Petice za záchranu candáta na Lipně

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za záchranu candáta na Lipně

Karel

#1 Dotaz

2016-09-26 11:51

Vše chápu, jen nechápu, proč je na fotce nějakej chlap. Je to snad candát?


Nepřihlášený uživatel

#2

2016-09-26 12:20

proč jenom Lipno 

Radek Filip
Nepřihlášený uživatel

#3 Re:

2016-09-26 12:47

#2: -  

Plošně je to bohužel v tuto chvíli neprosaditelné. Lipno je česká vlajková loď, známá tím, že se tu v minulosti candátům dařilo. Pokud se povede prosadit tam, bude velká naděje na prosazení podobných opatření nejen na ochranu candáta i na jiných vybraných vodách.


Nepřihlášený uživatel

#4 Re: Dotaz

2016-09-26 12:49

#1: Karel - Dotaz 

 Šlo tam spíše o obrázek Lipna a rybářské stráže v pozadí. Ale máte pravdu. Obrázek vyměněn a je na něm candát, tak jak to má být.

mekanik

#5

2016-09-26 14:00

Lipno by bylo plné candátů kdyby se zde nevysazovalo jen papírově


Nepřihlášený uživatel

#6

2016-09-26 23:57

Jsem pro rybicku 20 cm a miru candata zvednout na 50 cm a stiku na 60 cm

Karel dede

#7

2016-09-27 05:12

Zákaz lovu na rybycku do 20cm je dobrá věc, ještě zavést povinen jednohacky a myslet i na štiku, ještě sem kdysi uvažoval o povolení lovu na rybu cca 30cm od května z důvodu snížení stavu sumce, to sem ale nepatří, tak snad to candosum projde a pomůžeme jim, ja bych dravce hájil celoročně :)

pospisil

#8 Zákaz lovu na části rybičky

2016-09-27 09:33

Což je nesmysl,protože to v současné době není povoleno.

Cituji " celé nástražní rybičky, jejichž délka je minimálně 15 cm"

Je pravda,že zvýšení délky na 20cm,pomohlo candátům.

Je otázka co udělá snížení na 15cm,je to poprvé tento rok

SV. Petr

#9 Candát

2016-09-27 14:20

Někde jsem četl že candát pohlavně dospívá v 50cm. No pokud je to pravda tak míra 45cm je pěkná hovadina. Takže se také přikláním k zvednutí míry alespoň na 55cm. Co se velikosti rybičky týče s  tím moc nesouhlasím candáty lovim z lodě na rybičky 7 až 9 cm. Jde spíš o techniku lovu. U takhe malé nástrahy zasekavam hned a každý candát i malí to měl na kraji tlamy. Dále pak špíš než řešit velikost rybičky navrhují ponechat si maximálně 6ks candáta týdně. Protože když já jezdím na loď tak tam potkáváme kolegy co tam jsou každý den ano když berou candáti tak každý den. A každý den v době brání candátů cca 1mesic asi hodně záleží na lokalitě. Tak mi hlava nebere co s těma candatama dědkové děláte???? Asi zásoby na zimu nebo snad přivýdělek no nevím no....... Pak se ale nedivte že jsou ve vodě hovno ryby..když si s rybama plníte pultový mrazák a prodáváte Vietnamcům..... Petrův zdar.

Jarda

#10 1 ryba

2016-09-27 22:18

Přesně jak uvedl SV. Petr. absolutně bych neřešil velikost rybičky... Ale zavedl bych pravidlo pouze jedné ryby ať už Kapra, Štiky či Candáta (jedinou vyjímku bych udělal nějaké rozumné pravidlo pro okouna(i ten by měl přidělenou rozumnou míru) a cejna) .. Ano souhlasím zde i s jiným kolegou rybářem. Štiku bych zvedl na 60 jelikož co si budeme povídat uřízněte 50tce hlavu a ploutve a máte z toho předkrm pro sebe a jedno dítě a hlavně by byla zvednuta reprodukce malých štiček.  Candáta bych zvedl na  50 což je dle mého již rozumná míra ryby, ALE zde vyznívá otázka co udělat se špatně zaseknutým candátem který nemá míru ale má háčkem sešitý pytel? Pustit i přes to že každý víme že ryba na 99% uhyne? Ale názory co psali někteří rybáři že by lov na rybičku úplně zakázali mi přijde absolutně nesmyslný.. Už jen z pohledu když přijdete po dni z práce kde fyzicky odmakáte opravdu náročnou směnu a jít ještě s prutem na přívlač? To opravudu ne, rád si sednu ke kačence a doufám v záběr trofejní ryby. Další problém je, že jsou mezi námi masaři a lidi co by nejraději tento sport úplně zrušili... Ale tyto pravidla by museli platit jak pro české rybáře tak i pro rakušáky, němce nebo rusy atd... bez vyjímky a né že se budou buzerovat jen češi a k cizincům se nejde z důvodu že má stráž strach. Chápu zdraví máme jen jedno, ale od čeho tedy máme policii? Od vybírání pokut za rychlost na dálnici atd? Zapojit a hlídat ustanovená pravidla. A udělat tak tvrdé pokuty že čech si to dvakrát rozmyslí a němec bude ještě dlouho nadávat na pokutu co utrží za pytláctví... Toť můj názor. Ale pravidlo jedné ryby by bylo velice přínosné a rozumné. Chci chytat dál tak pouštím. Chci rybu? Tak si ji vezmu a jdu domu.


