Petice na podporu obyvatel Sýrie - dopis premiérovi

Stop agresi USA v Sýrii!
Nepřihlášený uživatel

#51

2016-10-09 21:44

 Stop agresi USA v Sýrii!


Nepřihlášený uživatel

#52

2016-10-10 17:50

Za Assada mohli v Sýrii žít nejen muslimové, ale i křesťané, Jezídé a jiná náboženství v míru. A také v míru v Sýrii žili. Islám jiná náboženství vylučuje. Tam kde vyhrála opozice financovaná západem, tak byli křesťané popraveni a nebo museli utéct.

 

Sýrie před válkou:

 

https://youtu.be/8AaN-kUucF4?t=34

 

13.7.2011 - situace v době, kdy začínalo násilí eskalovat: https://www.youtube.com/watch?v=SieYTLsWaEM

 

1.5.2015 Aleppo ještě před tím než se do konfliktu vložilo Rusko - po západní prodemokratické podpoře rebelů pohled na zničené Aleppo z dronu:

 

https://www.youtube.com/watch?v=IKP3_dqwuIQ

 


Nepřihlášený uživatel

#53

2016-10-11 08:19


Americká podpora umožňuje masovou vraždu

 

Saúdské bombardování pohřbu v jemenském Saana zabilo asi 200 – ještě neznáme přesný počet – a zranilo více než 500 lidí.

 

Nikdo nevěří popření Saúdů: tahle akce byla jasně speciálně připravena. Neměli bombardovat jen jednou: vrátili se znovu, aby na pozůstalé shodili smrt a zkázu. A nebyli to jen tak nějací pozůstalí: byl to pohřeb otce hútíjského ministra vnitra Jalala al Rowaishana, za přítomnosti mnoha vládních úředníků. Mezi mrtvými byl i starosta města Saana: zatím nevíme, zda přežil ministr vnitra.

 

O této válce nechce nikdo mluvit. USA vesměs dodržovaly rozpačité mlčení, až doteď: v reakci na toto nejnovější zvěrstvo vydala Rada pro národní bezpečnost lakonické prohlášení, plné všech potřebných, moderních frází, jako – „ hluboké znepokojení“, „problémy“, „ne bianko šek“, i když přesto opakuje neobhajitelné důvody USA pro finanční pomoc, asistenci a umožnění toho, co je prostě naprosté vraždění civilistů: „stále pomáháme Saúdské Arábii, pokud jde o obranu její územní celistvosti.“

 

Samotná myšlenka, že Jemen – což je pravděpodobně nejchudší stát na tváři země – je hrozbou pro „územní celistvost“ Saúdskoarabského království je groteskní vtip. Už jsem psal o historických kořenech povstání v Jemenu, viz zde, zde a zde – ale ve stručnosti: saúdská invaze do Jemenu je válkou v zastoupení jménem Spojených států, která přešla do saúdské rozpínavosti. Jistě, mohl by se z toho udělat větší případ, než ruské opětovné připojení Krymu – který byl koneckonců ruskou oblastí už od dob Kateřiny Veliké. Jemen nikdy nebyl součástí Saúdského království: je to starobylá země, jejíž kořeny jako samostatného subjektu předcházejí narození Krista.

 

Zatímco syrská občanská válka byla předmětem množství debat, válka v Jemenu nezískala téměř žádnou pozornost. Donald Trump jí zmínil jen okrajově a Hillary Clintonová o ní neřekla jediné slovo – z dobrého důvodu.

 

Důvodem je skutečnost, že za jejího vládnutí na ministerstvu zahraničí ona a její tým spolupracovali se Saúdy na vytvoření vojenské mašinérie, která nyní kosí jemenské civilisty po tisících.

 

Byl Štědrý den 2011 a zaměstnanci v temném zákoutí u Hillary slavili. Slavili křesťanské svátky? Sakra ne! Byli přešťastní z „dobré zprávy“ – když Jake Sullivan, zástupce náčelníka štábu Hillary, napsal v hlavičce emailu, že saúdský princ Salman (nyní saúdský král, tehdy hlavní vyjednavač za saúdskou stranu) podepsal s Boeingem zbrojní dohodu na 29,4 miliard dolarů. Prodej zahrnoval: více než 80 stíhaček F-15, které nyní ve válkou rozervaném Jemenu vraždí řidiče sanitek, děti a všechny ostatní, co se shodou okolností ocitnou v dosahu. „To není špatný vánoční dárek“, poznamenal jeden vysoce postavený úředník v řetězci emailů, zveřejněném na požadavek dle zákona o svobodě informací. Konečným příjemcem toho všeho byla Hillary.

