiku, nevymyslí vůbec nic v žádném oboru bez nějaké předlohy a postupně všechny naše dětí logicky zakrní. Tam chcete, abychom dospěli? 

 

PS, prosím autora petice, aby můj komentář nemazal, mám plné právo se vyjádřit k této snaze a bylo by velmi zaujaté mazat komentář člověka s negativním postojem k petici, názor zde může být i negativní i pozitivní.

Robert Liška
Autor této petice

#8 Re: NE petici

2014-10-27 19:21

#7: Ne - NE petici 

 Ale já neříkám, že nerozvijí logiku. Samozřejmě, má se učit a to je jasné, ale proč povinnou maturitu? Matika je důležitá s tím souhlasím, ale povinná maturita? Když ji někdo nebude potřebovat? (malíř, zemědělec , design atd.) A navíc, ty jsi buďto už po maturitě a nebo to nestihneš, takže je ti to jedno a nezáleží ti na ostatních. Ano teď můžeš říct: záleží a proto jsem pro aby byla povinná maturita z M, aby vám rozvíjela logiku atd. Ale samotný test nebo jakto chceš nazvat, nás logiku nenaučí. Logiku nás naučí každodenní hodiny matiky, kde se učíme počítat atd. kde pečlivě kontrolujeme známenka atd. S tím chci říct, samotná matika ANO, ale povinná maturita z M NE!

 

Ne

#9

2014-10-27 19:29

Já povinnou maturitu právě stihnu :) Pokud tedy bude, ale netrápí mě to, tak či tak bych chtěl z matiky maturovat,  mě jen jde o to, že sice se to může někdo naučit, ale každý na ten předmět, s prominutím, z vysoka ****, pokud jim půjde o budoucnost a bez matiky se přes maturitu nedostane nikdo, tak se jí aspoň bude muset každý snažit naučit, ne jen spát na hodinách.

Kickster

#10 Re: NE petici

2014-10-27 19:46

#7: Ne - NE petici 

 Rád bych se k tomuhle také vyjádřil  - nevím jestli jste žena/muž/žák/rodič (omlouvám se, jestli jsem měl někde možnost si všimnout). Bohužel každý to vidí jinak, a já jako žák v matematice logiku ani žádný potenciál nevidím. Logika nám, mladým lidem moc nechybí. To spíše kreativita, a jak jistě víte, škola veškerou kreativitu zabíjí, a formuje k obrazu svému. Opět opakuji že v matematice moc logiky nepoberu - prostě musím postupovat podle naučených instrukcí a buď dojdu ke správnému výsledku anebo udělám chybu na začátku a musím to celé přepočítávat znovu... Není moc věcí, které by navazovaly na jiné (logika). Ikdyž si to hodně lidí myslí, ale schválně se zapřemýšlejte jestli nnemám pravdu... Určitě ale neříkám že matematika je nanic, ano vyučovat se musí, a počítání x+x a % nám doopravdy v životě k něčemu budou... Ale zlomky, lomenné výrazy? Pochybuji že sin s tím budu porovnávat ceny nebo počítat svůj plat. Toto využijí nějací vědci, a pro tyto případy byla ta matematika volitelná. Z tohoto jasně vyplývá že u maturity nebudou příklady 8+2 ale nějaké pořádné záhuly, které stejnně do konce života nevyužijeme. Prosímvás zamyslete se, a napište, zda jste někdy využil/a v praxy např. lomenné výrazy a při jaké příležitosti :)

PavelM

#11 Re: Re: NE petici

2014-10-27 20:41

#10: Kickster - Re: NE petici 

 Zdravím, přesně tak pokud nejste vědec nebo nějaký specialista tak využijete 30% toho co jste se v M naučili. Proto tuto petici podepisuju! :-)

Ivo Piešťan

#12 Re: NE petici

2014-10-27 20:56

#7: Ne - NE petici 

 SOUHLAS !

Matematika se nikdy neztratí !

Hlasy, že v reálném životě se upotřebí jen zlomek znalostí z matematiky jsou falešné. Obávám se, že se zde takových hlasů vyskytne velmi mnoho. Zejména od lidí, kteří raději využívají mechanickou paměť a hlásí se na "omáčkové obory" místo oborů, které bývaly tradičně obživou naší země (strojírenství a další průmyslová odvětví).

Matematika je rovněž zkouškou charakteru, nedá se okecat, člověk musí ukázat, že si musí umět poradit a že má logické myšlení v oukeju.

Plně podporuji názor, že jen ten maturant, který složil zkoušku z matematiky, má nárok na toto vysvědčení z dospělosti.

