Petice za zrušení koncesionářských poplatků - říjen 2017

Komu : Vládě ČR                                                                          říjen 2017

Věc : Petice pro zrušení koncesionářských poplatků

My níže podepsaní občané ČR v současné době důchodci žádáme vládu ČR o zrušení koncesionářských poplatků Českému rozhlasu a ČTV. Tyto poplatky obzvlášť diskriminuji důchodce. Zrušení poplatku žádáme z těchto důvodů:

1. - Celostátní průměr důchodu je 11 800- Kč což dnes, dle médií, je životní úroveň pod hranicí chudoby. Na r. 2018 se plánuje navýšení důchodu v průměru cca 400,- Kč. Z tohoto navýšení občan - důchodce musí přeposlat měsíčně celkem 180,- Kč, ČTV + ČR dle zákona jelikož je vlastníkem přijímače TV + radia. Za ministra p. Kalouska, kdy navýšení důchodu bylo v průměru cca 40,-Kč, tak koncesionářský poplatek 180,-Kč byl přímo nehorázný! Také k tomu životní náklady každým rokem stoupají.

2. - Koncesionářské poplatky představují 7 miliard ročně pro ČTV, což jsou nemalé peníze. Hospodaření u těchto subjektů je též na pováženou? Pochybnosti o hospodaření ČT se již objevují i u vrcholných politiků!

Vzhledem k tomu, že televize jako Prima, Barrandov atd. prosperují i bez těchto nucených poplatků, sama ČTV by už mohla přehodnotit tento stav a snažit se získávat regulérně finanční prostředky pro svoji existenci jako jiné televizní stanice!

3. - ČTV má navíc nevyvážené, zkreslující a účelově zaměřené zpravodajství, související s názorovým / pod prahovým / ovlivňováním občanů. Její pořady jsou takto směrované, což už je veřejně sdílené tajemství!

Velká část seniorů z ekonomických, ale i z jiných důvodů( neznalost či hendikepem stáří vyvolaná neschopnost ovládání PC ), nedisponuje připojením na internet. Je tudíž odkázána na mainstreamová media včetně ČT. Je zcela nepřípustné, aby z tohoto pro ně jediného zdroje informací dostávaly zkreslené, zavádějící, zamlčované nebo zcela nepravdivé údaje a ještě za to ze svých omezených finančních prostředků platili.

4. - Při dosažení důchodového věku má občan 50 % slevu jízdného v dopravních prostředcích a i jinde jsou pro důchodce vstupenky a vstupy se slevou. V Plzni od věku 70 let je jízdné zcela zdarma! Určitě je tady uvědomění, že tato věková kategorie občanů není na tom právě existenčně zrovna nejlépe! A Česká televize + Český rozhlas si toto vůbec nepřipouští a nestoudně setrvávají v dotaci alias snadném příjmu tzv. ze zákona. Proto opětovně žádáme zrušení koncesionářských poplatků !!!!!!!!!!!

Josef Sinkule Plzeň    Kontaktujte autora petice