PETICE PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ A MĚST PROTI NAVRHOVANÉ NOVELE ZÁKONA O STŘETU ZÁJMŮ

My, zástupci a členové Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) a dále představitelé obcí a měst, podáváme tímto petici proti navrhované změně zákona o střetu zájmů - dle komplexního pozměňovacího návrhu Ústavněprávního výboru PSP ČR ze dne 8.3.2018 (č. 27), který ponechává nadále podstatnou část údajů o veřejných funkcionářích obcí a měst ANONYMNĚ VEŘEJNÝCH, neodůvodněně rozděluje část funkcionářů na neuvolněné a uvolněné, u nichž ponechává ještě širší množství údajů ANONYMNĚ VEŘEJNĚ DOSTUPNÝCH.

Takovýto „kompromis“ zcela popírá smysl původních příslibů změny šikanózního zákona o střetu zájmů, proto s ním nesouhlasíme a požadujeme, aby se pravidla střetu zájmů vrátila před září r. 2017, tzn. aby byla zrušena novela zákona o střet zájmů č. 14/2017 Sb. a údaje o veřejných funkcionářích měst a obcí nebyly každému veřejně přístupné anonymně (nadto na internetové síti) a zákon tak hájil rovněž právo na soukromí dalších dotčených osob (manželky, neplnoleté děti…). Údajný „kompromisní“ návrh porušuje dohodu, kterou učinili zástupci SMS ČR a SMO ČR při jednání s premiérem vlády ČR dne 12.2.2018, jak byla ostatně veřejně medializována. Žádáme proto, aby Poslanecká sněmovna PČR buďto schválila původní předlohu posl. Věry Kovářové a dalších poslanců (STAN) – ST: 33, anebo dohodnutý kompromis s předsedou vlády ČR.

Petiční výbor

Stanislav Polčák

předseda SMS ČR

Pavla Štrobachová

starostka Smečna

Jarmila Smotlachová

starostka Hlavence

Sdružení místních samospráv ČR    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Sdružení místních samospráv ČR, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.