Petice proti přejmenování náměstí v Bílině

My níže podepsaní občané, nesouhlasíme s populistickou snahou bílinské radnice přejmenovat Mírové náměstí v Bílině na náměstí Václava Havla.

• Preference tradičních a původních názvů
  • Preference názvů podle povahy místa
  • Pro nové ulice vzniklé po roce 1918 je možno použít vlastenecky zaměřené názvy
  • Respektování ucelených místních názvoslovných soustav
  • Výjimečně možno pojmenovat ulici podle osoby, která v místě žila

Bílinské náměstí zcela jistě vzniklo před rokem 1918, Václav Havel v Bílině nikdy nežil a o původní či tradiční název také nejde. Pojmenovávat ulice a městské části jmény právě zesnulých považujeme za krajně nevkusné a nedůstojné jak zesnulého tak daného místa.  Nesmyslné přejmenovávání sotva zažitých názvů pouze zvyšuje náklady veřejných rozpočtů a především obyvatel daných městských částí.

Město s více než tisíciletou tradicí by si mělo vážit tradičních a s místem spjatých pojmenování, dnešní Mírové náměstí se historicky jmenovalo náměstí císaře Karla nebo později Markplatz a nezaslouží si býti přejmenováváno podle toho jaký šašek či polobůh je populární u pánů radních.

V Bílině 10.1.2012

J. Kronbauer    Kontaktujte autora petice