Křesťané proti zákonu o církevním majetku

Mirka

#1 matouš 25/34-46

2012-08-14 23:43

Neboť jsem hladověl a vy jste mi dali najíst, měl jsem žízeň a dali jste mi napít, byl jsem cizincem a přijali jste mě. Byl jsem nahý a oblékli jste mě, byl jsem nemocný a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení a přišli jste za mnou.' Tehdy mu ti spravedliví odpoví: 'Pane, kdy jsme tě viděli hladového a nakrmili tě, anebo žíznivého a dali jsme ti napít? Kdy jsme tě viděli jako cizince a přijali tě, anebo nahého a oblékli tě? Kdy jsme tě viděli nemocného anebo v žaláři a přišli jsme k tobě?' A král jim odpoví: 'Amen, říkám vám, že cokoli jste udělali nejmenšímu z těchto mých bratrů, to jste udělali mně.' Potom řekne také těm po levici: 'Jděte ode mě, vy proklatí, do věčného ohně, který je připraven pro ďábla a jeho anděly, protože jsem hladověl a nedali jste mi najíst, měl jsem žízeň a nedali jste mi napít. Byl jsem cizincem a nepřijali jste mě, nahý a neoblékli jste mě, byl jsem nemocný a ve vězení a vy jste mě nenavštívili.' Tehdy mu odpovědí i oni a řeknou: 'Pane, kdy jsme tě viděli hladového nebo žíznivého nebo jako cizince nebo nahého nebo nemocného nebo ve vězení a neposloužili jsme ti?' Tehdy jim odpoví: 'Amen, říkám vám, že cokoli jste neudělali nejmenšímu z těchto, to jste neudělali mně!'

Honza H.

#2 Nesouhlasím

2012-08-15 01:52

Rozuměl bych, kdyby šlo o prohlášení dovnitř církví („zříci se alespoň části zabaveného majetku“). Považuji však za velmi špatné vyzývat politiky k neschválení zákona: Vždyť tím jsou vyzýváni k posvěcení komunistických zločinů!
Mám za to, že zákon je dobrý a může být požehnáním pro naši zemi: Z občanského hlediska (i z hlediska spravedlnosti) je přece dobré napravit křivdy minulosti. Je správné, když spravedlnost není pošlapána.
Johnny

#3 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 08:31

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Souhlasím s Honzou. Poměrně unikátní projekt, ke kteréme se připojili evangelíci i židovská obec je torpédován lidmi, kteří snad chtějí (básnicky řečeno) nadbíhat blábolení lidí jako pí Lenka Procházková. (sorry za vtípek). Navíc - etatismus. Státe, starej se. Majetek církev vlastnila v dobách, kdy prý byla v jiném společenském postavení. Ano, byla. Pak vše převzal stát. Jenže je krize a nelze vyloučit, že nás čeká "ekonomicky ztracená generace"(kéž by tomu tak nebylo). A stát prostě bude penězovody škrtit a "občane starej se". Já trochu vidím do "charity" a tuším, o čem mluvím. Stát se asi bude snažit zbavit břemena placení duchovních. Existují různé názory, jak jsou restituce "neideální", či dokonce špatné, ale v současnosti jsou patrně nejmenším možným zlem. Výzva k odmítnutí přijetí restitucí ze strany zákonodárných orgánů, je s prominutím, chucpe. To je nadbíhání úzké skupině už ani antiklerikálů (to by se jednalo jen o katolickou církev), ale v podstatě militatních antireligiozních skupin, které prostě chtějí, aby církve, náboženské společnosti, židovské obce atd. byly, coby "škodlivý element" vystrčeny totálně na okraj společnosti. Sebereme vám majetek a budete rádi, že vám vůbec dovolíme "užívat kostely k bohoslužbám." Prostě - pozdní vítězství Zdeňka Nejedlého.

(i někteří soudruzi říkali, že církevní školy měly vysokou úroveň, že "sestřičky" se v nemocnicích staraly lépe než světský personál")...

Johnny

J8

#4 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 08:31

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Svědčí to o téměř žádné diskusi ohledně tohoto zákona s veřejností a i církvemi, bylo to "upečeno" jen s vybranými

preláty a zrovna tak bez veřejné diskuse.......zákon není dobrý, srovnejte si ho s "restitucemi zemědělců".