Nepřihlášený uživatel

#11

2016-09-28 03:19

Přijde mi, že v době tření na Lipně klesá hladina, nebo co.  Potěru by tam mělo být mraky, a evidentně z nějakého důvodu není. Tam chybí nějaké ty mělčiny a bazénky při březích. Dělejte s tím něco, a neotravujte veřejnost kravinami. Půjčte si třeba  plovoucí  bagr a pracujte s ním. Jestli nevíte jak, zeptejte se někde nějakých kompetentních lidí.  

Venca.64
Nepřihlášený uživatel

#12

2016-09-28 16:11

Doufám že ta dvacka klapne,protože to co se děje na vodě je normální masařina !!!

Tak budem čekat az to lidi vyzerou a pak budem říkat hele tak to byla pravda

#13 Re: Zákaz lovu na části rybičky

2016-09-28 20:31

Roman Vlček

#14 Re: 1 ryba

2016-09-29 06:13

#10: Jarda - 1 ryba 

 Každé omezení lovu dravců nejen v této lokalitě je lepší, než nic. Za sebe bych byl pro zákaz lovu na rybičku. Jednak používání umělých nástrah v podstatě eliminuje ryby se sešitým jícnem a pak stále nerozumím tomu, že na jednu stranu chcete chránit jeden druh ryby a přitom během jejího lovu bezostyšně zabíjíte spoustu dalších ryb. A je jedno, že ty jsou malé.

jitafish

#15 Petice

2016-09-29 09:58

No dovol taky jeden postřeh:  Není to jen vysazováním,hlavním problémem je pytlačení.Už před deseti rokama v květnu dorazil v loďce na "návštěvu" starší rybář a při hovoru začal nadávat,že letos to stojí za prd,že má jen 250 candátů.Nutno podotknout,že to bylo v KVĚTNU.Když jsme se ho ptali jak to že chytá candáty v květnu odpověděl,že je to normální,že to dělá hodně rybářů,hlavně v loděnicích a hodně místních. Tam je zakopanej pes.Druhý problém,jako na skoro všech vodách je přemnoženej sumec. 90% rybářů jezdí na kapra ale kolik se věnuje lovu sumce? LOGICKÉ

Jirka

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2016-09-29 10:28



Nepřihlášený uživatel

#17 Re:

2016-09-29 15:01

#6: -  

 Míra 50cm je málo 70cm pro obě ryby. Jednu mírovou rybu týdně a maximálně  10 do roka. Jinak si za 10 let budeme vyprávět o tom jak vypadal před 10 lety záběr.Rybí maso seženete hoši bez kuchání v supermarketu za pár korun, posezení u vody doprovázené záběrem se nedá nikde koupit a o to v rybařině jde.

 

 


Nepřihlášený uživatel

#18 Re: Candát

2016-09-29 15:21

#9: SV. Petr - Candát 

 nesváděj to všechno na dědky,ty sou rádi že sou na břehu.Na lodku nepude,možná i kvůli zdraví a pohodlí.Výpravy na candáty když dou tak dělají zdatnější a nenežraný party.Tak to je ve skutečnostin.Petru zdar!

