Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-02-26 22:37

Nelze připustit, aby v jednom z nejzdevastovanějších měst Česka - Frýdku-Místku - pokračovalo bourání našich historických staveb!
Nepochopený

#2 S křížkem po funuse..

2014-02-26 23:23

Již několik let je tato budova prázdná a opuštěná.. Nikdo nic nepodnikal a nikdo si ji nevšímal, ovšem teď, týden před demolicí je potřeba ji prohlásit za kulturní památku?!
ty Nepochopeny

#3 ty Nepochopeny

2014-02-27 00:23

A tobe pripada normalni, ze to za zadama lidi zbouraji. Rika Ti neco kulturni dedictvi?? Zdanlive se tim nezabyval ani stevebni odbor mesta. Jestli z toho chteji postavit novy obchodak, tak se to snad projednava a dava vedet lidem, co na to rikaji??!!
Pro architekturu F-M

#4 Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 04:10

#2: Nepochopený - S křížkem po funuse..

Máte mylné domněnky jako řada, kdo nejsou dostatečně informováni.

Nevšímal a nepodnikal s ní nic zejména majitel budovy a insolvenční správce v kombinaci s regionální a krajskou samosprávou. Ta je tu od toho, proto ji volíme, aby takovéhle věci řešila. Všichni dohromady se v tichosti již od roku 2002 snažili, aby hlavně tyto objekty na lukrativních pozemcích města nebyly prohlášeny za kulturní památku.

Pro Vaši informaci posílám část textu z Národního památkového ústavu:

"Návrh na prohlášení přádelny jsme podali na MK ČR v roce 2002. Návrhy vznikly jako výsledek dokumentace textilního průmyslu Frýdku-Místku, který jsme prováděli v letech 1999-2000. V roce 2012 rozhodlo Ministerstvo kultury o  neprohlášení za kulturní památku a zdůvodnilo rozhodnutí v souladu s názorem krajského úřadu, magistrátu a správce konkruzní podstaty nedostatkem hodnot historicko-architektonických: standardním dobovým řešením, druhotnými zásahy (vyžádanými dlouhodobým provozním využitím), nedochovaným zařízením, chybějícím využitím, projevy neúdržby a s tím souvisejícím stavebně-technickým stavem. Hodnoty urbanisticko-historické byly shledány nedostatečnými. Podobně rozhodlo i v dalších případech objektů textilních továren ve Frýdku a Místku (s výjimkou přádelny firmy Bratři Neumannové).

Bohužel se tady opakuje to, čeho jsme byli svědky už vícekrát, kdy k demolici spolehlivě vede kombinace zanedbané údržby a potencionálních volných pozemků v centrech měst. Pro Frýdek-Místek je to další z řady ztrát (viz brutální průtahy městem, kaufland bezprostředně pod frýdeckým náměstím nebo demolice sportovní haly). Odmítavý postoj vlastníka k návrhu na prohlášení za kulturní památku (v tomto případě správce konkurzní podstaty) bylo možno očekávat, odmítavé postoje magistrátu a krajského úřadu jsou věc jiná a jejich důsledky jsou fatální."

Prázdná a opuštěná budova, jak píšete, mohla být dnes již zcela opravena, kdyby se podařilo ji jako kulturní dědictví přiijmout, kdyby se vlastník snažil o nové využití a komunikoval s těmi, kdo k tomu mají co říct, architekti, studenti VŠ, neziskové organizace,...

Dle mého názoru nejde primárně za každou cenu o vyhlášení za kulturní památku, ale o to aby se i stavby, které již stojí a mají svou historickou hodnotu reckylovaly ve svém využití...podobně jako Vás nutí vyhazovat PETky do plastů, lahváče do skla apod. Není totiž cesta vše za každou cenu bourat a stavět nové na zelené lopuce (ala VÚSH F-M, Karolína v Ostravě a Kaufland ve F-M). Bohužel ve F-M zcela chybí institut halvního architekta města a vítězí lobby určitých zájmových skupin...a podle toho také vše vypadá.

Všude jinde to jde...proč ne ve F-M?

 

Jeden příklad za všechny: obchodní centrum z bývalého pivovaru v Opavě...Stavba roku 2013

https://www.google.cz/search?q=breda+weinstein&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QroOU4O7IZKBhAeky4DoBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1241&bih=584

 

 


Nepřihlášený uživatel

#5 Kam jsme to dojeli...

2014-02-27 05:20


Nepřihlášený uživatel

#7

2014-02-27 13:07

Jsem překvapená z vyjádření Ůzemního rozvoje. Budova Slezanu je jedna z mála budov, které vypovídají nejenom o významu textilního průmyslu na frýdecku, ale také připomínají historii čtyř židovských rodin, které se zasloužili o rozvoj města.

