Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Kychot

/ #3861

2012-01-14 13:33

Pokud vím, tak Václav Havel seděl i v Ruzyni, takže jeho jméno je s touto částí Prahy již dostatečně spojeno. Že nikoho nenapadlo přejmenovat nějakou věznici jeho jménem? Proč zrovna letiště?

Zajímavé by bylo zjistit, jak moc lidé používají jmen různých nádraží. Z mých zkušeností, např. málokdo řekne "Wilsonovo nádraží" – každý mu řekne "Hlavák". Zato "Masaryčka" – to vydrželo i přes éru socialismu, kdy se oficiálně jmenovalo Střed.

Takže bych navrhl takový průzkum veřejného mínění: Otázka: V případě, že by se Ruzyňské letiště přejmenovalo na letiště V. Havla, používal/a byste tento název i v běžné řeči anebo byste mu dále říkal/a Ruzyň?

Pokud by první varianta zvítězila mezi lidem, pak bych asi dále proti přejmenování neprotestoval. Tato petice neříká jasné NE, ale NESPĚCHAT s tím.

Na přejmenování letiště je vidět snaha o srovnání prezidenta V. Havla s presidentem T.G.Masarykem. Nádraží poblíž Hybernské, pojmenované zkrátka "Prag" začalo fungovat v roce 1845. V roce 1862 se přejmenovalo na "Praha státní nádraží" (Prag Staatsbahnhof) a v roce 1919 na "Praha Masarykovo nádraží".