Petice proti odchodu učitele anglického jazyka Stephena Maina

Petice dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona  č. 85/1990 Sb., o právu petičním
Petice proti odchodu učitele anglického jazyka Stephena Maina:

Gymnasium Jižní Město
Tererova 17/2135, 149 00 Praha 4
Mgr. Tomáš Mikeska
Preissová Růžena
Němeček Jiří

My, níže podepsaní studenti Gymnasia Jižní Město, spolu s našimi rodiči a zákonnými zástupci tímto vyjadřujeme nesouhlas s plánovaným odchodem učitele anglického jazyka Stephena Maina, s nímž nebyla z nám blíže nespecifikovaných důvodů prodloužena smlouva o zaměstnaneckém poměru.

Z našeho pohledu jsou pedagogické kvality p. Maina na velice dobré úrovni, jeho výuka je pro studenty přínosem, svým přístupem vzbuzuje ve studentech zájem o anglický jazyk, jeho hodiny jsou obsažné, zajímavé a každopádně pozvedl úroveň anglické konverzace. Plánovaný odchod p. Maina považujeme za nesprávný krok i z pohledu přípravy studentů pátého ročníku na nadcházející maturitní zkoušku, neboť za dobu jejich studia jim byl vyučující anglického jazyka několikrát vyměněn a nebyl tedy prostor si zvyknout na jeden styl výuky. Právě způsob výuky pana Maina nám vyhovuje nejvíce z dosavadních možností, a proto máme eminentní zájem na tom, aby i nadále vedl hodiny anglického jazyka.

Pozastavujeme se také nad tím, že ze strany vedení ani studenti, ale ani rodiče – zákonní zástupci a plátci školného – neobdrželi žádné vyrozumění o důvodech změny vyučujícího angličtiny.

Považujeme tento přístup vedení školy za velmi nešťastný. Opakuje se situace z loňského roku, kdy byla nepochopitelně propuštěna velmi kvalitní učitelka literatury Ludmila Čejková, jejíž odchod byl bohužel ponechán bez výraznější studentské odezvy. Touto absencí komunikace jsme jako studenti soukromé školy s poměrně vysokými poplatky znepokojeni, neboť se v nedávné historii již vícekrát opakovala.

1. Požadujeme prodloužení smlouvy panu učiteli Stephenu Mainovi minimálně na další rok, rádi bychom, aby i nadále byl členem pedagogického sboru GJM.
  2. Žádáme, aby při plánovaných odchodech učitelů byl prokazatelně brán zřetel i na názory studentů už vzhledem k naší aktivní účasti na financování školy.

Prostřednictvím této petice usilujeme o vyvolání jednání kompetentních orgánů o našich požadavcích a poté o zlepšení komunikace mezi studenty, školou a jejími zřizovateli. Věříme, že naše argumenty budou důsledně a s vážností brány v potaz.

S pozdravem členové petičního výboru
Daniel Novák, Mládeže 12, Praha 6 - oprávněný zástupce pro jednání
Ondřej Vejdělek, Severovýchodní V, 610/13, Praha 4 - oprávněný zástupce pro jednání

Ondřej Vejdělek    Kontaktujte autora petice