Petice za zavedení systému korespondenční nebo elektronické volby

Jako Krajanský spolek Čechů a Slováků v Asturii cítíme povinnost se vyjádřit k obtížím spojeným se systémem volby ze zahraničí. Pokud je nám, Čechům žijícím v zahraničí, zákonem povoleno volit, mělo by nám to být i reálně umožněno. Současný systém voleb ale velké většině z nás neumožňuje toto právo uplatnit.

Systém korespondenční volby  či dokonce volby elektronickou cestou by podstatně zjednodušil celý proces a určitě zásadně ovlivnil počet Čechů, kteří by se rozhodli volit ze zahraničí. Oba systémy, jak korespondenční tak elektronický,  fungují několik desítek let v mnoha zemích Evropy a v dnešní elektronické době by měly být i pro Českou republiku absolutní samozřejmostí.

Chápeme tento problém jako čistě apolitický a technický, který je potřeba neodkladně řešit. Proto tuto naši připomínku zasíláme všem parlamentním stranám a dalším veřejným institucím a organizacím, protože bychom neradi, aby byl tento požadavek a toto naše právo zneužito jakoukoliv politickou stranou, nebo politickým hnutím.volby2016.jpg

Alexandra Čadová - předsedkyně Krajanského spolku Čechů a Slováků v Asturii    Kontaktujte autora petice