Nepřihlášený uživatel

#8

2014-02-27 14:14

Podepsáno, nicméně si myslím, že je na toto pozdě... :-/
mr nobody

#9 Re: ty Nepochopeny

2014-02-27 15:39

#3: ty Nepochopeny - ty Nepochopeny

A vy jste někde viděl na úřední desce, že se tam má stavět obchoďák?

mr nobody

#10 Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 15:40

#6: Ivo Saniter - Re: S křížkem po funuse..

No na úřední desce to viselo.

mr nobody

#11 Re:

2014-02-27 15:41

#1: -

Rozhodně je lepší tlachat a nepřidat ruku k dílu. kupovat čínský shit. český výrobek obejít protože je dražší. Ale možná kdyby byla zbírka za záchranu nemovitosti, chtěl bych vidět ty příspěvky. Ani ťuk

mr nobody

#12 Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 15:42

#2: Nepochopený - S křížkem po funuse..

přesně tak, je to póza, jako každá akce, a už se do toho hned míchá politika

mr nobody

#13 Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 15:45

#4: Pro architekturu F-M - Re: S křížkem po funuse..

Tady pan odborník si jaksi však nevyhodnotil jednu informaci, konkursní řízení je lidově řečeno bankrot, a někdo v bankrotu si může dovolit něco opravovat, budovat? Kupní síla ve FM je taková, že si lidé budou kupovat lofty? Když byty na slezské jsou za pár šupů? Navíc je to soukromé vlastnictví a proč by do toho mělo dávat město nebo stát zdroje. Prostě proč se ohlížet do minulosti která se nevrátí ale není lepší se dívat do budoucnosti????


Nepřihlášený uživatel

#14

2014-02-27 15:50


Nepřihlášený uživatel

#15

2014-02-27 15:51

https://www.facebook.com/groups/219215334937718/

Jste-li proti pondělní demolici Slezanu, tak se přidejte ke skupině...

mr nobody

#16 NESMYSL

2014-02-27 15:53

Jediné co by se stalo, kdyby to někdo prohlásil za kulturní památku, což se evidentně nestalo a prošlo to městem i krajem, tak to, že to zchátrá tak, že to akorát někomu spadne na hlavu. Projeďte se jinými městy, co je zapsáno jako kulturní památka a nevlastní to stát, tak chátrá (mimo pivovar v Opavě) kde developer roky střádal, aby se to tam mohlo realizovat, ale mělo to jakýsi smysl. Ve FM kupní síla už nedovolí další nesmyslné projekty. Proč město nenabídlo odkup, proč z toho neudělalo za dotace nějaký městský objekt? Protože je to k ničemu, zavírají se školy, firmy, úřady. Lidi vzpamatujte se, v krizi se šetří a nevyhazují se peníze za nesmysly. Už tak dost utrácejí za nesmysly typu hala na hokej. Chcete aby to město přišlo na buben. Tak volte čssd. Toho koho jste volili, toho tam máte, a teď tady pláčete nad rozlitým mlékem. A teď si všichni alibisticky můžete říct, udělal jsem pro to maximum.

Nepřihlášený uživatel

#17 Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 16:01

#13: mr nobody - Re: Re: S křížkem po funuse..

Pane Nobody, někdo v bankrotu si může dovolit utrácet nemalé peníza za demolici? Není pro něj jednodušší neutrácet nic a zbavit se majetku třeba za symbolickou 1Kč?

Nové využití mohl najít developer ve spolupráci s městem, které by stavbu za symbolickou cenu odkoupilo. O loftech mluvíte Vy. Podle Vás má tedy F-M kupní sílu na OC Tesco, Tesco mini, Interspar, OC Parádu, Kaufland, Billu, Alebert, OC po zbourané hale, atd.?

Víte jaké motto má jedno z hlavních propagačních videí města F-M? "Město, které nezná svou historii, jakoby nikdy ani nežilo." Takže vlastně v naší reklamě hezky lžeme... Šumný to Frýdek-Místek!!!

mr nobody
Nepřihlášený uživatel

#18 Re: Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 16:11

#17: - Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

Vy máte nějakou nemovitosti? Třeba chalupu nebo byt? Vás to nic nestojí? A kde to prosím Vás dávají? Vlastnictví nemovitosti tohoto rozsahu jistě stojí nemalé peníze na údržbě, daních, ostraze, médiích atd atd atd. Vy by jste něco dal městu za korunu aby oni to za korunu a "xxxmilionů" bokem dali developerovi? Proč by to někdo dělal. Je evidentní, že morální zastarání, dnešní standardy a chuť investorů ukázalo, že ten barák prostě další roky neuživí.