 

Obdarovávání bylo nicméně těžce jednostranné. Saúdové už měli dát nadaci Clinton Foundation odhadem minimálně 10 milionů dolarů. A jak upozornili David Sirota a Andrew Perez v International Business Times,

 

„jen dva měsíce před dokončením dohody, Boeing – obranný dodavatel, který vyrábí jednu ze stíhaček, o kterou měli Saúdové především zájem, přispěl nadaci Clinton Foundation částkou 900.000 dolarů, jak uvádí firemní tisková zpráva.“

 

Když Saúdové připravili svou kampaň agrese, Clintonové ministerstvo zahraničí udělalo z vyzbrojení režimu „nejvyšší prioritu“. A když Hillary Clintonová připravovala svou prezidentskou kandidaturu, lobbyista Boeingu, Tim Keating – bývalý poradce manžela Billa – pořádal galavečer „Ready for Hillary“ pro získávání financí.

 

Velká kola uprostřed malých koleček se otáčejí a produkují smrt a zkázu těm, co se nacházejí na dně, a obrovské bohatství a moc pro ty, co jsou na vrcholu.

 

Jako v textu kanadské skladatelky a zpěvačky Buffy Sainte-Marie.

 

Velká kola – Clintonovi a jejich přátelé – posílají malá kolečka otáčet se do zapomnění a lidé v Jemenu jsou jen jednou částí většího příběhu. Obscénní „vánoční dárek“ Clintonové a jejího ministerstva zahraničí je jen jednou kapitolou pokračující ságy o tom, jak naše zkorumpovaná elita nejenom u nás, ale i po celém světě neustále všechno drtí po nohama, zatímco oslavuje své bohatství a nezaslouženě vyzdvihuje svou moudrost.

 

Hra není jen zmanipulovaná – jak poukázal Trump – je vražedná.

Luděk

#54

2016-10-11 13:09

Ti, kteří vřele podporovali humanitární bombardování Bělehradu, ničení škol a nemocnic a vraždění nevinných srbských civilistů, dnes budou někoho osočovat? A když USA ničí afghánské nemocnice, tak to je vše v naprostém pořádku, že ano? Jste jenom alibističtí pokrytci!


Nepřihlášený uživatel

#55

2016-10-12 10:27

Nálety jsou namířeny proti džihádistům. To jsou skuteční viníci utrpení civilního obyvatelstva. Až bude Aleppo obsazeno vládním vojskem, utrpení skončí a začne obnova města. Kdo byl strůjcem utrpení německých žen a dětí v bombardovaných městech? Válečný paranoik Hitler a jeho pomocníci nebo piloti RAF?


Nepřihlášený uživatel

#56

2016-10-12 10:28

V Sýrii byl sekulární režim pevné ruky, Kdo dodržoval zákony, nemusel se ničeho obávat. Na vesnicích se sklízela dvakrát ročně úroda, ve městech se obchodovalo, na vysokých školách studovaly také dívky, budovaly se rafinerie ropy a zavlažovací systémy. Při prvním povstání v Aleppu proti Asadovi pochytali islamisté ve vysokoškolském kampusu dívky bez čádorů, usekaly jim ruce a vypíchali oči. Nyní se těm džihádistům říká umírnění rebelové nebo demokratická opozice.


Nepřihlášený uživatel

#57

2016-10-12 15:18

Rusáci opět vytváří válečná ohniska a spojují se s vrahy. Používání barelových bomb považuji za genocidu obyvatelstva Sýrie a "výrobu" uprchlíků. Jde o promyšlený plán, který má za cíl získat zpět násilím "slávu" bývalého SSSR.

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2016-10-12 17:57


Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2016-10-14 08:26



Nepřihlášený uživatel

#60 Re:

2016-10-15 14:07

#30: -  

 Za Ukrajinu tam patří Banderovci. A za čelní islámisti. 


Nepřihlášený uživatel

#61 Re:

2016-10-15 14:46

#30: -  

 Za Ukrajinu tam patří Banderovci. A za Čečnu islámisti, stejně jako za Sýrii, ať už si říkají "umírnění", nebo IS.


