Petice za zvýšení bezpečnosti chodců na ulici Rozmarýnové v Jundrově

Zastupitelům ÚMČ Brno- Jundrov

My, podepsaní pod touto peticí, prosíme zastupitele Úřadu městské části Brno-Jundrov o zvýšení bezpečnosti chodců na ulici Rozmarýnové. Navrhujeme buď vybudování chodníku podél silnice nebo změnu dopravního značení ze současného zákazu vjezdu s povolením dopravní obsluze na pěší zónu nebo obytnou zónu s vjezdem pouze na povolení úřadu, aby se minimalizovalo nebezpečí střetu chodců s projíždějícími vozidly.

Důvod sepsání petice:

Ulice Rozmarýnová je hlavní přístupovou cestou do školy ZŠ Jasanová ze severní strany Jundrova, stejně tak do Rozmarýnku i soukromé školy a školky.  V současné době je na začátku této ulice dopravní značka Zákaz vjezdu s výjimkou dopravní obsluhy. Toto povolení se vztahuje na rezidenty 3 domů na ulici, stejně tak na zaměstnance Rozmarýnku a soukromé školy (školky). Realita je však taková, že zde vjíždějí také vozidla vezoucí děti do těchto zařízení a bohužel nerespektují zákaz vjezdu. Většina řidičů jezdí sice ohleduplně, ale několikrát jsme se cestou do školy s prvňáčky setkali i s agresivními řidiči, před kterými bylo nutno uskakovat až za okraj silnice. Na ulici Rozmarýnové není chodník, a tak zde procházející děti nemají možnost se bezpečně projíždějícím vozidlům vyhnout. Při současném dopravním značení mohou auta s povolením k vjezdu projíždět ulicí až rychlostí 30 km/h a chodci se musí podle zákonu o silničním provozu (§ 53) autům vyhnout a jít pouze po levém okraji silnice. V případě, že by došlo ke střetu vozidla a chodce uprostřed silnice, tak je za to odpovědný chodec. Vzhledem k faktu, že většinu procházejících chodců tvoří děti školního věku, považujeme při absenci chodníku současné dopravní značení za nedostatečné. Pokud by zde byla značka “obytná zóna“ nebo „pěší zóna“, tak by platilo, že chodci smějí užívat pozemní komunikaci v celé její šířce a řidič smí jet rychlostí nejvýše 20 km/h. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí vozidlo zastavit. Vybudování chodníku nebo změna dopravního značení na pěší nebo obytnou zónu by dle našeho názoru výrazně zvýšila bezpečnost chodců pohybujících se touto ulicí.

Naším hlavním motivem je zvýšení bezpečností na Rozmarýnové ulici ještě dříve, než se tak stane až v důsledku dopravní nehody některého z jundrovských dětí.

Moc děkujeme

Autoři petice: Petr Krátký, Sosnová 6, Brno-Jundrov a Kateřina Pořízková, Šeříkova 42, Brno-Jundrov

Petr Krátký    Kontaktujte autora petice