PodvinnyMlyn_metro

Petice za vybudování osvětlené zpevněné cesty od stanice metra Českomoravská do areálu Podvinný mlýn

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní, v souvislosti s rozšířením veřejného osvětlení kolem fotbalového stadionu Sparty u ulice Kovanecká (viz oznámení o zahájení územního řízení čj. P09 044251/2012/OVÚR/Berg umístěné na adrese http://www.praha9.cz/assets/files/Mestska_cast_urad/2012/zari/ovur14.9II.pdf) a s plánovaným dokončením cyklostezky kolem Rokytky v okolí stadionu Sparty v příštím roce, tímto žádáme o vybudování osvětleného zpevněného chodníku na cestě od metra k areálu Podvinný mlýn v těch úsecích, kdy cesta vede po pozemcích města. Veřejné osvětlení jednoznačně zvyšuje bezpečnost obyvatel areálu Podvinný mlýn. Protože zvyšování bezpečnosti obyvatel je prvořadým veřejným zájmem žádají níže podepsaní, aby bylo veřejné osvětlení pro níže vyznačenou komunikaci vybudováno.http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7492/7492390_29456a5c7a447177c9d49e9cbb3ab1ea/images/20121128_Cesta_od_Metra_s_osvetlenim_-_mapycz.jpg

Obrázek 1: Nejkratší přístupová cesta od metra k areálu Podvinný mlýn (stav pozemku před dokončením stadionu)

Barevné značení

Význam úseku

Plná červená

Zpevněné části cesty (asfaltové chodníky, mostek)

Přerušovaná červená

Nezpevněné části cesty (úsek cyklostezky, cesta za mostkem)

Přerušovaná žlutá

Chodník vysfaltovaný v roce 2012, pro který nyní probíhá územní řízení o rozšíření veřejného osvětlení

Přerušovaná zelená

Úsek cyklostezky, pro který tímto žádáme rozšíření veřejného osvětlení

Přerušovaná modrá

Cesta po pozemku města, pro níž tímto žádáme vybudování zpevněné cesty (nejlépe osvětlené)

Poznámka - předpokládáme, že veškeré veřejné osvětlení je instalováno tak, aby zbytečně nezvyšovalo úroveň světelného smogu

Osvětlení úseku cyklostezky

Zástupce oddělení pozemních staveb OMI MHMP nám sdělil, že v tomto úseku sice magistrát bude pravděpodobně už v závěru příštího roku realizovat stavbu cyklostezky, nicméně v plánech této stavby veřejné osvětlení není, zejména z těchto důvodů:

a)      Požadavek na zavedení veřejného osvětlení zástupci magistrátu od městské části Praha 9 neobdrželi

b)      Část řešeného úseku je v záplavové oblasti

c)       V řešeném úseku se nalézají vzrostlé stromy významného charakteru, jejichž kořenový systém by byl výkopem pro kabel VO nenávratně poškozen

http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7492/7492390_29456a5c7a447177c9d49e9cbb3ab1ea/images/20121108_Okoli_hriste_s_osvetlenim.jpghttp://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7492/7492390_29456a5c7a447177c9d49e9cbb3ab1ea/images/20121219_Cyklostezka_od_mostku_podel_fotbaloveho_hriste_2.jpgObrázek 2: Prodloužení veřejného osvětlení v detailu (umístění a počet svítidel pouze schematické) a pohled na úsek cyklostezky od mostku k rohu fotbalového hřiště

Jak je vidět na výše uvedeném obrázku, v úseku mezi koncem nyní plánovaného konce veřejného osvětlení a betonovým mostkem:

-          Žádné stromy kolem plotu areálu fotbalového hřiště a atletického stadiónu nerostou, rostou na druhé straně cesty, šetrná instalace osvětlení by tedy měla být možná, ve stejném úseku už bylo instalováno osvětlení stadionu a zídka kolem stadiónu

-          V tomto úseku je už instalováno osvětlení fotbalového stadiónu (vyznačeno modře), tudíž ochrana před záplavovou vodou je v místě řešitelná

-          Tato (zelená) část cesty je ve stejné výšce jako cesta (žlutá), na níž se má veřejné osvětlení prodlužovat, tudíž ochrana před záplavovou vodou by měla být v obou úsecích stejná

Prodloužení nyní projednávaného rozšíření veřejného osvětlení (úsek vyznačený žlutě v přilozených schématech) je už v  pokročilé fázi územního řízení, proto tímto žádame o to, aby městská část Praha 9 požádala magistrát o další prodloužení veřejného osvětlení (v úseku vyznačeném zeleně, jedná se o cca 70 metrů kolem plánované cyklostezky).

Vybudování chodníku na druhém břehu Rokytky

Výše uvedený úsek cyklostezky, který navrhujeme osvětlit, končí mostkem přes Rokytku (za jehož rekonstrukci v roce 2012 jsme městské části Praha 9 a magistrátu Prahy velmi vděčni). Na druhé straně mostku pak cesta k areálu přechází v příbližně 80 metrů dlouhém úseku přes  parcelu 3040, která je ve vlastnictví Hlavního města Prahy, za tímto úsekem pak navazuje na existující asfaltovou cestu.

Protože se v tomto místě po dešti vytváří louže a bláto, což výrazně snižuje užitnou hodnotu nově rekonstruovaného mostku, žádáme tímto o vybudování zpevněné cesty v tomto úseku, která by propojila dláždění kolem mostku s asfaltovou cestou. Pochopitelně bychom uvítali, pokud by v souvislosti s předchozí částí žádosti bylo technicky možné prodloužit veřejné osvětlení i na tento břeh Rokytky.

http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7492/7492390_29456a5c7a447177c9d49e9cbb3ab1ea/images/20121109_Pozemek_mesta_na_ceste_od_Rokytky.jpghttp://img8.rajce.idnes.cz/d0802/7/7492/7492390_29456a5c7a447177c9d49e9cbb3ab1ea/images/20121219_Cesta_od_arealu_Podvinny_mlyn_k_mostku.jpgObrázek 3: Cesta na severním břehu Rokytky, navazující na mostek zrekonstruovaný v roce 2011 a pohled na nezpevněný úsek cesty do areálu, vedoucí směrem k mostku

Děkujeme.

Za petiční výbor

Marek Velešík, Podvinný mlýn 2347/26, Praha 9
Jana Štěrbová, Podvinný mlýn 2281/10, Praha 9
Tomáš Frnka, Podvinný mlýn 2283/18, Praha 9
Jiří Čihák, Podvinný mlýn 2348/28, Praha 9
Jan Sedláček, Podvinný mlýn 2356/40, Praha 9
Kateřina Przeczková, Podvinný mlýn 2358/48, Praha 9

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru. Pro kontakt s petičním výborem lze použít emailovou adresu cesta.na.metro@gmail.com.

Poznámka - Děkujeme za podporu petice, pokud ovšem máte možnost podepsat petici osobně, udělejte to, i když petici podpoříte elektronicky (tato forma vyjádření podpory není přímo podporována petičním zákonem). Seznam elektronicky vložených kontaktů nicméně přiložíme k petici pro ilustraci podpory.

Marek Velešík    Kontaktujte autora petice