Nepřihlášený uživatel

#62

2016-10-15 15:01

Vy na Západě mluvíte o „povstalcích“, ale pro nás, kteří v západní části Aleppa kvůli jejich ostřelování umíráme, to jsou teroristi. Každý den pohřbíváme nejméně deset lidí. Západ vůbec velmi podivně vnímá tuto „umírněnou opozici“.

 

http://radiovaticana.cz/clanek.php4?id=24492

 


Nepřihlášený uživatel

#63

2016-10-15 15:04

Nejuzasnejsi bylo kdyz byla nedavno nejaka reportaz a ukoncili to komentarem: je potreba jednat, ale jeste je nutne urcit kdo je terorista a kdo spojenec. Proste absurdum.


Nepřihlášený uživatel

#64

2016-10-15 15:07

Aleppský biskup o západní mediální dezinformaci http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=24504


Nepřihlášený uživatel

#65

2016-10-17 21:45

Aby nedocházelo k civilním obětem, je nutné toto:

1) Rada Bezpečnosti musí nad Mosulem vyhlásit bezletovou zónu.

2) Irácké jednotky musí přestat s ostřelováním Mosulu.

3) Irácké jednotky musí umožnit průjezd humanitárních konvojů.

4) Američané a EU musí okamžitě přestat podporovat vládní vojska a stáhnout své jednotky z Iráku.

Pokud toto nebude realizováno, je třeba naléhat na obvinění Iráku, USA, EU z válečných zločinů.

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Mě tedy ano, ale když zaměním názvy, je to jako bych četl Rudé Právo, pardon iDnes.


Nepřihlášený uživatel

#66

2016-10-17 21:55

O Mosul s IS bojují prozápadní jednotky, s jednotkami ze Západní Evropy. Dneska někde ve zprávách říkali že v Mosulu je Něco kolem milionu CIVILISTŮ . Bude si taky AI, Lékaři bez hranic a další spolky stěžovat na život civilistů v Mosulu?

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2016-10-17 21:58


Dan Mach

#68 Re:

2016-10-23 20:39

#52: -  

Ano, pohled na Aleppo rozbombardované ruskými a syrskými migy je opravdu strašný. Každý normální člověk musí litovat ty tisíce obětí válečného běsnění, které společně s Asádem organizuje už několik let Putin. Škoda, že zde má Rusko základny a nikoho ze zemí, které by zde uměly udělat pořádek, sem nepustí. A to zde není ani Daeš neboli Islámský stát. To by ta tragédie byla ještě horší, i když Daeš má na svědomí mrtvé v řádu desetitisíců, zatímco Asád s podporou Ruska má na svých rukou krev statisíců lidí.

A netuším, proč tuto tragédii někdo zneužívá k protiamerické propagandě.

Martin Pospíšil
Brno

#69 Zamlčovaná pravda o Sýrii

2016-10-29 14:17

Fakta, která se do západních médií vedených v duchu silné protisyrské propagandy nikdy nedostanou. Chceme-li si udělat na věc nezaujatý názor, je třeba znát pohledy z obou stran.

Jistě jste si všichni všimli intenzivní mediální masáže proti vládnoucímu syrskému režimu a urputné snahy USA zlegitimnit a podpořit u svých spojenců vojenský útok vůči další svrchované zemi, to vše pod záminkou šíření světového míru a demokracie. Podívejme se však na věc blíže. Oficiálním důvodem pro plánovanou invazi, i bez mandátu Rady bezpečnosti OSN (kterou USA obchází běžně, zákony neplatí pro všechny stejným metrem) je údajný chemický útok syrské armády proti civilistům. Vláda USA ale dosud nepředložila žádné věrohodné nezpochybnitelné důkazy, že byl útok veden právě Asadovým režimem, stále jen mlží. USA totiž nemá důkazy o tom, že Asad použil chemické zbraně. Nemá ani důkaz o tom, že má tamní vláda k chemickým zbraním přístup. Zato OSN má už od loňského roku důkazy, že použitím chemickými zbraněmi vyhrožovali Syrští "povstalci" a i to, že mají přístup k pašovaným zbraním z Libye, která sarin má. Ostatně sarinem disponuje i irácká odnož al-Kajdy, militantní al-Nusra, která tvoří podstatnou část syrských rebelů. I OSN na základě nezávislého vyšetřování potvrdilo, že sarin použili s nejvyšší pravděpodobností právě povstalci. Navíc vyvstává zde další otázka. Proč by něco takového Asad dělal, zvláště v době, kdy byl pod dohledem OSN? Jen blázen může věřit tomu, že syrská armáda za takových podmínek použije bojový plyn, zvláště když vyhrává na všech frontách a má (oproti v zemi operujícím fanatikům a z ciziny najatým žoldákům) víceméně podporu větší části obyvatelstva. Jako mnohem rozumnější vysvětlení se tedy jeví, že útok spáchala všehoschopná opozice, aby na zemi připoutala pozornost západu a zaručila si tak jeho případnou pomoc. Všechny větší masakry, které se v Sýrii odehrály, mají pravděpodobně na svědomí povstalci, protože oficiální režim by nebyl tak blbý, aby povraždil celé vesnice, protože tím by na sebe přivolal nežádoucí pozornost a ve výsledku něco podobného, co se stalo v Libyi a to, zahraniční intervenci. A povstalcům se to hodí, protože to na režim mohou svádět, a většina světa jim to i věří.

