Petice za zákaz kouření v restauracích

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zákaz kouření v restauracích


Nepřihlášený uživatel

#1

2012-12-18 18:34

...kouřím ale jsem tolerantní vůči těm kteří nekouří!!
Katka

#2 Pasivní kouření

2012-12-18 18:49

"Pasivní kouření způsobuje v naší republice několik tisíc úmrtí ročně" - mohla bych se jen zeptat, čím je tato informace podložená, případně odkud ji autor petice čerpal?
Green

#3

2012-12-18 19:44

Kouření je svinstvo. Mělo by se zakázat minimálně v restauracích apod,a to bez výjimek !
Fandat

#4 Pasivní kouření

2012-12-18 23:27

Kuřákům: Vaše svoboda kouřit, končí u mého nosu a nosu každého, kdo si nechce nechat ničit zdraví kvůli  vašemu zlozvyku!

Kvůli pasivnímu kouření zemře v České republice ročně 5-8 dětí mladších 18 měsíců

zemře 120 lidí na rakovinu plic

musí 26-63 tisíc dětí k lékaři s infekcí středního ucha.

Oběti pasivního kouření ročně:

Vývojové defekty

Nízká porodní hmotnost u dětí (pod 3500 g) 400-730 případů

Syndrom náhlé dětské smrti 40 úmrtí   Vliv na dýchací ústrojí dětí

Infekce středního ucha 26-63 tisíc návštěv lékaře

Vznik průduškového astmatu 320-1040 onemocnění

Zhoršení astmatu 16-40 tisíc případů

Zánět průdušek či plic 6-12 tisíc případů

Hospitalizace 300-600 případů

Nádorové onemocnění:

Rakovina plic 120 úmrtí

Srdečně-cévní systém

Ischemická choroba srdeční (sem patří angina pectoris, infarkt myokardu, srdeční arytmie, selhávající srdce s otoky..)

1400-2480 úmrtí.

Pramen: Státní zdravotní ústav

m_c_k

#5 Re: Pasivní kouření

2012-12-18 23:39

#4: Fandat - Pasivní kouření

S tím se dá souhlasit. Nicméně pokud budu podnikat a udělám si "hospodu". Klasickou. A po 5 letech někdo přijde a řekne stop, takhle ne. Máte pocit, že je to fér? Proč nedat možnost provozovateli vybrat, zda půjde o restauraci (hospodu, bar, kavárnu,...) s kouřením povoleným či zakázaným? Můžu se zeptat - Vás by někdo donutil chodit do restaurace kuřácké? Obdobně - pokud budete katolík, nutí Vás někdo chodit do evangelického kostela (pravoslavného, mešity,...)? Přece máte možnost volby. Nebo ne? Vaše děti mohou, ale nemusí na vysokou školu, můžete nebo nemusíte navštěvovat vykřičené domy. Uznejte, že jenom od podívání se na takovou, pro Vás zapovězenou, budovu Vám nehrozí ani rakovina, ani v dalších případech konverze k jinému náboženství či promiskuita...

Vendis

#6 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-18 23:51

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Zapálil byste svému dítěti?

m_c_k

#7 Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:00

#6: Vendis - Re: Re: Pasivní kouření

Nezlobte se, asi jsem nedokonalý, ale nenašel jsem souvislost s mojí odpovědí a Vaší otázkou.

Vendis

#8 Re: Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:16

#7: m_c_k - Re: Re: Re: Pasivní kouření

Musí se v hospodě kouřit? Zapálil byste svému dítěti? A jiným dětem? Jiným lidem?

m_c_k

#9 Re: Re: Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:25

#8: Vendis - Re: Re: Re: Re: Pasivní kouření

Bože, jak to souvisí s volbou "hospody"? Stalo by se něco, kdyby lidé měli možnost volby? Milá Vendis, věřte, že jsem ve svém životě řešil šílenější věci než je existence kuřácké restaurace v dosahu mých dětí. Jak byste se popasovala například s částečnou amputací končetiny Vašho dítěte na procházce lesem? Budete žalovat Lesy ČR za to, že v nich jsou velké kameny? Nezlobte se, proto mi podobné "akce" připadají jako hloupé a nedůstojné. Máme právo volby a vychovejme své děti k tomu, aby se vyvarovali našich chyb a volili správně. Pokud se bojíte toho, že Vaše dítě zvlčí tím, že existuje kuřácká restaurace v jeho okolí, navrhuji obdobně zrušít prodej alkoholu, čokolády, slazených nápojů... Proto podobné otázky jako "zapálil byste svému dítěti" považuji za odpovědi nedůstojné, nezlobte se...

