Petice za záchranu zámku v Horním Maršově

My, níže podepsaní žádáme Ministerstvo kultury České republiky o dohled na dodržování zákona č. 20/1987 Sb o státní památkové péči ( ..vlastník kulturní památky je povinen ji udržovat v dobrém stavu a chránit před ohrožením, poškozením, znehodnocením ...)       a nepodlehnutí případným tlakům stávajících i budoucích majitelů na vyjmutí zámku z památkové ochrany.

Zámek byl postaven v pozdně barokním stylu roku 1792. Roku 1869 přestavěn v novorenesančním stylu. V roce 1964 byl prohlášen kulturní památkou. Od roku 1997 je v soukromých rukou bez využití. Je významnou dominantou obce i výjimečnou stavbou v Krkonoších. Zámek je zapsán v ústředním seznamu kulturních památek pod  číslem 28796/6-3534DSC_02791.JPGDSC_0178.JPG

DSC_04221.JPG

Dne 19.8.2018 zámek po úmyslném zapálení vyhořel, přišel o všechny dřevěné střešní konstrukce, požár poškodil věž a stropy v 1. patře

Snažme se zachovat kousek historie v krajině pod Sněžkou pro své děti a vnoučata.

Helena Kloseová    Kontaktujte autora petice

Pokud chcete podepsat tuto petici, kterou vytvořil(a) Helena Kloseová, vyplňte formulář níže. Autor petice uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.