Jsme proti novele branného zákona

Quoted post

lovely doll

#13

2014-07-16 17:07

a kdyby to udelali, tak univerzity a vysoke skoly byly jenom pro invalide a fyzicky nezdrave. A navic neni ceska republika zadluzena? Kde budou vzit prachy na vycvik a ubytovani pro desitky tisic lidi?

Odpovědi

Miloš H.

#131 Re:

2015-06-04 07:01:44

#13: lovely doll -  

Zrovna obavy, aby vysoké školy nebyly jen pro držitele modrých knížek, by se dalo ošetřit stejným (nebo možná i lepším?) způsobem jako za minulého režimu.

Kdo tehdy po maturitě pokračoval ve studiu, měl možnost požádat o odklad vojenské služby. (Myslím, že na to nebyl právní nárok, ale běžně se poskytoval - hlavní bylo na tu školu se dostat a pak na ní vydržet.) Navíc na vysokých školách byly vojenské katedry a "na vojnu" se chodilo během dvou ročníků (v případě pětiletého studia ve třeťáku a ve čtvrťáku) vždy jeden den v týdnu. Vše pak bylo zakončeno měsíčním závěrečným soustředěním v kasárnách a vykonáním zkoušky z vojenské přípravy. Kdo tuto přípravu řádně zvládl a řádně dokončil i školu, měl samotnou vojnu o rok kratší (normálně trvala dva roky, pro úspěšné absolventy vojenských kateder rok) a nastupoval na ni v hodnosti svobodníka až četaře absolventa (podle toho, na jakou známku vykonal zkoušku na vojenské katedře - za jedna = četař absolvent, za dva = desátník absolvent, za tři = svobodník absolvent). A samozřejmě tomu odpovídalo i zařazení do funkcí v rámci vojenské služby.

Jinak ale souhlasím s tím, že pokus o novelu branného zákona je opravdu krokem zpět.

Každopádně jsem toho názoru, že pokud už máme armádu, měla by mít výlučně OBRANNÉ poslání - tj. bránit to území, z něhož pocházejí ti, kdo v ní slouží. Což například Afghánistán bude - i při sebevětší dávce fantazie - asi dost těžko. Zvlášť když ho tam bratrsky internacionálně bráníme mj. před samotnými Afghánci.

Jen text petice mi přijde trochu neobratně formulovaný (například v něm neměla být citace článku - tu mohl autor petice zmínit jinak, například dát někam odkaz na něj). Ale je možné, že i přes tento nedostatek tuto petici podepíšu. Ještě si to rozmyslím.