Petice proti zvláštnímu zpoplatnění nočních linek

My, níže podepsaní, se důrazně ohrazujeme proti úmyslu brněnského magistrátu zavést speciální noční tarif pro brněnské rozjezdy. Nesouhlasíme zejména s rozdělením držitelů předplatních kupónů, "šalinkaret", na ty, kteří budou muset mít zvláštní jízdenku pro noční linky a na ty, kterým postačí klasický kupón. Nově navrhovaný systém znevýhodňuje studenty a důchodce a dělá z nich méněcenné občany, kteří musejí za jednu službu platit dvakrát. V drtivé většině českých měst s nočními linkami žádné zvláštní tarify neexistují, od nočních tarifů upustily i světové metropole. Domníváme se, že tento návrh zkomplikuje cestování pracujícím i studentům, ubere peníze ekonomicky neaktivním občanům a povede k nárůstu černých pasažérů. Přitom podle plánovaných projektů magistrátu se nám argument nedostatku financí jeví jako irelevantní. Magistrát by měl šetřit na svých interních výdajích a nepostihovat Brňany zpoplatněním nočních linek, tedy služby, za kterou si stejně platí.

Pavel Buršík    Kontaktujte autora petice