Vendis

#10 Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 00:26

http://www.novinky.cz/domaci/285928-nekuraci-v-cesku-umiraji-kvuli-kurakum-tri-tisice-lidi-rocne.html

Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

V Česku jsou v současnosti téměř tři milióny kuřáků. Na následky kouření ročně zemře 18 000 lidí, z nich zhruba tři tisíce jsou nekuřáci, u nichž k onemocnění přispěl pobyt v zakouřeném prostředí.

Z 27 členských zemí Evropské unie je podíl kuřáků v české populaci dvanáctý nejvyšší.

Kouření je hlavním rizikovým faktorem pro onemocnění rakovinou hlavy a krku.

„Hranice pro vznik obtíží je v průměru 250 tisíc vykouřených cigaret,“ řekla ředitelka České koalice proti tabáku Jarmila Greplová. To je asi třicet let kouření jedné krabičky denně. Český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně více než 14 cigaret.

„Kuřáci mají přibližně desetkrát větší riziko vzniku rakoviny hlavy a krku než nekuřáci,“ uvedl docent Jan Klozar z pražské FN Motol s tím, že ročně je v ČR nově zjištěno asi 1150 případů rakoviny hlavy a krku, 650 lidí na ni zemře.
Vendis

#11 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:29

#9: m_c_k - Re: Re: Re: Re: Re: Pasivní kouření

Volbu se pomalu zabíjet? Se nechat pomalu zabíjet? Nechat pomalu zabíjet?

Fandat

#12 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 00:36

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Zajisté máte pravdu, klidně si můžete vybudovat čistě kuřáckou restauraci, věřím že v česku to bude možné (za určitých podmínek) nemám nic proti tomu, ale víte že je pořád více nekuřáků než kuřáků? A víte, že tam kde zakázaly kouřit v restauracích přišlo mnoho nových nekuřáckých zákazníků? A tím pádem jim stouply zisky, protože v těch restauracích prodaly více hotových jídel na ktarých pochopitelně více vydělali než na "několika" pivařích, kteří cucají 3-4 piva 2-3 hodiny. A ti co si po jídle chtějí zakouřit jdou klidně a bez problému vykouřit tu cigaretu na ulici, jejich děti a manželka si zatím dají zmrzlinový pohár. (zase větší zisk pro majitele). Zkušenost známého, který pracuje v Irsku jako kuchař v restauraci. Ale vy budete mít zakouřenou hospodu vaši zaměstnanci budou mít zdravotní potíže a možná vás zažalují, až budou ležet v nemocnici, že jste je nevaroval co to znamená pro ně denně pracovat v prostředí, kde musí vdechovat kouř který je jedovatý a karciogení a k tomu návykový (cigaretový kouř obsahuje 3-4 tisíce! jedovatých látek a sloučenin, vydechovaný ještě více.) Kapka nikotinu dokáže usmrtit koně, přesto je to z pohledu jedovatosti v té cigaretě zanedbatelné - horší je, že je to látka návyková. Pokud je budete varovat, kolik jim budete muset zaplatit, aby v tomto vysoce ryzikovém prostředí pracovaly? No nic je to vaše svobodná volba, klidně provozujte kuřáckou restauraci, (spíše hospodu) až lidé poznají jaký rozdíl je dát si oběd ve vaší hospodě a v nekuřácké restauraci. Nedivte se, že budete sice mít to co jste si dobrovolně zvolil, ale budete pravděpodobně živořit. Nicméně je to vaše volba, tak ať se vám v tomto ryzikovém podnikání daří.

Na vaši otázku; Mně by nikdo! nedonutil dobrovolně jít na oběd do zakouřené restaurace! Jinak vaše přirovnání "trochu" kulhá. Jsem katolík a nevyhýbám se motlitebnám, kostelům a sborům jiných církví. A opravdu mi nehrozí konverze k jinému náboženství, ale pokud bych musel, v případě, že se chci najíst a napít do zakouřeného prostředí, tak mi hrozí nejen rakovina, ale i další nemoci.(viz výše) Je mi 56 roků, můj otec byl silný kuřák, kouřil nám doma, když jsme byli děti a já se už nedivím proč trpím astmatem i když nikdo v příbuzenstvu astmatem netrpěl a já jsem nikdy nekouřil! A otec posledních pár roků strávil s kyslíkovou maskou na obličeji a udělal tak maximálně 10 kroků a nemohl vůbec dýchat, nepomohl mu ani ten kyslík. Díky kouření (podle výpočtů Britských lékařů si zkrátil život zhruba o 12-14 roků, zemřel v nedožitých 80 letech, jeho děda se dožil 94, jeho otec 91 takže asi na tom výpočtu něco je. A to mohl mluvit o štěstí, že měl "jenom" nezhoubný nádor.

