Petice za zachování centra K104

Znění petice:

My níže podepsaní souhlasíme s tvrzením, že vzdělávací a kulturní činnost A. Prokopové a Uskupení Tesla v centru města, konkrétně v prostorách domu v Kostelní 104, Pardubice, je veřejně prospěšná a žádoucí. Zároveň se pak ohrazujeme proti krokům Rozvojového fondu města Pardubic a.s. – zejména výpovědi A. Prokopové z nájmu v ateliéru v Kostelní 104, neúměrným zvyšováním nájmu (v řádu několikasetprocentního navýšení), ale i dalším formám úřední šikany vůči A. Prokopové i Uskupení Tesla – které jim de facto znemožňují tyto veřejně prospěšné aktivity dále vykonávat.

Doplňující text:

Ing. Alexandra Prokopová a jí založené spolky (Uskupení Tesla z. s.,  OSOPSMP o. s.) provozují již více než 25 let v prostoru parteru domu Kostelní č. p. 104, Pardubice 530 02 (dále jen prostory K104) veřejně prospěšnou kulturně vzdělávací činnost pro všechny generace. Od roku 2008 se tyto aktivity konají především pod hlavičkou Uskupení Tesla, jehož je A. Prokopová zakládající členkou a předsedkyní. V parteru Kostelní 104 tak vzniklo Vzdělávací centrum K104 (http://utesla.cz/science-centrum/), které sestává ze tří pronajatých prostorů, přičemž dva z nich má v pronájmu A. Prokopová a jeden Uskupení Tesla.

Vzdělávací centrum K104 pracuje unikátní metodikou STEAM (Science Technology Engineering Art and Mathematics), nabízí vzdělávací aktivity pro děti a mládež, přináší do Pardubic špičkové umění a popularizuje Pardubice ve světě (naposledy na světové výstavě Expo2015 v Miláně). Tyto aktivity jsou jedinou neziskovou vzdělávací aktivitou svého druhu v Pardubicích i v jejich okolí. Rozvojový fond města Pardubic a. s. (dále RFP) ovšem po letech spokojenosti obou stran s touto neziskovou činností v prostorech K104 podlehl komerčním tlakům a osobní válce jedné partaje z domu v Kostelní 104 a začal soustavně šikanovat jak aktivitu A. Prokopové, tak všechny aktivity Uskupení Tesla z. s., tedy jakoukoli činnost Vzdělávacího centra K104. Poslední kapkou, jenž má paralyzovat jeho provoz, je výpověď A. Prokopové z nájmu sochařského atelieru a sklepních prostor v parteru Kostelní 104, které představují klíčové zázemí Vzdělávacího centra K104, doprovázené neformálními návrhy na 300% navýšení nájmu u těchto prostor.

Na jednu stranu většinu aktivit UTesla a A. Prokopové Statutární město Pardubice svými dotacemi i přístupem svých vrcholných představitelů podporuje, na druhou stranu jím zřízená instituce (RFP) svými obstrukcemi a úřední šikanou tuto činnost paralyzuje. Tato dvojakost Pardubic v názorech je pro petiční výbor neakceptovatelná jak z hlediska vystupování města vůči A. Prokopové a Uskupení Tesla v tomto konkrétním případě, tak jako exemplární případ nekoncepčnosti přístupu města k veřejně prospěšným a neziskovým organizacím, které na jeho území sídlí.

Daniel Cvejn    Kontaktujte autora petice