Petice za podporu Miloše Zemana

Roman Skácel
Hodonín

/ #776 Re: Re: Re: Re: Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989

2014-11-12 11:45

#775: - Re: Re: Re: Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989 

Očima Saši Mitrofanova: Zenamova trhlina

Po Hovorech z Lán, kde si prezident zahrál na znalce ruské obscénní lexiky a textu písní a oba úkoly zazdil, oznámil jeho mluvčí, že Miloš Zeman pojede na sever Moravy, aby si tam s místními promluvil bez zprostředkovatelů. O návštěvu hlavy státu, jak se ukázalo, měli skutečně zájem.

Zemanovo poselství i několik dnů poté vyvolávalo silné reakce, aniž by musel přikládat polínka na místě. Ale i tak se pracně snažil nenechat nic náhodě. Když v Havířově nepadla zmínka o sprostých slovech, kterými rozšířil svůj věhlas doma a ovlivnil pohled na Česko v zahraničí, musel obecenstvo popostrčit: „Dovolte mi, abych vás ostře zkritizoval. Ani jeden z vás mi nepoložil otázku, proč používám vulgarismy. A já vám za to, řečeno slovy filmu Věry Chytilové, kurvahošigutentag děkuji.“

Byla to ukázka drobné černé masarykovské práce, k níž se Miloš Zeman naposledy přihlásil koncem září v jiném veřejném projevu v Lánech. Ale toto laskavé připomenutí prezident věru činit nemusel. Občané věděli, že mezi ně zavítá, a těšili se na něj.

Při příjezdu do Opavy ho přivítaly výkřiky Ruský šváb a Hanba Opavě a na mítinku pak i transparent s nápisem Neschovávej nás za k...y, který rozvinuli studenti Slezské univerzity. Na prezidentovu výzvu přišla jedna studentka říci, co si o něm myslí, přímo na pódium.

Vyzvala ho k rezignaci, protože nereprezentuje zájmy České republiky. ČTK popisuje atmosféru v místě jako kontroverzní. Dav se rozdělil na dvě části. Mladí lidé na opavském Horním náměstí měli na hlavách kuželovité čepičky čínských rolníků. Jednu z nich použili jako misku s rýží. „Děkuji vám, že se nemusím za Opavu stydět,“ reagovala na protestující žena středního věku. Prezident měl ale v davu i své zastánce, převážně seniorského věku. „Že se nestydíte, vždyť jste ještě nic nedokázali,“ reagovala jedna z důchodkyň. Další žena pak studentům misku s rýží vyrazila z rukou.

V Krnově policisté odvezli na obvodní oddělení k ověření totožnosti dva mladé lidi ještě předtím, než hlava státu přijela. Rozvinuli totiž transparent Stydím se za svého prezidenta. Zkrátka se to musí Miloši Zemanovi nechat: vědomě a účinně přispěl k šíření trhliny, která stále zřetelněji běží společností.

Potvrdil, že dobře zná pravidlo Rozděl a panuj. I když jeho uplatnění předpokládá, že lidi nerozeštvává sám vládce, ale nastrčené figury, načež panovník přichází jako nejvyšší arbitr. U nás se to nějak popletlo. Ani dopad není stoprocentní.

Že se vyznání Stydím se za svého prezidenta objeví na transparentu, který nesou mladí lidé, lze zaretušovat jejich věkem a tím, že je někdo zlovolný svedl z cesty. Když se stejné zvolání objeví na twitterovém účtu lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského, byl by v tom čert, kdyby tu nezasáhla bruselská lumpenkavárna. Ale považte, co se stalo v Krnově.

Když policisté odvedli dva mladé lidi, kteří drželi transparent Stydím se za svého prezidenta, samotný předmět doličný nechali na místě. Transparent si převzal náhodně procházející starší muž a v době, kdy na náměstí dorazil prezident, ho rozvinul. „Taky jsem chtěl podobný transparent namalovat, protože i já se stydím za svého prezidenta,“ řekl.

Jsou možná dvě vysvětlení. Buď to byl celoživotní kavárenský povaleč, který ještě nic nedokázal a do Krnova schválně dorazil z Prahy. Anebo patřil k lidem, kteří si myslí, že trhliny, které šíří prezident, jsou zhoubou a že je třeba upřednostnit švy.

A kteří se možná dívají na jiné filmy. Třeba místo Kurvahošigutentag na Musíme si pomáhat.