Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

jarinek

/ #3509 Vždycky jsem obdivoval Zahradní město

2012-01-12 23:56

- Fialková, Macešková a další podobné politické stálice. Šťastní lidé, co tam bydlí...

Ne všude ale mysleli na budoucnost:

Vápenice - ulice celé řady jmen

Typickým příkladem politicky angažovaných proměn je například prostějovská Vápenice. „Poprvé je v pramenech zachycena v roce 1729 jako ulice Nad vápenicí, během devatenáctého století je uváděna už pod dnešním názvem Vápenice,“ líčil Hronek.

Roku 1881 dostala ulice nové pojmenování a zároveň povýšila na třídu – Sadovou. Samozřejmě tehdy ještě s německým ekvivalentem Park Ring. Ten však přestal platit ve zmiňovaném roce 1892. Od roku 1896 se stala zase Vápenicí.

Tento název se však z nějakého důvodu nelíbil nacistům a tak se Vápenice stala v listopadu roku 1940 znovu třídou, tentokrát SA. Možná bylo jen nutné posílit proněmecké smýšlení obyvatelstva. Sturmabteilung si vysloužil v prostějově vlastní ulici přesto, že tato pseudovojenská složka NSDAP už od Noci dlouhých nožů v roce 1934 přežívala zcela ve stínu mocnější SS.

Po osvobození se však už starý název nevrátil a po SAmanech převzal jméno třídy generalissimus Stalin. Ani on však nevydržel dlouho. Po Chruščovově odmítnutí kultu osobnosti se stal také nepohodlným a proto jej v dubnu roku 1962 nahradili Pionýři. Třída Pionýrů přestala existovat v roce 1991 a nahradilo ji zase prastaré jméno Vápenice. A snad této ulici zase nějakou dobu vydrží.