m_c_k

#13 Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 06:06

#10: Vendis - Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Asi se budete divit, ale všechny tyto věci jsem četl. Čekal jsem Vaši argumentaci, ne okopírovaná fakta. Přesto děkuji...

m_c_k

#14 Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 06:20

#12: Fandat - Re: Re: Pasivní kouření

Vaše argumentace je jistě pravdivá. Souhlasím s tím, že jistě lépe si bude žít podnikatel, který bude mít restauraci pro nekuřáky. Irsko je jistě správný příklad a jen abyste byl v obraze - já v branži pohostinství nepodnikám. Nicméně se přiznám, že mi velmi vadí naší kultuře vlastní touha všechno zlepšit, zakázat, přikázat vyvážit. Řekl bych, že alkohol je podobné svinstvo a přesto jej pijeme a rádi. Kofein, čokoláda, cukr. Ano, je pravda, že jejich konzumací nikoho dalšího neovlivňujete (přímo). Víte, argumentačně máte jistě pravdu, mě se ale zhusta příčí ta nemožnost volby. Když přijdu, byť jako lehký kuřák, do restaurace na oběd, nehulím k tomu lidem. Pokud jdu večer na pivo, rád si zapálím. A ke kouření doma - nemám rád, pokud se kouří před dětmi a smrad z cigaret mi vadí. Víte, znám poměrně dost kuřáku, i když spousta jich s tím seklo (svobodná volba), ale nezmám nikoho, kdo by vyhuloval doma. I když vlastně ano. Ale jen jednoho...

vrt

#15 Jsem jednoznačně pro zákaz, ale....

2012-12-19 09:08

Jsem pro zákaz kouření v restauracích, ale petici nepodepíšu. Nechci být spojen s lobbistickou organizací zvanou Greenpeace. Až to bude organizovat někdo jiný tak ano.
karel

#16 Život

2012-12-19 10:03

je krásný v tom, že si můžeme vybírat.Můžu si vybrat, jestli s přáteli navštívím kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci.Když mi tuto možnost výběru někdo sebere, bude můj život chudší.Nezakazujme, dejme lidem možnost výběru.
Lorkan

#17 Re: Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 10:30

#12: Fandat - Re: Re: Pasivní kouření

Me by zajimalo proc, kdyz jsou podle Vas nekuracke hospody a restaurace takovy zlaty dul, nerostou jak houby po desti. Ze by to majitele preci jen meli spocitane lip nez Vy?

apac

#18 Re: Re: Pasivní kouření

2012-12-19 11:16

#5: m_c_k - Re: Pasivní kouření

Podle mne je možnost volby, kterou avizujete, dost omezená, zejména, pokud máte přátele kuřáky. Vybírat si přátele podle toho, jestli kouří, nebo nekouří, je, jistě uznáte, dost přitažené za vlasy. Takže ano, mí přátelé, kteří kouří, mě vlastně nepřímo nutí chodit do prostor, kde se taky kouří. A pokud má kuřák možnost kouřit, tak prostě kouří a dle mé zkušenosti většina z nich kouří tím víc, čím víc kolem nich lidi kouří. Podle mne je kouření vevnitř pohodlný zvyk a přijmutí toho, že se nedá kouřit v restauraci, baru nebo kavárně je "jen" psychologický problém . Dřív se kouřilo všude, i tam, kde to dnes již vůbec není přijatelné: na pracovištích či v dopravních prostředcích. Sama mám přítele, který kouří jako fabrika. Zákaz ouření v kavárnách v Belgii tedy nepřijal s žádným nadšením. Po roce zkušenosi s ním však i on a řada dalších kuřáků uznává, že to je fajn. Když chce kouřit, tak jde prostě ven. V čem je však v Belgii rozdíl, je to, že sedět na terase se dá relativně dlouho do noci, pokud vyloženě nehlučíte. V tom bych viděla celek limit v ČR, kde řada zahrádek a terásek končí nekompromisně v 22h.

Blackjabel

#19 Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:35

#10: Vendis - Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Nekuřáci neumírají kvůli kuřákům, ale kvůli sobě. Nikdo je nenutí navštěvovat restaurace s povoleným kouřením. Chtěl bych se s Vámi podělit o dvě věci. Tou první je, že v zásadě souhlasím se všemi Vašimi průzkumy a názory, že pasivní kouření je škodlivé a může být akcelerátorem vzniku rakovinového bujení.

