Je SPOLEČNÁ PÉČE možná nebo VYNUTITELNÁ?

v zájmu práv dětí nebo neoprávněných tvz. dospělých?

při stanovení podmínek hranic

„dobrý rodič“ či „méně dobrý rodič“

podložených podrobnými testy osobností

jež budou ochranou dětských práv a oprávněných přání

kdy při porušování těchto pravidel bude dodatečně nařízena péče výhradní

Proč? Právo dítěte na oba rodiče a vlastní úsudek pro správný vývoj

Petice za změnu práva o rodině v novém občanském zákoníku

Žádáme o plošné rozšíření znaleckých posudků posuzujících výchovnou způsobilost rodičů a odhalení případných osobnostních odchylek, duševních poruch a deviací. Dále posudky zaměřené na psychický stav dítěte a jeho vztah ke každému z rodičů. Přejeme si, aby soud mohl nařídit znalecké posudky vždy, když o ně jeden z rodičů požádá, i pokud se jedná např. pouze o styk druhého rodiče dítětem.

V současné době soud nařizuje provedení znaleckých posudků podle vlastního uvážení. Protože soud ani OSPOD nemohou dokonale znát rodinnou situaci každého dítěte, stává se, že dítě je svěřeno či nuceno se stýkat s rodičem s poruchou osobnosti či s deviací, přestože soud je na možné nebezpečí druhým rodičem upozorňován. Přitom právě rodič má s tím druhým osobní zkušenosti, zná ho lépe a lépe dokáže vycítit nebezpečí, které dítěti v jeho péči může hrozit.

Některé poruchy osobnosti se vyznačují bezchybným vystupováním na veřejnosti. Takový člověk pak dokáže soud snadno přesvědčit o svém dobrém zdravotním stavu a navíc obrátí pozornost např. právě na rodiče, který na nebezpečí upozorňuje.

Zdaleka ne všichni lidé s poruchou osobnosti musí někoho zabít nebo se dopustit těžkých násilných činů. V České republice žije podle statistické pravděpodobnosti asi 100 000 psychopatů a jen nepatrné procento z nich si odpykává trest za kriminální činy. Mnohem více jich žije nepoznáno mezi námi. Na první pohled se od ostatních nijak neliší.

Život s psychopatem nemusí být od samého počátku nesnesitelný. Takový psychopat dokáže okouzlit ženské srdce, šaramantně mluvit o všem možném, a pokud je přistižen při lži, vytasí se pravděpodobně s nějakou historkou. Na konci ale bývají zlomená srdce, podlomené sebevědomí nebo dluhy. Psychopat si výčitky nedělá.

Včasným odhalením poruch osobnosti se předejde jak ohrožení vlastního dítěte devianta, tak i případnému ohrožení dětí a lidí v jeho okolí.

Vedle dědičných predispozic svou roli hraje nepochybně i výchova a prostředí. Asociální podmínky, v nichž děti vyrůstají, a především zneužívání dětí, může trvale ovlivnit jejich osobnost. Zkušenost ukazuje, že zneužívané děti se stávají předmětem soudních líčení obvykle dvakrát. Jednou jako oběti, podruhé jako pachatelé.
Jediný vliv, který rodinné prostředí na dítě má je, že ovlivňuje způsob kterým se psychopat bude projevovat. Psychopat, který vyroste ve stabilní rodině, s přístupem k pozitivním a vzdělávacím zdrojům, se může stát zločincem s bílým límečkem, nebo pochybným podnikatelem, politikem, právníkem, soudcem nebo se bude realizovat v jiném oboru. Někdo jiný se stejnými, původem ze sociálně slabého prostředí, se může stát běžným podvodníkem, tulákem, žoldákem nebo násilnickým zločincem. Pointou je, že společenské vlivy a rodinná výchova pouze tvarují vyjádření této poruchy, ale nemají žádný vliv na schopnost jednotlivce cítit empatii, nebo rozvinutí svědomí.

NEDOSTATEK CITU
Evoluční biologové tvrdí, že psychopatické chování může být pro své nositele v určitém ohledu pozitivní, protože nedostatek emocí a citu jim usnadňuje přežít. To není útěcha pro ty, kteří musí soužití s psychopatem snášet. Tresty a nápravná opatření nepomáhají, protože psychopat není schopen vžít se do pocitů své oběti a pocítit lítost. Recidiva u trestných činů je u psychopata dvakrát pravděpodobnější než u ostatních delikventů, u násilných deliktů až trojnásobná. Nápravu obvykle nepřináší ani psychoterapie. Psychopat dokáže svým jednáním ovlivnit výsledky terapie a dosáhnout dřívějšího propuštění.

John Wayne Gacy jr. (Chicago, 1942). Jeho otec ho týral a vysmíval se mu, že je homosexuál. V letech 1972 až 1978 John Wayne Gacy sexuálně zneužil a zavraždil nejméně 33 mladých mužů. Byl popraven v roce 1994.

Dalším současným příkladem je malý Víťa Labor, svěřený do výhradní péče svému otci z důvodu tvrzené zdravotní nezpůsobilosti matky,/ i psychiatričkou, kterou otec dítěte za zády všech navštěvoval/, se o dítě postarat. Přestože matka stále upozorňuje na domácí násilí v rodině otce a na nebezpečí, které dítěti hrozí; přestože existují záznamy výpovědí dítěte,/např. o strachu z otce, o tom že už nechce být, kluk, že chce být holka/, soud ho v péči otce ponechává. Matka žádá o provedení znaleckých posudků a dočasné svěření dítěte do dětského domova. Soud tyto návrhy zamítá a dítě se trápí každý den víc a víc. /DVD bude přiloženo/

Žádáme proto, aby soudy při jakémkoliv podezření měly povinnost znalecké zkoumání osobnosti rodiče nařídit.

Petice za změnu práva o rodině v novém občanském zákoníku která bude zaslána na Ministerstvo práce a sociálních věcí a kopie prezidentovi ČR

Svým podpisem souhlasím a podporuji změny v uvedené právní legislativě na ochranu dětí

Jméno                                     adresa bydliště                                  kontakt                     podpis

M.Kateřina Laborová    Kontaktujte autora petice