Jistě každý viděl videa zachycující otřesné následky chemického útoku, ale dokazuje byť jen jediné z nich, kým byl útok proveden? Lidi, myslete, nenechte za sebe myslet jiné. Proč USA tak tají jejich důkazy? Protože jen fabulují. Kdo půjde do války proti suverénnímu státu na základě nepředložených důkazů a ještě bez požehnání RB OSN? Kdyby bylo použití těch svinstev syrskou vládou dokázáno mimo vši pochybnost, pak by - možná - bylo právo na straně interventů, ale i tak, výhradně na základě dohody mezinárodního společenství. Proč nikomu nevadil před léty uskutečněný útok chemickými zbraněmi Saddáma Husajna na Irán s 10x větším počtem mrtvých? Asi proto, že v té době byl Saddám spojencem USA! Ani samotná US Army není čistá. Ať Američané ukáží třeba video z Fallúdži, kam stříleli dělostřelecké granáty s bílým fosforem. To by také byla nepěkná podívaná. Nechť si zametou před vlastním prahem, než začnou moralizovat.

Nacházíme se v naprosto stejné situaci jako minulý rok v Libyi. Dokud rebelové postupovali, vše bylo v pořádku, ale jakmile Kaddáfího síly přešly do ofenzívy, začaly znovu obsazovat rebely dobyté pozice a vypadalo, že válka brzy skončí, bylo třeba ihned zasáhnout a za pomocí náletů na vojenské cíle jeho moc zlomit, což v následku znamenalo další stovky zbytečných životů. Kaddáfího obviňovali ze zabití 300 civilistů a pak jich svými nálety zabili minimálně třikrát tolik, viz. rozbombardovaná Sirta. O čistkách, které probíhaly po válce ani nemluvě. O tom raději média taktně mlčí. A to, že fanatičtí rebelové podřezávají a stínají hlavy, mučí syrské vojáky, zaživa upalují, zaživa pohřbívají nejen vojáky, ale i zcela nevinné civilisty, a mnoho dalších ohavností (internetem koluje i otřesné video, kde syrský rebel před kamerou vyřezal vojákovi srdce z těla a zakousl se do něj. To USA, V. Británii, Francii a ostatním západním válečným štváčům nevadí? Rebelové mohou beztrestně páchat válečné zločiny?

Zde nejde o žádné civilisty, lidé prostě jen více slyší na slova jako ochrana životů, svrhnutí diktátora a opětovné nastolení demokracie (která v tamějších podmínkách nikdy fungovat nebude, jakékoliv povolení otěží povede jen k posílení islámských extremistů). Americká vláda by velmi nerada své války prezentovala jako budování impéria, dávají přednost tomu, že se líčí jako obránce demokracie a lidských práv. Aby se jim tohle malé propagandistické eskamotérství povedlo, tak čas od času dokazují, že jsou ochotni dost hluboko poklesnout a pěkně to zpackat, a jsou při tom, aby dosáhli svých politických cílů, ochotni pobít tisíce lidí. Do očí bijící příklady toho jsme viděli v Irácké válce, kde zkoušeli obvinit Saddáma, že pořád ještě skladuje ty chemické zbraně, co mu USA poskytly pro jeho válku proti Íránu. Ostatně během a po každé invazi tam přišlo o život mnohonásobně více lidí, viz. Současná situace v chaosem a sektářské válce zmítaném Iráku či Afghánistánu, kde ani deset let po invazi nenastal klid a dlouho ještě nenastane. Stejně tomu bude i ve zmiňované Libyi, na kterou média uvalila krátce po válce záhadné informační embargo. Proč asi? Diktátor byl svržen, v zemi zavládl chaos, supové se slétli nad jejím bohatstvím, svůj účel to splnilo.  To jsou výsledky amerického svéhlavého importu demokracie a slepé kontraproduktivní války proti terorismu.

