Petice za zachování železničního přejezdu v Týništi nad Orlicí

EDIT: Jedná se o aprílový žertík.

My, níže podepsaní občané města Týniště nad Orlicí a jeho okolí, vyjadřujeme svůj nesouhlas s výstavbou mimoúrovňového křížení a zrušení tradičního způsobu přechodu železniční trati v centru města. Současně  žádáme, aby byl dobový historický přejezd v Týništi nad Orlicí  za svou technologickou výjimečnost a funkčnost provedení zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

My, níže podepsaní občané města  Týniště nad Orlicí a jeho okolí:
1)      Nechceme přijít o technologickou raritu našeho města, jejíž věhlas už od roku 1875 dalece přesahuje jeho zeměpisné hranice.
2)      Nechceme přijít o tradiční místo setkávání mnoha místních občanů. Přejezd poskytuje při svém uzavření výborný prostor pro komunikaci občanů a sousedů. Toto léty prověřené místo setkávání bude výstavbou podjezdu silně ohroženo a je pravděpodobné, že svou významnost bude postupně ztrácet až do naprosté bezvýznamnosti.
3)      Nechceme, aby obyvatelé v bezprostředním okolí železničního přejezdu museli měnit své roky pěstované návyky, mezi něž bezesporu patří schopnost řídit svůj denní time-management jen podle pravidelného „cinkání“ závor. Závory v této městské části postupem času zcela nahradily časová  odbíjení zvonů v kostele sv. Milukáše.
4)      Nechceme mladým rodinám s dětmi sebrat možnost pozorování železniční dopravy a vozového parku této instituce z bezprostřední blízkosti. Akt „padání“ i „zvedání“ závor, stejně jako projíždějící nákladní i osobní vlakové dopravy, má pro vývoj našich dětí a následnou volbu jejich povolání nenahraditelný význam.
5)      Nechceme nechat ohrozit prameny podzemní vody či riskovat nález nevybuchlé munice z I. i II. světové války výkopovými pracemi v neprobádaném podloží.
6)      Nechceme, aby nám státní dotace (rozuměj prostředky ostatních daňových poplatníků České Republiky) inovovaly místní prostředí na úkor dalších, mnohem užitečnějších a důležitějších staveb pro rozvoj regionu, potažmo státu.
7)      Nechceme, aby se nový podjezd stal zimovištěm netopýrů obecných (Myotis myotis), kteří se dnes hojně vyskytují ve městě a jeho okolí. Je známým faktem, že temné podzemní prostory s nadstandartním vyhříváním výfukovými plyny tyto savce abnormálně přitahují. Současně byla v prostoru výstavby zjištěna přítomnost vzácného endemitu Třezalky tyrkysové (Hypericum hypermangan), kdy výstavba přímo ohrožuje její výskyt nejen na území města, ale celorepublikově. Nechceme přijít o Třezalku!
8)       Žádáme volené zástupce obce, aby učinili kroky pro zahájení procesu uznání železničního přejezdu v Týništi nad Orlicí jako technické kulturní památky na seznam chráněného kulturního bohatství UNESCO.

Za petiční výbor, Ing. Arch. Tomáš Marný, Ccs.

Stolet přátel města Týniště, Marný Tomáš.    Kontaktujte autora petice