Petice za urovnání životního prostředí ve Wonkově ulici

Ministerstvo zdravotnictví ČR
Palackého náměstí 4

Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje
Habrmanova 19
501 01 Hradec Králové

Ministerstvo životního prostředí ČR
Vršovická 1442/65

Česká inspekce životního prostředí
Oblastní inspektorát Hradec Králové
Resslova 1229
500 02 Hradec Králové

Královéhradecký kraj
Pivovarské náměstí 1245
500 03 Hradec Králové

Statutární město Hradec Králové
Československé armády 408
502 00 Hradec Králové

Na základě čl. 18 Listiny základních práv a svobod a na základě zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním se my, níže podepsaní občané města Hradec Králové, obracíme na uvedené orgány státní správy a samosprávné subjekty s výzvou, aby v mezích své působnosti přijaly opatření k ochraně veřejného zdraví, životního prostředí, majetku a pohody bydlení ve vztahu ke způsobu užívání a stavu domu čp. 783 ve Wonkově ulici v Hradci Králové.

Předmětný dům je užíván k bydlení způsobem, který nerespektuje základní pravidla nakládání s odpady, základní hygienická pravidla a základní pravidla slušného chování a dobrých sousedských vztahů.

V rozporu s příslušnými právními předpisy obyvatelé domu odhazují odpadky volně na dvůr domu a dvůr domu používají také jako toaletu. V důsledku toho se v okolí domu šíří zápach, v hojné míře se zde vyskytují hlodavci a hmyz. Máme oprávněné obavy, že tento stav může vést k šíření infekčních nemocí a tím k ohrožení a narušení zdravotního stavu nás, obyvatel okolních domů.

Nezákonné nakládání s odpady, nenapojení objektu na kanalizační a vodovodní síť může vést také k závažnému narušení životního prostředí.

Vlastník objektu navíc již dlouhou dobu neprovádí na objektu žádnou údržbu, objekt nechává chátrat a vybydlovat jeho uživateli. I z pohledu stavu objektu se proto obáváme škod nejen na našem, ale i na veřejném majetku.

Vyzýváme proto adresáty, příslušné orgány státní správy na úseku ochrany veřejného zdraví, životního prostředí a stavebního řádu, jakož i samosprávné subjekty, na jejichž území k těmto hrozbám dochází, aby v mezích své působnosti urychleně přijaly opatření, která zabrání zhoršování stavu a povedou k jeho nápravě.

Za petiční výbor Jan Veselý