Milos

#5 souhlasím s Mirkou,nesouhlasím s Honzou

2012-08-15 08:34

Dodnes nebylo mému tátovi restituováno vše, co mu zabavili za komunismu a už nebude, je to promlčeno. Proč má mít církev (20 let pozdě) dostat vše i finančně nahrazeno? Ona je lepší než pracující člověk, který hodnoty vytvořil poctivou prací a ne ukradením? Je to zase jen podporování zlodějů a podvodníků na úkor poctivých lidí, čímž je tento stát charakteristický!
JK

#6 Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

2012-08-15 09:29

Jak jste se mohli pod tuto větu podepsat:
"Současný návrh zákona počítá s tím, že se římskokatolická církev vzdává přibližně dvaceti procent finančního odškodnění ve prospěch menších církví. To podle nás nestačí."
To prostě nepochopím.

Anonymous

#7 Re: Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

2012-08-15 10:05

ZW

#8 Re: Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

2012-08-15 10:06

#6: JK - Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

Kdybyste znal/a historii církví, pochopil/a byste to.

prdola

#9 Re: Re: Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

2012-08-15 10:52

#8: ZW - Re: Tohle přece nemůže soudný člověk myslet vážně.

Kdybyste znal historii ... je to dobre, ze mame v republice lidi, kteri maji o sobe vysoke mineni. Prumerne IQ to nezvysi, ale alespon vypadame inteligentneji

prdola

#10 prdola

2012-08-15 11:43

Tak jsem si to precetl a jsem smutny. Na jednu stranu 'nechceme' aby nas financovaly navracene majetky, na druhou stranu 'chceme', aby cirkevni socialni sluzby a starost o pamatky platil stat a jeste tu svoji ucast _posiloval_. Co uz je vic privilegovany postaveni, nez aby mi stat - navic z ukradeneho - platil nejake moje opravy a aktivity? Kvuli 40ti letum bezpravi a lzi - takovych obdobi bylo za tisic let rada - navrhujete to prekopat a udelat navzdy z Cirkve jakousi dobrocinnou organizaci plne zavislou na momentalnim establishmentu? Nespis ze hrajete sami za sebe, citite se spravedlivi.

' budoucnost církví nelze stavět na majetcích z minulosti' - to je premisa, ktera podle me ukazuje zlou vuli, je mi zrejme, ze chcete komunikovat s davem a ne se bavit o Pravde. Hledam priklad v dejinach a ani Frantiska z Assisi by toto myslim nenapadalo. Napadaji me husiti.
D

#11 Re: souhlasím s Mirkou,nesouhlasím s Honzou

2012-08-15 12:01

#5: Milos - souhlasím s Mirkou,nesouhlasím s Honzou

A jak by ne, když ho vedou zloději a podvodníci :-D

Sir

#12 Reakce na petici

2012-08-15 12:35

Konečně dobře formulovaná stanoviska!
Našemu státu by velice prospělo, kdyby jeho občané vzali odpovědnost za současný stav za svou a více se v jeho zájmech angažovali.
KARL

#13 Re: prdola

2012-08-15 13:09

#10: prdola - prdola 

 Prdolo,

tvuj smutek voni po aroganci, stejne jako dejinami vytribeny smysl katolicke cirkve pro Pravdu voni po horici hranici.

1) Majetkem jsou financovani investori. Cirkev neni investor.

2) Socialni sluzby a pece o pamatky nejsou monopolem ani poslanim cirkve.

3) Doposud stat cirkvim jen platil, ted jim bude platit a jeste za nej budou cirkve (resp. katolicka cirkev) i rozhodovat - toto uz neni privilegovane postaveni, ale diktatura.

Dodavam, ze:

- zakon neni o narovnani vztahu - majetek zpusobi vyraznou nerovnost mezi cirkvemi i vuci statu (nepovede k odluce vsech cirkvi od statu, ale k zavislosti statu na jedne cirkvi - cirkvi katolicke)

- v dobe krize a skrtu s obrovskym socialnim dopadem je financni pozadavek ze zakona vyplyvajici nikoliv asocialni, ale amoralni

- zakon ve sve podstate neni o vyporadani, ale o presunu majetku obdobnym fakticky i principialne s presuny majetku za totalitnich rezimu

- na jakem historickem zaklade muze cesky narod verit proklamovane dobrocinnosti katolicke cirkve?

