Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Erika H.

/ #3482 Re: Re: absolutní nenávist komunismu !!

2012-01-12 22:45

#22: - Re: absolutní nenávist komunismu !!

Asi nemusím probírat, že pan Havel nijak neovlivňoval, v jaké se narodí rodině :). Nebyl dokonalý, byl to také jen člověk, takže i on měl chyby - chápu, že některá jeho rozhodnutí považujete za chybná. Ale nezlobte se - navážet se do někoho, že je to "spratek z bohatý rodiny", to mi zavání závistí, marxismem a omezeností. Pevně věřím, že se u vás mýlím...

Ano, Havel by nikdy SÁM nemohl dokázat přemoci komunistický režim. Ale přiznejme si: to by nedokázal nikdo. Jeden člověk toho proti velké rudé zrůdě zmůže asi tolik jako motýl proti betonové zdi.

Byl to lid, kdo vyhrál nad komunismem, to máte pravdu. Ale kolik z těch, kteří demonstrovali a vybojovali svobodu, měli odvahu nechat se zavřít do vězení kvůli svému boji za pravdu a kolik z nich otevřeně hovořilo? Ať pana Havla motivovalo cokoli, nedělal to proto, aby se zviditelnil. Jak sám(a) víte, za minulého režimu existovaly snazší způsoby, jak se dostat na místo na slunci. Kdyby pan Havel vstoupil do strany, stal se horlivým komunistou a dostatečně lezl všem do zadku, také by se "prosadil", ne snad? Tak proč to neudělal? Kvůli rodinnému "vroubku"?

Zašel by tak daleko (vězení, neustálá špionáž ze strany StB, zákaz činnosti apod.) jen kvůli zlosti, že nemůže žít v takovém přepychu, jako by mohl za demokracie? Vy byste se nechal(a) uvěznit jen z pouhé "rozmazlenosti"? To zní, nezlobte se, trošku nepravděpodobně.

Vyčítáte panu Havlovi i to, že nechtěl krvavě a tvrdě bojovat, že chtěl sametovou revoluci?

Zvláštní, opravdu zvláštní.

Názory na pana Havla jako spisovatele a dramatika můžou být různé. Já osobně mám ráda jeho humor. Je to dost individuální: z četby k maturitě jsem se těšila mimo jiné právě na jeho dílo (a nezklamal mne). Pokud absurditu jeho her nechápete, není to moje věc. Holt máte asi jiný vkus, není však důvod to zobecňovat. Mám z vás dojem, že za chvíli prohlásíte: "Nemám rád(a) fialovou barvu, chudáci ti, kteří nosí fialové oblečení! Bída a utrpení!"

Nezlobte se, ale tohle vážně není příliš objektivní připomínka.

Ale pravda je, že ne každému se názory pana Havla musí líbit. Chápu, že možná patříte mezi ty, kteří ho zkrátka nemohou vystát (i když, myslím, k tomu není valný důvod - ale budiž...). Bohužel jsem však nenašla žádný argument, vyjma některých rozhodnutí, kterých se dopustil v prezidentské funkci. Můžete mi to prosím ještě trochu vysvětlit? Vyjma posledních dvou vět jsem nepobrala snad žádnou vaší námitku...