Proti dotěžení zásob a prodloužení těžby v kamenolomu Zárubka

My, níže podepsaní občané, pobouřeni záměrem pokračovat v další těžbě v kamenolomu Zárubka, žádáme o zamítavé stanovisko ke všem žádostem o prodloužení těžby, či dotěžení zásob v dotyčném lomu na dalších několik desítek let. Nepřejeme si pokračující devastaci krajiny, ohrožování zdraví a majetku obyvatel.

Těžba dalšího kamene v lomu Zárubka je pro obyvatele Leštinky, Prosetína, Cejřova, Vrbatova Kostelce a dalších dotčených obcí - nepřípustná. Obyvatelé odmítají další těžbu. Mají oprávněné obavy z dopravního zatížení, hluku, prachu, ze změny rázu krajiny, majetkových škod, škod na zdraví a škod na životním prostředí.

Obec Leštinka se nachází v oblasti Železných hor - Geopark Železné hory. Jedná se o oblast s výskytem rosničky zelené, raka říčního, ještěrky obecné, slepýše křehkého a dalších druhů vzácných a chráněných živočichů, ale i silně ohrožených druhů rostlin - přeslička různobarvá (Equisetum variegatum), dále ohrožených druhů rostlin - konopice úzkolistá (Galeopsis angustifolia) a bělolist rolní (Filago arvenis).

Lom se nachází pouze pát desítek metrů od obytných budov. Ohrožovány jsou i zdroje pitné vody. Z hlediska surovinových potřeb České republiky, ani Pardubického kraje jistě není zapotřebí prodloužení těžby v dotyčném lomu, zvláště v situaci, kdy došlo k výraznému střetu zájmů těžařů se zájmy obyvatel okolních obcí, zájmy ochrany přírody, vodních zdrojů a lidského zdraví. Záměr dotěžit zásoby kamene by prodloužil těžbu v lomu o další desítky let, což by představovalo zátěž pro několik dalších generací. Je tedy možno uvažovat o nepříznivé změně ve struktuře a počtu obyvatelstva.

Mgr. Andrea Málková    Kontaktujte autora petice