Petice za podporu Miloše Zemana


Nepřihlášený uživatel

/ #798 Re: Re:

2014-11-12 18:26

#10: Jan Duda - Re:  

 

abcdef

Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice uzavřená mezi Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou.

Tato smlouva vznikla nejen na základě volebního výsledku ale především na základě podivného chování a přístupu strany US (Unie Svobody).  Počet mandátů ve sněmovně na základě výsledků voleb byl takový:          ČSSD = 74, ODS= 63, KSČM = 24, KDU-ČSL =20, US (Unie Svobody) =19.

Miloš Zeman tehdejší předseda ČSSD, která získala 74 mandátů, po řadě bezvýchodných jednání učinil stranám KDU-ČSL  a US, se kterými jednal o vzniku koalice, nevídanou a takřka neuvěřitelnou nabídku. Stranám, které získaly 39 mandátů dohromady, nabídl polovinu vládních křesel. Aby toho nebylo málo, nabídl tehdejšímu předsedovi KDU-ČSL post předsedy vlády.

Soudný člověk by mohl považovat takovou nabídku v dané situaci za překročení mezí vstřícnosti. Lze to brát i tak, že takovou nabídkou bylo pro vytvoření stabilního politického prostředí v České republice učiněno maximum z možného. A protože byla více než velkorysá nabídka odmítnuta, bylo možné buď smířit se s víceméně chaotickým pokračováním nestability, nebo pokusit se nalézt jiné řešení vedoucí k vytvoření stabilního protředí.

Někdejší počin Miloše Zemana znamenal potlačení osobních ambicí. Nabídka postu předsedy vlády předsedovi strany, která získala v porovnání se 74 mandáty pouhých 20 mandátů, znamenala počin směřující ve prospěch zlepšení tehdejší celkové politické situace ve státě. Jiná alernativa za dané situace a odmítavé zarputilosti US-DEU již pak nebyla.