Za vytvoření vysoké umělecké školy v Ostravě (AMSU)


Nepřihlášený uživatel

#1

2013-02-14 22:15

Ahoj autore,
co je prosím moravsko-slezské umění? (výtvarné umění v mor. slez. kraji...že,)
proč se ti nezdají vyučující na Fakultě umění v Ově kompetentní? ( Lysáček, Surůvka , Kowolowski, Balabán, Dostálková, Koléšek, Ovčáček ... a další) Jak ses dozvěděl o skeletu, není tvůj zájem odvozenen od Jakuba Geltnera? Je to celý sranda?

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2013-02-14 22:40



Nepřihlášený uživatel

#3

2013-02-14 22:49

Zdravím panáčku,
vy musíte být ale slušný ignorant vysokého uměleckého školství na Ostravsku, když si ani nevšimnete existence Fakulty umění Ostravské univerzity a blábolíte něco o Institutu, který neexistuje více než pět let! Motáte v "petici" páté přes deváté... raději to nechte na kompetentních lidech. Tak to totiž funguje i bez vás, takže můžete být v klidu. Pokud však máte přebytek energie a upřímně vám osud "umělecké scény" v regionu či v kraji leží na srdci, tak se začněte starat o vyšší "dotace" z ministerstva školství a mládeže... zvýšení koeficientu na studenta na úroveň pražské akademie... narovnání situace v rámci RUVu... a pod., ať se nebudeme muset v brzké době rozloučit s hudební částí fakulty!
Matteo Difumato
Autor této petice

#4 Odpověď na otázky

2013-02-15 11:24

#1: -

Dobrý den,

 

za otázky děkuji. Přečtěte si prosím celé doplnění k této záležitosti včetně rozhovoru na http://www.petice24.com/a/43201. Je z toho jasně patrné, že jde spíše o "cimrmanovský" výmysl než o praxi a realizaci ad absurdum. Všichni, co žijí v Ostravě nebo Ostravu navštíví, ví, že umění se zde dělá narozdíl od ostatních koutů republiky poněkud jinak a svébytněji - proto ten název "moravsko-slezská umění". Má to také svou historickou tradici i politické pozadí. Píši tam také, že o výtvarné umění a jeho výuku by se mělo v případě dostavění skeletu jednat až na posledním místě - v prvé řadě jde o umění literární, hudební a divadelní. Kvalita OSU jde opravdu mimo mě a jako absolvent půlročního studia při OSU jsem byl kvalitou výuky a amatérismem přednášejících tak zděšen, že jsem raději studium ukončil.

O skeletu vím dávno, neb jsem kousek od něho bydlel a jezdil kolem něho tramvají nepřetržitě. Vadí mi stejně jako jatka a lhostejnost města k nim, což už se u jatek naštěstí vyřešilo také díky našim bojkotům. Jméno Jakub Geltner mi nic neříká; pokud jde o skelet, komunikoval jsem jen s majitelkou pí Sylvií Pyszkovou a se stavebním odborem a útvarem hlavního architekta města Ostravy. Známo je mi využití pro Janáčkovu filharmonii nebo pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu. Při realizaci jakéhokoli z projektů si touto peticí nenárokujeme své sídlo pro AMSU, jde nám pouze o dostavění - pokud možno bez administrativních a komerčních prostor, kterých je v okolí přehršle.

Jsou odpovědi na Vaše otázky uspokojivé?

 

Matteo Difumato, koautor projektu

Matteo Difumato
Autor této petice

#5 Reakce

2013-02-15 11:31

#3: -

 

Vážený pane,

za prvé nejsem žádný panáček ani panenka. Za druhé pocit zneuznání, zhrzenosti, kontroverze či ambivalence, které ve Vás vzbuzuje tento projekt, je oprávněný, a je to také účelem této petice. A to i vzhledem ke značně zkostnatělým praktikám, které se na OSU používají, přestože jde o jednu z nejmladších univerzit v ČR a měla by tedy být nakloněna inovacím.

Za označení "Institutu umění" se omlouvám, nevěděl jsem, že OSU to dopracovala až tak, že má dokonce svou Fakultu umění! Ale na jaké úrovni, že?

Také Vám doporučuji přečíst si rozhovor pro Českou televizi, jehož znění naleznete zde:

http://www.petice24.com/a/43201

A teprve poté suďte..

 

PS: Zrušili-by-li hudební část fakulty na OSU, vůbec bych se nedivil.. Z důvodů vypsaných v rozhovoru i v textu petice.


Nepřihlášený uživatel

#6

2013-03-11 13:08

Umělci všech zemí, spojme se!
Quadrom o. s.

#7 Ano..

2013-03-14 22:11

#6: -

Ano, i tak se to dá brát.. ;-) Severní Koreu nevyjímaje :-D


Nepřihlášený uživatel

#8 Re:

2013-08-04 10:39

#1: -

ačkoliv nejsem autor petice, dovoluji si Vás upozornit, že pan Balabán je již po smrti Lysáček a Surůvka, které znám osobně jsou  jistě vynikající  a známé osobnosti jak v umělecké profesi tak v hospodském oboru o ostatních nemluvě - jinak se zde hovoří o samostatné umělecké VŠ a ne o katedře výtvarného umění na Pedagogické fakultě ostravské univerzity...Ostravačka

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2013-08-12 14:26


Matteo Difumato

#10 Poděkování

2013-08-12 14:27

#8: - Re:

Díky za skvělý komentář a osvětlení situace. Již v oznámení petice je psáno, že bychom si nepřáli fungovat spolu s OSU, přestože možné spolupráci v budoucnu se nebráníme..
Jiří Zygma

Autor této petice

#11 Samostatná umělecká VŠ

2020-03-03 19:16

#8: - Re:  

Vážený komentátore, pan Balabán byl jistě fenomén, to nepopírám, ostatní neznám, a tak je nemohu komentovat. Jestli je Vám ale bližší hospodské umění, pak se nemůžeme bavit o umění múzických... Jednalo by se o samostatnou VŠ se zaměřením na divadlo, tedy herectví, autorskou tvorbu, teorii a stavbu dramatu, i literaturu - zejména z dramaturgického hlediska. Výtvarné umění bych dle vlastního uvážení raději vynechal, protože jsem jen teoretik. Skelet je již dostavěn, jak jste si jistě všiml, a není to rozhodně žádný "joke"...