Žablena

#14

2012-08-15 13:52


Nepřihlášený uživatel

#15

2012-08-15 15:15

My jako lidé, kteří se snaží žít podle víry, se stydíme za výroky našich kardinálů a dalších představitelů. Podle kterého přikázání, se při tom asi řídí? Nejvíce nás zklamal, výrok občana Duky, který varoval před vládou lůzy. Najsme žádná "lůza"! Nebýt obyčejných lidí, kde by byli? Připojujeme se k této petici, se slovy" Nemůžete sloužit Bohu i majetku!Manželé Princovi, Mokrá 336, 66404

Nepřihlášený uživatel

#16

2012-08-15 16:43

Tato internetová adresa to vysvětluje nejlépe, když ani významní pohlaváři katolické církve nesouhlasí !!!
http://klimes.mysteria.cz/clanky/teologie/restituce.htm

Nepřihlášený uživatel

#17

2012-08-15 19:16

Je smutné, že se církev od dob Jana Husa vůbec nezměnila. Jedná v rozporu s učením Ježíše Krista a je pro nás špatným a zahanbujícím příkladem.

Nepřihlášený uživatel

#18 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 19:24

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Vám se zdá správné, aby se církvi ( která se prostřednictvím Křesťanské lidové strany v Národní frontě podílela na komunistické moci, mohla za komunismu vyučovat a byla státem finančně podporována) darovaly majetky, které od doby Josefa II. měla pouze ve své správě a nikoli ve svém vlastnictví? A nevadí Vám, že skutečným obětem komunismu, které trpěly v lágrech, se nic vracet nebude a naopak právě tyto oběti budou kolaborující církvi ještě splácet dluhy? Tomu říkáte, že spravedlnost není pošlapána?


Nepřihlášený uživatel

#19 Re: Re: Nesouhlasím

2012-08-15 22:14

#18: - Re: Nesouhlasím 

 Není pravda, že by před Únorem 48 církve neměly majetek ve vlastnictví. Měly ho ve vlastnictví. Opačné tvrzení je naprostá demagogie, něco si o tom zjistěte. Odkazuji např. na materiály ne webu Ministerstva kultury nebo na výroky Ústavního soudu.

Otázka obětí komunismu s církevními restitucemi naprosto nesouhlasí. S jejich odškodněním souhlasím.


Nepřihlášený uživatel

#20 Tohle je správný názor

2012-08-15 23:19

Tohle je správný názor, budu šířit dál.
Petr

#21 PETICE PROTI ZAKONU již více jak 20.000 podpisů- PŘIPOJTE SE

2012-08-15 23:23


Nepřihlášený uživatel

#22

2012-08-16 01:51

Usilujme o jednotícího Ducha, nikoliv rozdělující mamon!
pangu

#23 církev má být chudá?

2012-08-16 06:01

Dobrý den pane Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.
Včera jsem poslouchal krátkou debatu na ČT 24 a rozhodl jsem se Vám napsat.Víte, nemůžete se divit občanům,že nepodporují ,,restituce",protože znají historii Ř.K.C Nebudu zde vypisovat dějiny,ale nemůžete se vůbec divit.Já osobně souhlasím s návrhem vypořádáním majetků církvím a všem obětem komunistického režimu(užitkové,vlastnické právo musí rozhodnout soud před rokem únor 1948).Dokonce mi vadí jen jedna věc a to,že stát nechce res.vyplatit ihned,protože peníze se rychle rozkutálí,něž člověk řekne švec.Jenomže stát má snahu obrodit víru(instituce)a to mi velmi vadí.30 let mít jistý zdroje je ne-fér ke všem občanům.Hned vysvětlím proč,ale nebudu přímo citovat z bible:
a)V evangeliu se píše Ježíš :Když tě někdo okrade,tak mu dej i ostatní věci.Když tě někdo udeří ,nastav i druhou stranu tváře.Nehromaď majetek a rozdej "VŠE POTŘEBNÝM".Vyvaruj se mamonu,neboť dříve projde okem jehly velbloud ,než boháč do božího království.Vzdej se všeho majetku a následuj mne náš Pán se o nás postará. Bohatství nebo Bůh?Podobná znění je i v TAO.
b)Jenomže někdo si slova zkresluje k obrazu potřeby doby,že církev nemůže být chudá.Co znamená slovo "chudá" to už ŘKC neví co to je!Duchovní boží slovo je více než peníze,protože Bůh se o Vás postará (přijdou k Vám lidé darovat peníze a ne jen to),ale to už Vy nechápete a fungujete jako firma,která se řítí z kopce volným pádem.Vatikán sedí na miliardách!