Sýrie byla v době vypuknutí Arabského jara jedním z nejstabilnějších režimů v regionu, protesty se jí téměř vyhnuly, jenže její politický systém je již dlouhá léta trnem v oku západu. Na rozdíl od Saúdské Arábie, Kataru apod., kde jsou režimy nesrovnatelně tvrdší a autoritativnější. Nyní je za vydatné pomoci USA, které finančně podporují a podávají výcvik rebelům, v troskách. Do Sýrie proudí zbraně, munice, rakety po stovkách tun, jak z Turecka, tak i ze zbytku NATO, CIA vycvičila a cvičí skupiny teroristických záškodníků, kteří již působí na území Sýrie, ale čelní představitelé států budou pokrytecky mluvit o snahách nastolení míru. I laikům je jasné, že toto je dlouhodobá, několika měsíční příprava na útok, podobný trapně jednoduchý scénář jako byl Jugoslávií, Iráku, Afghánistánu, Libyi a jinde. Obehrané divadlo. Záměrně vyvolat provokace a zpitomělý svět začne tu agresi v "dobré víře " podporovat.

Syrský prezident Bashar Asad skutečně není žádný svatoušek, rozhodně to není demokrat, pokud se na to díváme z evropských zvyklostí. Z arabského pohledu však demokratem určitě je - Sýrie má na arabské poměry moderní ústavu a naprostou náboženskou svobodu. Za to taková Saúdská Arábie či Katar, kteří platí žoldáky v Sýrii, jsou absolutistické, diktátorské monarchie bez ústavy. Žena má stejnou hodnotu jako jiné zvíře. Proti těmto režimům se však nebojuje, jelikož jsou USA loajální. Další věcí je, že Sýrie je jediným sekulárním arabským státem, kde donedávna bez větších problémů po boku soužili lidé více vyznání, a v zemi panovala velká míra náboženské svobody, ač pravda, vládnoucí Alavité jsou protěžovanou menšinou. Tomu však bude po padnutí Asadova režimu, až zemi ovládnou islámisté, konec. V každé arabské zemi, kde zvítězila barevná revoluce "arabského jara" došlo k velkému nárůstu moci islamistů a velmi prudkému nárůstu pronásledování a vraždění náboženských menšin, především křesťanů. Zato se podívejme na druhou stranu barikády: islámští fanatici, teroristické útoky, popravy, řezání hlav, pojídání srdcí … to jsou ti povstalci, které USA a NATO tak podporují. To jsou ti správní demokraté. Demokracie se nedá nastolit svrháváním bomb na hlavu, k té musí každý stát dospět sám a k tomu povede na Blízkém východě ještě hodně dlouhá cesta. A pokud jim ji tam pořád budeme proti jejich vůli cpát, jednou pořádně zpláčeme nad výdělkem. Sýrie má jen dvě možnosti - buď v ní bude vládnout Asadův režim, nebo islamisti. To první je mnohem přijatelnější řešení. Jak z pohledu zahraničí, tak samotných syrských občanů.

Zajímavý je také fakt, že USA, ještě donedávna se tak striktně vyhraňující proti al-Kájdě, jejíž vznik paradoxně sami nepřímo iniciovali v době sovětsko-Afghánské války, nyní s takovým nasazením finančně, vojensky a politicky podporují syrské povstalce (stejně tak povstalce v Libyi), jež jsou z drtivé většiny tvořeni právě al-Kájdou. Jak to, že podporují ty zlé, kteří jim před 12 lety shodili budovy Světového obchodního centra a proti kterým tehdejší prezident George Bush vystupoval tak ostrou rétoriku a bylo třeba je potírat na všech frontách? Ale kde že ty časy jsou, nyní se z velkých nepřátel stali spojenci. Ach ta krátká paměť. Nebo že by spíš vypočítavost? Ostatně nebylo by to poprvé, co jejich aktivity podpořily nenáviděnou al-Kájdu. Invazí do Iráku jí otevřeli místo, jelikož do té doby tuhý režim Saddáma Husajna držel všechny teroristické buňky zkrátka. Jejich aktivitami terorismus na blízkém a středním východě jen vzkvétá. Na čí straně tedy skutečně jsou? Bojuje se tedy proti islámskému terorismu, či naopak pro něj?

