Návrat kvalitních večerních zpráv na ČT1

Dobrý den,

přestože je to boj s větrnými mlýny, prosím o podpis petice všechny, kteří souhlasí s většinou těchto bodů:

1) Ve večerních zprávách se chci dozvědět aktuální informace z domova a ze světa.

2) Vyhovovalo mi více, když měly zprávy logické řazení (např. zprávy o zahraničních válečných konfliktech nebyly ukryty mezi reportáže typu "dávejte si pozor na silvestrovské petardy", "cukráři před Vánoci mají hodně práce a měli by dbát na duševní hygienu" apod.).

3) Nelíbí se mi, že většina příspěvků v hlavních zprávách nemá charakter aktuálních událostí, ale klidně půl roku předtočených obecných reportáží. Zpravodajství tak připomíná chvílemi spíše magazíny typu "Objektiv" apod. Takovéto reportáže by měly být pouze doplňkem, ne většinovým obsahem zpráv.

4) Nepotřebuji nutně po krátké reportáži ještě živý vstup, ve kterém se nedozvím žádnou informaci nad rámec již odvysílané reportáže. Tyto vstupy mají svůj význam pouze v případě, že se situace vyvíjí a nastaly nové skutečnosti oproti době, kdy byla tvořena reportáž.

5) Atraktivitu zpravodajství pro mě nijak nezvýší fakt, že reportér se svým hostem kdesi pochoduje nebo stojí v mrazu. Tyto výjezdy jsou pro mě opodstatněné v případě živelných katastrof a situací, kdy je třeba ukázat aktuální obraz daného místa, jinak je to dle mého úplně zbytečné.

6) Vadí mi, že délka reportáží neodpovídá důležitosti dané události (např. o situaci v Sýrii padne pár vět, ale téma loterií je rozebíráno do takových detailů, že nám televize i názorně ukazuje, jak se stírá stírací los). Méně podstatné a hlavně neaktuální události jsou také často uměle natahovány číselnými statistikami, které nám pomocí moderních technologií moderátoři odkrývají.

7) Nepovažuji za vyvážené a objektivní doplňovat reportáže "životními příběhy" lidí (např. reportáž o zpožděných sociálních dávkách je doplněna výpovědí ženy, která kvůli tomu nemá na jídlo pro své dítě. Nevíme, jaká je historie dané ženy, proč nebyla schopna vytvořit si adekvátní finanční rezervu a ohrozilo ji pár dní zpoždění dávek, její výpověď je pro mě citové vydírání, které na veřejnoprávní televizi nemá co dělat).

8) Myslím si, že zpravodajství veřejnoprávní televize se má od "zpravodajství" komerčních televizí lišit a ne se ho snažit dohnat.

Kateřina Kameníková    Kontaktujte autora petice