Regulace zábavní pyrotechniky

Vážení zákonodárci,

jakožto občané České Republiky Vás žádáme o regulaci používání zábavné pyrotechniky, zejména na Silvestra.

Ano, většinou jde jen o jeden den v roce, ale i tak má ten jeden den na svědomí velké množství ztracených, zraněných, mrtvých zvířat, domácích mazlíčků, vyplašené a vystresované lesní zvěře, popálených a poraněných lidí, poškozených a zničených aut i jiného majetku, nemluvě o znečištění vzduchu, které se za jediný večer vyrovná možství zplodin vyprodukovaných auty během dvouměsíčnímu provozu dálnice D1.

Přiložená mapka (Německo) ukazuje koncentrace mikroprachu (kouř, částečky které se dostanou hluboko do plic) před a po Silvestru. Navíc to není jen tak nějaký kouř - v mnoha případech obsahují rakety toxické látky, těžké kovy atd.

26169322_10210138285242373_8894045096764014625_n.jpg

Jistě, každé dítě a většina dospělých milují ohňostroje. Ale jsou i jiné možnosti, než že od 16h  na Silvestra do 02h Nového roku skupinky lidí odpalují čím dál větší množství pyrotechniky, navíc se zcela zbytečnými zvukovými efekty. Například časové omezení - půl hodiny před a po půlnoci. Nebo povolit pouze organizované ohňostroje (třeba městem, organizací), které bývají beztak díky své profesionalitě krásnější, a milovníci barevných šou tak o žádný požitek nepřijdou. Anebo povolit jen pyrotechniku s vizuelními efekty, bez ohlušujících zvukových efektů...

Rozhodně nemáme zájem na celoplošných zákazech, všichni víme, jak to dopadlo s královstvím, kde bylo zakázáno zpívat, ale jde nám o vytvoření takových pravidel a rámců, které usměrní používání tak, aby byly minimalizovány negativní dopady.

Proto Vás žádáme, milí zákonodárci, zamyslete se nad tímto tématem, tak, aby si každoroční oslavy mohli opravdu užít všichni.

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.