Ivo Piešťan

#13 NESOUHLASÍM s touto peticí

2014-10-27 21:04

Důvody jsem velmi stručně uvedl ve svém příspěvku č.12

Přeji všem mladým lidem hodně chuti do studia matematiky, naleznete v ní poezii. Potřebovali ji v minulosti smělí mořeplavci objevující nové světy, dnes lidé, kteří chtějí, aby svět se přece jenom měnil k lepšímu.

Piešťan


Nepřihlášený uživatel

#14

2014-10-27 21:40

tak to ne !
NeNeNe!!

#15 Re: NE petici

2014-10-28 07:50

#7: Ne - NE petici

Podle mě je hloupost, aby se dělala matura z matematiky. Sice ano, rozvíjí to logiku, ale co třeba žák co je na humanitní obory a v matematice, fyzice atd atd. plave? Čeština je povinná, protože je to máš jazyk a ten využijeme v každé práci. Matiku nepoužíváme v takové míře jako se učíme ve škole. Ten kdo chce dělat maturu z matiky, tak ať si ji zvolí, ale je to nefér vůči těm, kterým to opravdu nejde, ale jsou šikovní na jiné předměty.

Podle mě je prostě povinná matematika na maturitách hloupost a rozhodně s tím nejsem spokojena. Vždyť ani ti co si ji zvolí, tak mají s ní problém....

Opravdu se nechci smiřovat s tím, že maturitu neudělám.!!

Kickster

#16 Re: NESOUHLASÍM s touto peticí

2014-10-28 07:50

#13: Ivo Piešťan - NESOUHLASÍM s touto peticí 

 Kdyby jsme měli tak jednoduché výpočty jako ti mořeplavci bylo by to fajn :D A v matematice najít poezii? Promiň, ale matematiku se opravdu nazpaměť nenaučím…


Nepřihlášený uživatel

#17 Re: Re: NESOUHLASÍM s touto peticí

2014-10-28 08:50

#16: Kickster - Re: NESOUHLASÍM s touto peticí 

 Pane Kickstere,

ve stručnosti nelze říci všechno. Tedy šířeji, opět stručně: Matematika Vám pomůže chápat finanční gramotnost, je společnicí minimálně fyziky, a dalších věd, což Vám např. umožní chápat energetiku a energie (říká Vám něco pojem účiník el. proudu?), odpoví Vám, ve spojení s fyzikou, proč se nemusíme bát sednout do letadla (Bernoulli)...těch případů by bylo, i v humanitních oborech. Moje žena lékařka musí velmi pečlivě propočítávat složky léků. 

Jste asi velmi mlád. Později mi, pokud procitnete, dáte za pravdu. Možná, že neprocitnete a zůstanete polovičním člověkem bez matematiky, vítaným objektem nadnárodních koncernů, pro které budete hadr na holi.

V krásném českém jazyce BYCHOM měli používat jiný tvar než jste použil ( dá se to tolerovat, vždyť televizní hlasatelé nás jazykově ničí soustavně).

Srdečně, Piešťan

Kickster

#18 Re: Re: Re: NESOUHLASÍM s touto peticí

2014-10-28 09:19

#17: - Re: Re: NESOUHLASÍM s touto peticí 

 Ano, máte pravdu, jsem teprve student, a vím, že mě nějaké věci dojdou později, ale také neříkám, že by matematika byla k ničemu, ale nějaké ty, když to řeknu kriticky "záhuly" mě v jiných, i v pozdějších předmětech, i v budoucnu pokud půjdu na nějaký "neprofesiální" obor nebudou. To vám dotvrdí každý myslící vysokoškolák, rodič, řidič autobusu i elektrikář :)


Nepřihlášený uživatel

#19 Re: přesně tak

2014-10-28 11:58

#5: -  

Plný souhlas každý má svoje právo si vybrat a má svojí volbu,doposud to nikomu nevadilo aby bylo na výběr a z ničeho nic by to mělo být jinak ať se ministři a ostatní politici radši začnou starat o mnohem horší situace.

Kateřina N.

#20 Nebudeme dělat pokusné králíky!!

2014-10-28 12:16

Proč mám takové zdání že nesouhlasí s peticí jenom ti, co už buď dávno vystudovali nebo se jich to vůbec netýka nebo tak milují matiku až by si ji vzali?!... Chápu že matika je v životě u někoho důležitá, ale my NEJSME POKUSNÍ KRÁLÍCI!.. Letos Ministerstvo školství vyhlásilo tolik ''ZBYTEČNÝCH'' vyhlášek až se tomu můžeme jenom smát!


1) MŠMT vyhlásilo ,, přivedeme feťáky do škol'' = tak vám hezky děkuju že vedle me bude sedět feťák!