Když jsem byl mladý byl jsem nemocen a tehdy jsem požádal "Boha" o pomoc.Stalo se za přispění vědy a tehdy jsem si řekl,že to budu zkoumat ze všech stran a zdrojů.Časem mi ukázal Bůh cestu.Nejsem v žádné církvi,ale líbilo se mi vyjádření věštkyně,že to u Pána nemáme nikdo jisté!Hovořím z pozice TAO učedník.Vzhledem tomu,že Vy ŘKC jste sešly z cesty Bůh poslal na zem další učení,které se stejně ve finále podobá.Prach si a v prach se obrátíš,kde bohatství opravdu nehraje žádnou úlohu,ale láska,dobrota,upřímnost,laskavost,zdvořilost,cit,a mluvení s rozmyslem to je upřímná cesta k bohu."přímá linka bez operátora".Budete namítat,dle vašeho písma,ale já to vidím kolem sebe.Bůh musel zakročit a poslal nové duchovní průvodce.Dokonce jsem ho prosil o učeni,které se naplnilo. Pan Igor Chaun řekl:,,Každý přicházíme na tuto horu z jiné strany,ale cíl je jeden"!

K závěru bych Vás chtěl vyzvat prosím,,nenařizuji "neříkejte ,že ve vašich lesích nasbíráme hub za 2.miliardy.Docela se podivuji,jak si lidé všechno přivlastnili,když na začátku stvoření měli holou zadnici a teď máme hranice a majetky,přitom to Pán stvořil pro všechny.Teď budu filozofovat:Lidský život nemá hodnotu na tomto světě.Kdyby zmizeli všichni lidé z planety,tak matička příroda všechno obroste trávou a rozloží vše na prach,bez známky civilizace.Přitom lidé stále lpí na majetku,kterým se nenakrmí!Vyhazují se miliony miliard (obrazy,chrámy,tuny betonu,sochy,zbraně,atd) přitom někteří senioři naší země žijí jen 48 Kč na den.Náš svět má převrácené hodnoty raději plné nádrže nafty v tanku,jak pomoc potřebným.Pozlacené budovy se stejně jednou rozpadnou.Mám úctu k umění,ale člověk je na světě podřadnější.Tento svět je hodně zkorumpovaný,ale nevzdávám to a udělám co je v mých silách.Přesto všechno bude dobro odměněno a Pán si nás přebere..A to,že někdo půjde do pekla,tak mám informaci z první ruky!Duše jednoduše zmizí ve vesmíru,jako v černé díře navěky."Temné síly slouží jako urychlovač,ale jak říkám:,,Kdo to má jistý" :)S pozdravem Zedníček.
Johannes

#24 Re: Re: Re: Nesouhlasím

2012-08-16 09:03

#19: - Re: Re: Nesouhlasím

Mě fascinuje, jak se prostě a jednoduše "hází za hlavu" "nálezek" ústavního soudu.

Johannes

Václav Hořejší
Nepřihlášený uživatel

#25

2012-08-16 09:35

Já jsem se k této věci již vyjádřil ve velmi podobném duchu blogovým článkem na Aktuálně.cz - http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=15586

Krátce po uveřejnění jsem dostal e-mailem následující odezvu (jméno a další identifikační údaje neuvádím - XXX):

Vážený pane Pane Hořejší, chci Vám upřímně poděkovat za Váš článek. Konečně někdo něco logického o církevním majetku napsal. Jsem římskokatolický kněz z XXX, pracuji již dlouhá léta v blízkosti svých biskupů a jsem členem církevního soudu v XXX. Všechny ty události kolem navrácení majetku církvi mne již delší čas dost znepokojují. My kněží máme opravdu dostatek práce věnovat se po stránce duchovní svým farníkům i (v dnešní době) všem upřímně hledajícím. Proto jsem v poslední době s obavami přemýšlel o tom, zda si také já k tomu všemu nebudu muset zakoupit nějakou zemědělskou techniku a začít pracovat na navrácených polích. Váš článek nabízí ideální řešení celé situace. Rozešlu jej co nejvíce
svým kolegům v "branži." Mám ale také obavy - jako Vy, aby již nebylo pozdě. Vždyť navrácení majetku by bylo oním pověstným "posledním hřebíčkem" do rakve. Nepotřebuji mnoho peněz jako plat, stačilo by mi, kdybch na tom byl stejně, jako třeba naši učitelé.
Srdečně ICLic. XXX