PETICE ZA SVOBODNOU MOZNOST VOLBY PORODU

Milé české ženy a občané, kterým není jedno, jak jste se narodili a jak se narodí vaše děti,

žádám vás o solidaritu při prosazení svobodné volby místa porodu. Porod je osobní a intimní věc každé ženy – rodičky. Velice mě pobouřilo, když jsem se tento měsíc dozvěděla, že během jednoho roku byla připravena vyhláška, která od dubna 2012 umožňuje sankcionovat porodní asistentky, které pomohou u domácího porodu pokutou 1 000 000 Kč. Jak jsem se dozvěděla, všechny, které tuto službu poskytovaly, s ní končí. Atmosféra strachu zafungovala. Dále je v plánu vyhláška, která bude pokutovat rodiče, kteří by přesto zvolili porod doma. Když jsem před rokem o těchto plánovaných vyhláškách četla, doufala jsem, že je to špatný vtip a že se nepodaří je prosadit, když podle Světové zdravotnické organizace (a zdravého rozumu) má žena právo rozhodnout se svobodně kde porodit. Fakt, že se podařilo vyhlášku, zabraňující porodním asistentkám odborný dohled u domácích porodů, připravit tak rychle, mě velice znechutil.

Možná, že přijdou i další vyhlášky, které budou, pod hrozbou pokuty, určovat, kde smíme umírat anebo budou regulovat jiná zcela osobní svobodná rozhodnutí. Co přesně ví o dané problematice poslanec - muž, který vyhlášku tak horlivě rychle prosadil? Nepřipadá mi, že by vývoj kolem této porodní problematiky směřoval v naší demokratické zemi k čím dál větší otevřenosti, tolerantnosti, svobodě volby. Je to naopak, myslím na Orwellův román 1984. Boj lékařů s porodními asistentkami trvá a toto jsou zřejmě také jeho důsledky, v podstatě je to boj o vydělané peníze a to je dost přízemní důvod na to, jak vážnými tématy se zašťiťuje. Proč je to nevraživost tak dlouhodobá, urputná a vyostřená? Přeci by odborníkům ze stejného oboru mělo jít o podobné hodnoty. Proč to v zemích kolem České republiky jde a u nás ne? Proč se to zhoršuje?

Jako v jiných zemích i u nás existuje menšina žen, která volí porod doma. Nejčastěji se tak děje z důvodu nerespektování práv žen v nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví se však snaží bránit porodním asistentkám, aby pomáhaly u porodů mimo nemocnice, přestože Evropský soud pro lidská práva jasně deklaroval, že ženy mají na volbu místa porodu právo a státy jim k tomu musí vytvořit podmínky, nikoliv jim ve volbě bránit. Z toho důvodu i z důvodu snížení rizik pro rodičku i dítě by mělo být výslovně zakotveno právo žen na poskytnutí zdravotní péče při porodu, ať už rodí kdekoliv.

Spolu s touto zprávou jsem se minulý týden dozvěděla o narození dvou dětí mých přátel. Jedno se narodilo na Novém Zélandu v porodním domě a další porodila kamarádka žijící ve Vídni. Porod jejího druhého dítěte byl tak rychlý, že vůbec nestihla kamkoli vyrazit. Plánovala jet do porodnice s dulou, ale porodila doma a byla mile překvapená z krásné události.

Porodní domy nebyly v ČR legalizovány, ačkoli se o to roky snaží Zuzana Štromerová, která jeden takový se svým týmem vytvořila, jen kdyby mohl začít fungovat, v současnosti se v něm věnuje poradenské a vzdělávací činnosti.

Helena Šantavá

santhelena@volny.cz