Máme toho dost - prohlášení k současnému stavu veřejné správy

Prohlášení k současnému stavu veřejné správy

„Máme toho dost“

Po nástupu nové vlády vznikla naděje, že další organizace a vývoj výkonu veřejné správy na obcích, krajích i státních institucích bude opět probíhat koncepčně a rozumně.

Bohužel, opak je pravdou. Pokračuje rozvrat služeb poskytovaných občanům. Na místo jednoduché administrativy a snadno dostupných úřadů jsou občané nuceni se zabývat stále větším množstvím předpisů a za úřady cestovat na stále větší vzdálenosti. Místo koncepčního postupu se stát rozhoduje podle momentálních nálad jednotlivých ministrů. Místo zvyšování efektivity a transparentnosti se pouze zvyšuje byrokracie.

Nekompetentní a nekoncepční zásahy v sociální oblasti, utlumování služeb České pošty, plíživé rušení pracovišť katastrálních úřadů nebo změny stanovisek ministerstva vnitra v poskytování doplatku na bydlení jsou toho jasným důkazem.

Nyní přichází na řadu záměr zrušení 23 územních pracovišť finančních úřadů na obcích s rozšířenou působností.

Děje se tak navzdory deklarovaným cílům obsaženým například ve Strategickém rámci veřejné správy v České republice pro roky 2014 – 2020.

S tímto vývojem, který směřuje přímo proti občanům a zásadně snižuje kvalitu jejich života, se nadále nehodláme smířit.

Žádáme proto předsedu vlády, aby plnil sliby a aby před uskutečněním jakékoliv změny ve veřejné správě samosprávám zajistil možnost normální, slušné a spravedlivé výměny názorů a objektivního posouzení argumentů.

Máme toho již opravdu dost. Je nejvyšší čas, aby si stát uvědomil, že má sloužit svým občanům a nikoliv občané státu.

Roman Fabeš, starosta města Telč

Vladimír Měrka, starosta města Náměšť nad Oslavou

Lukáš Vlček, starosta města Pacov

Miloš Vystrčil, senátor Parlamentu České republiky