Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Vlastenec

/ #14413 Lidl na obalech výrobků umazává kříže z řeckých kostelů

2017-09-02 06:57

Německý řetězec Lidl na obalech svých výrobků Eridanous při akci Řecký týden nechává vyretušovat na řeckých kostelech křesťanské kříže. Novinkám to potvrdila tisková zástupkyně Lidlu Kateřina Jašková. Řetězec na sociálních sítích sklidil negativní reakce. Podle belgické televize RTL vyvolaly obaly pozornost i tam.

Lidl obaly bez křížů používá dlouhodobě, a to i na dalších trzích. V Belgii Lidl ve svém stanovisku uvedl, že je společností, která „respektuje rozmanitost“. Proto prý přistoupila ke změně grafiky.

Jestliže je na fotce nějaké místo, a nemusí být ani celosvětově známé jako panorama řeckého Santorini, není přece možné měnit jeho podobu. Když si dám na výrobek obraz, který má připomínat zemi, kde se k ortodoxnímu křesťanství hlásí na devadesát osm procent obyvatel, nemůžu tuto skutečnost popřít.

Lidl se ale dopustil tmářského a totalitářského přístupu v podobě cílené úpravy skutečnosti. To by mu nemělo projít. Já osobně si už ani to řecké víno Retsina do Lidlu koupit nepůjdu. To je způsob, jak coby obyčejný smrtelník mohu se zhůvěřilostmi tohoto typu bojovat.