Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Quoted post

Michal Gill, Ostrava

#3407 Pro přejmenování všemi deseti!

2012-01-12 19:26

Jsem mezi prvními stovkami desetitíců, jež signovaly Feničovu petici pro přejmenování. Rozhodl jsem se k tomu z řady důvodů:
1) i pitomá jedna dráha s malou halou v Ostravě se jmenuje po Janáčkovi, v Paříži mají kontroverzního De Gaullea, ve Fiumicinu DaVinciho, v New Yorku Kennedyho. Pražské letiště je jedním z mála, které doposud jméno nemá, to že někde leží přece není pojmenování. Tolik asi k vyvrácení zhruba poloviny lichých argumentů.
2) Ve dvacátém století nežil Čech, jenž by pro svou vlast udělal víc. I Masaryk bojoval proti monarchii z exilu a za války, přesto je v 90% měst ČR jeho náměstí. Havel zato žil v době totality, která se - musím zopakovat své hluboké přesvědčení - v ničem podstatném nelišila od předchozí nacistické. Nesvoboda pohybu, policejní stát, represe, cenzura, nedemokracie... snad jen nacisté alespoň nějak umožňovali podnikat a k dobru jim lze přičíst mimořádnou situaci, ježto se celý režim odehrával za válečného stavu, byť vyprovokovaného sebou samým, tento pak aspoň trochu ospravedlňuje některá extrémní opatření. Socialismus následujících 40ti let žádné ospravedlnění ke změkčení mého niterného odporu nemá a nikdy mít nebude. Proto Masaryk ani jiní revolucionáři ve dvou světových válkách nemuseli prokázat tolik odvahy a odhodlání ke změně, jako lidé, bojující především perem i jinak proti totalitě v období relativního míru. V čele těchto hrdinů stál Václav Havel a za to si zaslouží pocty nejvyšší, obzvlášť teď, když už není mezi námi. Tolik k argumentům o kultu osobnosti a jiným podobným nesmyslům. Já si Havla vážím pro jeho předlistopadovou činnost a žádný jeho krok v úřadu prezidenta mi nebyl natolik proti srsti, aby mohl přebít tu podstatnější část jeho života. Není větší cti, než letět z mezinárodního letiště Václava Havla v Praze na mezinárodní letiště Jana Pavla II v Krakowě (s výjimkou letu zpět). Mé důvody pro blízkost k Havlovi jsou ve Wojtylově případě zcela totožné, stejné okolnosti, stejná rizika, stejný obrovský vliv na výsledný konec totality. Čest jejich památce!

Odpovědi

Bulík

#3415 Re: Pro přejmenování všemi deseti!

2012-01-12 19:42:11

#3407: Michal Gill, Ostrava - Pro přejmenování všemi deseti!

Pane Michale, nemáte pravdu. Praha - Ruzyně jméno má.. RUZYNĚ..

Navíc.. Rozhodně není jedno z mála.. Každé "větší" letiště má své jméno, buď podle osobnosti (věděc, spisovatel, skladatel, malíř - povětšinou osobnosti KULTURY) nebo podle místopisného názvu (donedávna ještě Ostrava-Mošnov (což i nadále platí v případě stanoviště ŘLP), Brno-Tuřany, Praha-Ruzyně, Vienna-Schwechat, Poprad-Tatry, Berlin-Schonfeld atd. atd.)

Dále nesouhlasím s tvrzením, že Havel byl jediným čechem, který by se dal považovat za osobnost žijící ve 20. století.

Co třeba Karel Čapek? příkladů by se našlo jistě víc.. ze všech oblastí společenského života. Ale přijde mi velmi nevhodné pojmenovávat letiště po politikovi.

Nemám nic proti tomu, pojmenovat po něm ulice.. náměstí.. ale pojmenovávat letiště je už opravdu jen v případě pana Feniče důkaz řiťolezectví..

Selský rozum

#3450 Re: Pro přejmenování všemi deseti!

2012-01-12 21:17:57

#3407: Michal Gill, Ostrava - Pro přejmenování všemi deseti!

Pane Michale,

rád bych Vás podpořil ve Vašem názoru, ale ROZHODNĚ to NEUDĚLÁM, poněvadž naivita ve Vašem příspěvku je téměř HMATATELNÁ:

1) letište Leonarda da Vinci v Římě Italové tímto názvem NIKDY nenazývají. Během osmi let stávených v Římě jsem to NIKDY nezaslechl. Ale vždy JEN A JEN Aeroporto FIUMICINO. Takže faul, vážený, i kdybyste název Ruzyně přehlasovali, stejně tomu letišti jménem VH nikdo říkat nebude, obávám se.  Bude-li, zřejmě  jen pejorativně. Už jen kvůli tomu, co to vše rozpoutalo...

2) Letiště CDG v Paříži. Francouzi pro toto letiště používají název zejména Roissy - název vísky u letiště. Event. zřídkakdy nazvou toto letiště názvem Charles de Gaulle. Zkratku CDG občas používají pouze cizinci, kterým přijde praktická. Moje zkušenost z Paříže je prověřená čtyřletým pobytem.

3) A pecka na závěr. Nesrovnávejte NIKDY, prosím, Karola Wojtylu s Václavem Havlem! To o Vás velmi mnoho vypovídá. Zatímco Jan Pavel II. byl skutečnou morální autoritou pro milióny lidí na celém světě (a římskokatolickou církví byl prohlášen za blahoslaveného dne 01.05.2011), Václava Havla prohlásil za morální autoritu kupříkladu předseda Ústavního soudu p. Rychetský. Pro něho možná takovou autoritou byl či zůstává, to nevím, ale pro mě ROZHODNĚ NE! Víte, morálka je JEN JEDNA, NEDĚLITELNÁ. Není morálka v chování vůči totalitě a jiná morálka, myslím ta osobní. vztahová. O p. Havlovi jsou chronicky známé a neskrývané milostné avantýry během kupříkladu manželství s pí. Olgou a potom i s pí. Dagmar. Nehodnotím, nesoudím, ale vím, že já osobně bych po takovém člověku letiště pojmenovat NECHTĚL a to nejen letiště. Jistě je řada dobrých důvodů si tohoto člověka a politika vážit, ale doporučoval bych u toho zůstat - u zdravého, selského rozumu!