Ale i přesto všechno, důkazy nedůkazy, USA je připravená válčit za každou cenu. CNN a BBC chrlí do světa nepřetržitou protisyrskou propagandu, válečnou rétorikou vskutku nešetří. I přesto se však najde mnoho rozumných lidí, kteří se nenechají obalamutit falešnými sliby a invazi do Sýrie odmítají. Já s žádnou další okupací striktně nesouhlasím a stejného názoru je drtivá většina Evropy, světa a dokonce i samotných Američanů. Většina Francouzů je proti, ač prezident François Hollande vyjádřil podporu plánovanému útoku a přislíbil účast Francie. Ve Velké Británii hlasování o případné intervenci naštěstí neprošlo parlamentem, ale i to je otázka času. Prezident Obama, vlastník Nobelovy ceny míru, se snaží přesvědčit kongres o nutnosti vojenského zásahu. Vše je jen otázka lobbingu zainteresovaných koncernů v kongresu.

Jak někdo může jen připustit, že je normální, když jeden stát, či několik států vojensky vystoupí proti jinému státu, který ho nijak neohrožuje, nevyhlásí mu válku, neútočí na něj, nezabíjí jeho obyvatele? Jak to může někdo schvalovat, když mezinárodní společenství říká NE, když útočník chce vše uspěchat, aby mu to jeho domácí parlament náhodou nezatrhl? Jakým právem, či proč právě Amerika si bere svůj soukromý mandát podílet se na válkách kdekoliv ve světě? Kdo jim dal to právo k nějaké mezinárodní vojenské policii, která může zasahovat na celé planetě? Pokud tak učiní někdo jiný, tak je vetřelec a agresor, ale pokud tak činí USA, i když k tomu nemá mezinárodní mandát a ani mandát svého lidu, tak se mluví o mírové válce, i když umírá civilní obyvatelstvo. Má snad USA či NATO automatický mandát zasahovat v takových situacích? Který z členských států NATO je situací v Sýrii bezprostředně ohrožen?

Další otázkou je, proč USA a NATO s takovou razancí nejdou sjednat pořádek do zemí v Africe, zmítaných mnohaletými občanskými válkami, při nichž probíhají po dlouhá léta mnohem větší a déle trvající masakry, a to vše prakticky bez povšimnutí západu? Kde byli ti mírotvůrci při genocidě ve Rwandě, proč nezakročí při vleklé občanské válce v Ugandě, nepokojům v Kongu, Libérii, proti povstalcům v Sierra Leone apod.? Zdejší cíle nejsou natolik politicky atraktivní. Kolik z toho se dostalo do televize, a kolik prostoru bylo věnováno tolik propagované válce v Sýrii?

Komu to celé tedy slouží? Kdo má zájem napadnout svrchovaný stát? Skutečně by taková agrese něčemu pomohla? Já jsem si naprosto jistý, že ne. Lidi, ptejte se, nespěte. Někdo už zase chce rozpoutat další válku! Celá věc je jen politickou hrou mocenských špiček. Rusko má v Sýrii svoji jedinou středomořskou základnu, její případnou ztrátou ztratí i vojensko-politický vliv na celý region. Navíc syrský ropný průmysl je v držení státu, výnosy z něj plní významnou měrou státní pokladnu, ropná produkce tvoří třetinu HDP. Nač kupovat naftu draze od syrské vlády, když do ní můžeme dosadit své loutky a ropná ložiska vysát za pakatel? Komu jde o zisky země? Pokud bude Assad poražen, Rusko zcela ztratí politický nástroj nátlaku na EU prostřednictvím dodávek ropy a plynu, které budou nahrazeny blízkovýchodními zdroji. V případě porážky Assada je také přímo ohrožen režim v Íránu, nejen vnější agresí, ale především nahromaděným vnitřním pnutím. Pokud padne, otevírají se cesty pro dodávky ropy a plynu přes Írán a z Íránu, což zcela eliminuje Rusko s jeho politikou obchodního vydírání EU. Věří snad ještě někdo, že jde o ochranu civilistů a nastolení míru?  Zde totiž, jak už bylo řečeno, nejde o žádné civilisty, ti jsou až úplně na posledním místě. Tohle je tvrdá politika, kde životy jdou stranou. Nenechte si nakukat, že má vláda jakékoliv země v zájmu ochraňovat tamější civilisty!