Ta kupní síla tu právě není, takže bych chtěl vidět toho developera, který by ve spolupráci s městem něco tvořil. Co tvoří město je špatně, stačí se rozhlédnout. Jak píšete, toto město nežije a stává se z něj město duchů a obchoďáků.

A občané vyjdou do ulic kvůli bourání staré nevyužité a evidentně nevyužitelné fabriky. Proč nevyjdou do ulic a nevyženou ty zlodějské, obviněné a podvodné živly v těch kancelářích tam? Vám nevadí, že město zaplatí demolici haly a pozemky prodá developerovi? Zkuste si zjistit, kolik to město stálo a kolik nakonec dostalo. Je to tristní.

Takže lide, nenechej si líbit, že se radnice chová k majetku města a rozpočtu města tak jak se chová, nechoďte nakupovat do kauflandu ale k malým živnostníkům, nechoďte do mc donaldu a zajděte peníze utratit k restauratérovi z ulice a pak tady tvořte petice. Nebo vydělejte balík peněz a něco stvořte z chátrajících budov pro dobro nás obyčejných lidí.

mr nobody

#19 Re: Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 16:20

#17: - Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

A ještě doplním, co jiného tedy než obchody a byty by tam mělo podle Vás být? škola? - proč prodává kraj školu na potoční, protože nemá studenty, úřad? - nemáme jich dost? proč město staví úřady na zelené louce. Banka? těžko. fabrika? těžko když tam do dnes nic nefunguje. koncertní sál? kino? prostě ta kubatůra a ty plochy uživit a dát jim náplň, klobouk dolů před tím, kdo by si na to troufl.

Lukáš Foldyna

#20 Re: Re: Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 16:21

#18: - Re: Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

Poznámka filosofická: péče o tzv. "dobro nás obyčejných lidí" už v historii způsobila nejednu katastrofu. A rád si poslechnu definici "obyčejného člověka". Nic takového totiž podle mě neexistuje.

ČKA

#21 Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 17:10


Nepřihlášený uživatel

#22

2014-02-27 17:31

:-) radši slušné (formou městské) evropské domy s těžkými stropy, schopnými nést staré technologie nebo cokoliv jiného, než "soudobé" typizované přízemní ocelokolny z prérií a tunder ...

Nepřihlášený uživatel

#23 Tomáš Foldyna

2014-02-27 19:11

Kdyby se chtěl někdo dozvědět o rodině Landsbergerových, doporučuji třeba článek od Petry Berské http://www.pribehy20stoleti.cz/pribehy/380.

Nepřihlášený uživatel

#24

2014-02-27 21:56

Kulturní architektonické dědictví města nenávratně mizí nahrazované plechovými krabicemi Tesca a spol. Jedná se asi o soukromý majetek, je ale šílené povolovat stavět ve městě na tomto místě další obchodní centrum namísto něčeho pro kulturu, sport, bydlení. Bylo by zajímavé vědět, kdo jmenovitě tato barbarství schvaluje. Kdysi dávno zbourání části historického jádra Místku ve prospěch průtahu městem a nyní další absurdní obchvat města jižní variantou přes přírodu, namísto existující severní možnosti přes průmyslovou zónu, zlikvidovaná unikátní a pro město typická zimní hala a na místo toho výstavba obchoďáku v centrální klidové zóně města u řeky, 2 Tesca, 2 Lídly a k tomu skomírající nová obchodní zóna u Sparu a k tomu zbourání historické textilky na úkor dalšího obchoďáku, megalomanská silniční spojka od Sparu na Bruzovskou, městský web za milión korun,akvapark sice v krásném místě u Olešné ale obtížně dostupné pro mládež namísto alternativního projektu u řeky v centru. Mnoho z toho je věcí názoru,odborných alternativ. Ale je toho divného docela dost. Bohužel většina lidí tohoto města si ve svobodných volbách volí již mnoho let stejné zástupce tohoto typu myšlení. Asi to tak chceme.

Nepřihlášený uživatel

#25 Re: Re: Re: S křížkem po funuse..

2014-02-28 06:40

#13: mr nobody - Re: Re: S křížkem po funuse..

Proč se ohlížet do minulosti? :-) Tak tuhle otřepanou frázi, chápu u svobodného, zajistěného puberťáka. Dospělý a svobodně myslící člověk ví, že právě minulost ( a tím nemyslím tu našprtanou v hodinách dějepisu) je důležitá pro budoucnost. Jinak bude i v té ,,krásné" budoucnosti dělat stejné kraviny jako generace před ním. A když už je tu řeč o kupní síle atd.....Stavět další  nákupní centra, když lidé, jak říkáte, nemají peníze, to je ten správný krok do budoucnosti? A že jich roste jako hub po dešti. A jedna stavba zajímavější jak druhá. :-)