Jarda

#19 Re: Re: 1 ryba

2016-09-29 22:11

#14: Roman Vlček - Re: 1 ryba 

 Tak nevím, ono když se podíváte v létě na řeku Vltavu opět zmiňuji revír 421 081 tak tam napočítáte taková mračna ouklejí že by jste tomu sám nevěřil. Je zajímavé že dříve tam byl hlavně proudník a plotičky a okounci, ale nyní je masově přetlačily oukleje. A myslím si že i kdybych za celý rok použil 100 nástražních rybiček což myslím že ani nepoužiji. Tak to na řece nepoznáte ani omylem. To by jste mohl rovnou rybářům při výlovech nadávat že vybíjejí mračna drobných rybiček které uhynou v bahně... 
Nevím jak často jste na Lipně, já poměrně často. Tak jak je možné že v dubnu/květnu na vodě na hloubkách vydíte dědky kteří tam sedí den co den.. Pochybuji že chytají kapříky. Zmiňuje to zde i člověk s přezdívkou jitafish a plně s ním souhlasím. Takže tady máte další problém který by šel velice snadno odstranit zákazem vyplutí lodě do zahájení dravců a taky to nikdo neudělá proč? A proč? 
Zakázat lov na rybičku je kravina.. To rovnou Lipno vyhlašte chráňenou zonou a je hotovo hned. Jak jsem psal omezit ryby na jednu ponechanou, zvednout v rámci logiky míru ryb a s tím ruku v ruce kontroly a hlavně pravomoce. Přece není možné aby jste se kontrole vysmál, v klidu se sbalil a odešel od vody jelikož Vás nemá právo držet u vody.. Chtělo by to kontroly batohu a zavazadel v případě přistižení pytláka klidně i auta nic proti tomu nemám a následné exemplární tresty. A na odvolávání se, že je to omezování svobody a takové kraviny tak je jednoduchá odpověď: pravidla jsou přijatelná a jestli se ti nezdají tak nechoď na revírové vody..  Oni by si to pytláctví ať ti mladší či starší lidé pro příště rozmysleli.. Přičemž příště by bylo nejdříve za 3roky. :) Jde to v cizině. Všichni to tam dodržují jelikož se bojí pokut a následků. Jen tady je to v tomto ohledu děsné.. 

Sám jsem zvědav co RS vymyslí, ale musí u toho brát ohled jak na ryby tak na lidi. Pravidla musí být ale hlavně přísnost. Jinak budeme tam kde jsme a to mi musíte dát za pravdu. S pozdravem Jarda.


Nepřihlášený uživatel

#20 Re:

2016-09-30 06:17

#11: -  

 Mělčinky. Na sluníčku. Skoro loužičky, kam se bojí ptáci. Těsně u křovin. A tam nesmí voda vyschnout.

"Doba tření závisí na určité teplotě vody. V době nepříznivých klimatických podmínek se může tření posunout. Početnost potěru bývá v takovém období velmi malá. Důležitý časový úsek od oplození až do okamžiku líhnutí plůdku bývá definován v podobě tzv. denních stupňů, což je součet každodenních teplot vody, ve které se jikry vyvíjí. Např. pstruh potřebuje 410 denních stupňů. To znamená, že při teplotě 5°C je zapotřebí 82 dní, aby se vylíhl plůdek. Při teplotě 8°C stačí 51dní.

Doba embryonálního vývoje některých druhů ryb v denních stupních:

Pstruh potoční 410 denních stupňů

Losos obecný 410 ? 420 denních stupňů

Lipan podhorní 200 denních stupňů

Sumec velký 140 ? 200 denních stupňů

Okoun říční 120 ? 160 denních stupňů

Štika obecná 120 ? 155 denních stupňů

Kapr obecný 60 ? 70 denních stupňů

Při teplotě vody 15°C trvá u kapra 4 dny něž se vylíhne potěr"

Jednou jsem viděl dvě štiky se třít.  Byla tam taková příbřežní džunglička.  Daleko, daleko od volné vody. Nejdál, co to šlo.

"candát obecný – velká samice může mít až milion jiker o velikosti 1,5 mm. Před třením vystaví samci hnízda o průměru 50 – 100 cm, samec pak hnízdo s jikrami hlídá."


Nepřihlášený uživatel

#21

2016-09-30 07:02


Nepřihlášený uživatel

#22 Re: Re:

2016-10-01 07:23

#20: - Re:  

 Příbřežní džunglička... nahoře vrbičky. Nedaleko pramen.

V praxi se u nás některé druhy rozmnožují téměř už jen uměle.


Nepřihlášený uživatel

#23

2016-10-01 09:17

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodní_nádrž_Lipno                                  Lipno obrázky 

Povšimněme si, že hráz na Lipně je vysoká 25m, ale elektrárna využívá spád 160 metrů. Třeba elektrárna na Hooverově přehradě(hloubka až 180 m, výkon 2080 MW) stojí za hrází,  vysokou 220 metrů.


Nepřihlášený uživatel

#24

2016-10-02 13:09

Takové opatření je potřebné v celé ČR,a nejen u candáta,ale i u ostatních ryb,funkcionáři rybářského svazu by se měli nad sebou zamyslet a začít efektivně pracovat ve prospěch přírody,potom rybářů.Jsem rybář 35 let a co se děje za masařinu na rybnících je rok od roku horší.A rybářská stráž je k smíchu,za poslední dva roky jsem byl zkontrolován 3krát!!!

Nepřihlášený uživatel

#25 Re: Re: Re: 1 ryba

2016-10-02 20:33

#19: Jarda - Re: Re: 1 ryba 

 V podstatě nejsme ve sporu co se týče současného stavu. Pro mě je to v tomto případě spíše etická otázka zabíjení ryb a to zřejmě trýznivým způsobem za účelem uspokojení vlastní touhy ulovit další rybu. V tom zahraničí, ketré zmiňujete to je leckdy běžná věc, že se na živou rybičku lovit nesmí.