Avšak tou druhou, pro mě důležitější věcí, je ta, že si lidé u nás před dvaceti lety vydobyli demokracii. A to bych rád rozvedl. Z pohledu zákazníka má každý právo volby, zda bude navštěvovat kuřácké restaurace či nikoliv. Pokud je pasivní kouření tak škodlivé a podvědomí o této věci je, stejně tak jako aktivistů projících proti tomu, nerozumím, proč kuřácké podniky stále navštěvují i nekuřáci.

Musíme brát v potaz ale i opomíjené názory restauratérů, kteří mají také svou svobodu. Musí mít právo rozhodnout o tom, zda je jejich restaurace kuřácká či nikoliv. Nelze přeci plošně zakázat soukromníkům, jak svůj podnik provozovat a s jakými pravidly. To potom nabouráváme svobodu jejich volby a vracíme se někam, kde jsme kdysi být nechtěli.

Zákaz kouření? Ano - co se týče veřejných institucí a objektů, majetků, které spravuje a patří státu. Ne - v restauracích, které jsou svobodnými podnikatelskými organizacemi, o jejich provozování rozhoduje majitel se svobodnou vůlí a možnostmi.

Vendis

#20 Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:45

#19: Blackjabel - Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Co je to za svobodu restauratérů? Svoboda (se) pomalu zabíjet? Svoboda poškozovat (si) zdraví?

Nekuřáci jsou např. děti, číšníci, kuchaři ...

Blackjabel

#21 Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:54

#20: Vendis - Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Promiňte, já nabyl vědomí, že vedete diskusi. Nikoliv, že vykřikujete prázdná naučená hesla.

Viděl jsem málo děti v restauracích samotných, spíše mladistvé když už. Pokud jdou děti do kuřácké restaurace, je to vrchol ignoranství jejich rodičů a rozhodně bych váhal se svalováním viny na restauratéry a kuřáky. Co se týká číšníků a kuchařů ... i ti mají volbu své práce. Až nebude číšníků a kuchařů ochotných pracovat v zakouřených restauracích, tak sami restauratéři kouření zakáží. Do té doby je to stále volba číšníků a kuchařů, respektive všech lidí, kde a jak budou pracovat.

zachrance.od.mury

#22 Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:59

#20: Vendis - Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

jiste, proc mate takovy problem pochopit ze muj zivot je muj majetek a muzu si s nim svobodne nakladat? tedy si ho nicit, omezovat, dokonce se ho muzu i vzdat! nikdo z vas ochrancu mi zivot nedal, nikdo z vas mi tedy do nej nema co kecat. ano, je moji svobodou si poskozovat zdravi. je svobodou sportovce behat a pritom si zlomit nohu. je svobodou ridice jezdit jako prase a nabourat. toto vsechno jsou nase svobodna rozhodnuti. a jen my si poneseme nasledky. az za moji bouracku v aute budu chtit penize od vas, pak mi jizdu autem zakazte.

zachrance.od.mury

#23 Re: Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 12:01

#22: zachrance.od.mury - Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

zajimalo by mne proc podobne halekacske spasitelske samozvane organizace nebroji treba za zavreni dolu na ostravsku, kdyz plyce hornika po 20 letech farani vypadaji naprosto stejne neli hur nez plyce kuraka... a pritom je to jejich svobodna volba povolani..

m_c_k

#24 Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 12:03

#20: Vendis - Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Jde o svobodu podnikání, kterou stanovuje zákon. Svobodu provozovat hospodu, bar či kavárnu, kde se kouří. Cigarety jsou jedny z mála produktů, které nelžou - kouření zabíjí, pasivní rovněž. Všichni to vědí a spousta kuřáků kvůli tomu přestává kouřit. Dovolím si tvrdit, že ke změně zákona dojde a zákaz kouření bude prosazen. Z podstaty samé to nebude špatně. Jsem ale skeptický k tomu, zda takovéto zákazy jsou správné. Nesouhlasím s nimi. Nesouhlasím s pozitivní diskriminací (ať už se týká rasy či pohlaví) a mám podobný vztah i k tomuto zákazu. Je strašně těžké určit, kdo v této diskuzi vlastně vystupuje, ale tipuji, i podle podpisů, že za zavedení takového zákona se budou spíše prosazovat lidé z velkoměst s VŠ. Já jsem SŠ, necelých 40, Brno. Kouřím tak 5 cigaret denně, nekouřil jsem přes 3 roky. Patřím k těm velmi ohleduplným kuřákům. Pokud k tomu zákazu dojde, budiž, budu se jím samozřejmě řídit. Čekám, kdy budeme po vzoru dalších států vystřihovat ze starých filmů záběry s cigaretou...

m_c_k

#25 Re: Re: Re: Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 12:05