2) MŠMT vyhlásilo ,, Pilotní zkoušky'' a kčemu? my máme rádi starý zákon přijímaček -.-

3) MŠMT vyhlásilo ,,letošní devátáci budou maturovat z matiky'' tak to už je ovšem konečná! ......

4) MŠMT vyhlásilo ,, 8. a 9. třída se mají učit o akciích a bankovnictví'' na konci šk. roku 2014/2015 se mají zúčastnit 8. a 9. třídy a hrát s ostatními školy hru o akciích nebo něco v tom stylu.. přesně nevím!.. ale i tak ?!?!?!?! co to jako sakrá má být?

Možná budou další vyhlášky?! Proč né že?! ALE MY JSME TAKY JENOM LIDI!!

Vám asi nestačí že každý deváťák ma stres z přijímaček, ale vy jim je jeste vic pridelavate!!!
Nechte nás s klidem udělat přijímačky na školu nebo obor který nás baví!! Nazatěžujte nás

Děkuju za pochopení!


Nepřihlášený uživatel

#21

2014-10-28 13:14

Myslím že je to špatné rozhodnutí mít maturity povinně z matematiky. Je pravda že každému jde něco jiného a někdo by to nemusel ani zvládnout hlavně pro něj matematika pro život není důležitá !

Nepřihlášený uživatel

#22

2014-10-28 22:00

Díky bohu, že někdo normální vytvořil tuto petici. Povinné maturity z matematiky jsou podle mého názoru nesmysl. Všichni nejsou na matematiku nadaní a mohli by snadno pohořet. Myslím si, že ty maturity jsou jen způsob, jak dostat děcka na učňáky, protože většina se hlásí na střední školy.
troll

#23 Re: NE petici

2014-10-29 08:36

#7: Ne - NE petici 

Matematiku mám rád a na gymplu jsem měl z matematiky jedničky/dvojky. Přesto si myslím, že povinná maturita z matematiky je totální nesmysl. Opírám se o vlastní zkušenosti z reálného (dlouhého) života. Jediné období, kdy jsem mohl využít svých matematických dovedností byla výchova mých dětí a vnoučat, se kterými jsem se učil. Jinak jsem v praktickém životě uplatnil znalosti z počtů a ty mezi matematiku rozhodně nepočítám.

Celá záležitost s povinnou matematikou a návazně jednotnými přijímačkami na střední školy má jediný cíl. Snížit počet středoškoláků a zvýšit počet učňů. Jde jen o politicky korektní zdůvodnění politicky nekorektního cíle.

Logickému myšlení se v klasické době učili v předmětech jako je logika a filozofie.

troll

#24 Re: Re: NE petici

2014-10-29 08:57

#12: Ivo Piešťan - Re: NE petici 

Pane Piešťane,

vaše argumentace mi připomíná historku, která se dává k dobru na matfyz. Sejde se strojař, fyzik a matematik ve vlaku. Oknem vidí srnu na louce. První událost popisuje inženýr, druhý v pořadí je fyzik a poslední je matematik. Podle rezolutnosti vašeho tvrzení bych hádal, že jste inženýr. Nebudu to celé popisovat, pointa spočívá v tom, že inženýr řekne "na louce se pase hnědá srnka", kdežto matematik řekne, že "na louce je srnka, která vypadá jako že se pase a je aspoň z jedné strany hnědá".

Ne, že bych vám to přál, ale představte si, že jste nezaměstnaný a jdete na sociální úřad pro pomoc. Místo sociálně empatického pracovníka, který tam není protože neuměl derivace, najdete rezolutního matematického experta, který vám řekne, že je to vaše vina a poradí vám, abyste se postaral sám. Asi to nebude to, co byste v danou chvíli potřeboval, ale zase vám může potešit, že má maturitu z matematiky.

PS: Matematika je moje oblíbená činnost. Všichni okolo mně jsou velmi, velmi dobří v matematice. Přesto si nikdo z nich nemyslí, že by měla být matematika povinný maturitní předmět.

jj

#25 Re: NE petici

2014-10-29 09:47

#7: Ne - NE petici 

 Já maturitu z matematiky mám a nepovažuji za důležité jí za každou cenu mít. Prostě mi matematika šla a tak jsem si jí vybrala. Znám spoustu inteligentních jedinců, kteří prostě matematiku nezvládají a přitom v jiných předmětech jako je ČJ nebo jazyk exelují. Pokud bude matematika povinná, bude spousta těch, kteří  několik let studií prostě vyhodí oknem. Každý má buňky na něco jiného. Kdyby byli všichni géniové na matematiku asi bychom byli někde jinde :-) Myslím, že důležitější je finanční gramotnost !!!!!!