Petice za veřejnou omluvu anebo případné odvolání místopředsedy ČOV Zdeňka Haníka

My, níže podepsaní, žádáme po Českém olympijském výboru veřejnou omluvu jeho místopředsedy Zdeňka Haníka za slova o ženách ve sportu (vyjádřené v textu “Kauza Gabriela Koukalová: Holky chtějí remizovat aneb Ničí vrcholový sport ženy?” publikovaném v časopise Reflex 25.4.2018 a v rozhovoru pro DVTV zveřejněném 4.5.2018). Pokud pan Haník neprojeví sebereflexi hodnou člověka ve vysoké funkci ČOV, požadujeme jeho okamžité odvolání z funkce. Jelikož se jedná o výroky o tématu, které se přímo váže k jeho funkci v ČOV, a pan Haník se v médiích veřejně zaštiťuje svou funkcí, nemůžeme vystupování pana Haníka vnímat jako oddělenou od jeho práce pro ČOV. Nepopíráme, že mezi mužským a ženským sportem existují rozdíly, ale důrazně se ohrazujeme proti pejorativním výrokům pana místopředsedy o profesionálních sportovkyních. Svými slovy pan Haník dehonestuje ženský sport a obecně ženy, které reprezentují naši zemi na mezinárodních sportovních soutěžích. Zároveň uráží i mužské sportovce, neboť generalizuje, jak by mužský sport měl vypadat, a jak by měl vypadat správný profesionální sportovec. Vyjádření pana Haníka jdou proti hlavním myšlenkám olympismu, který ze své podstaty otevírá dveře sportu včetně sportu vrcholového všem, bez rozdílu pohlaví a hlavně bez posuzování, který druh sportu je hodnotnější, vhodnější, či lepší. Člověk, který takové soudy pronáší, a k tomu veřejně, dle nás nemůže setrvávat v oficiální funkci Českého olympijského výboru.

Barbora Navaříková Goláňová    Kontaktujte autora petice

Pokud chcete podepsat tuto petici, kterou vytvořil(a) Barbora Navaříková Goláňová, vyplňte formulář níže. Autor petice uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.