Petice za harmonizaci povinností účastníků silničního provozu, aneb “řidičák pro cyklisty”

My, občané České republiky, žádáme o harmonizaci povinností účastníků silničního provozu vzhledem k narůstajícímu množství cyklistů v silničním provozu.

Z platné legislativy vyplývá, že řidič motorového vozidla musí splňovat mnoho zákonných požadavků, např. musí být držitelem řidičského oprávnění, musí mít zřízeno pojištění odpovědnosti, musí absolvovat technické kontroly stavu vozidla, od určitého věku musí absolvovat povinné lékařské prohlídky, atp.

Tyto požadavky na cyklisty (kteří nevlastní řidičské oprávnění) kladeny nejsou i přesto, že svým počínáním mohou způsobit škody na majetku či zdraví ostatních účastníků silničního provozu stejně, jako řidiči motorových vozidel. Navíc, nezodpovědnému cyklistovi nelze přepravu na jízdním kole zakázat tak, jak je to u řidičů motorových vozidel, bez ohledu na počet a závažnost delikvencí. Žádáme proto o zvážení harmonizace povinností ve dvou variantách:

• zrušení povinností řidičů motorových vozidel nad rámec povinností cyklistů nebo
  • zavedení povinností cyklistů na rámec povinností řidičů motorových vozidel.

Václav Jaroměřský    Kontaktujte autora petice

Vaše e-mailová adresa nebude publikována na našem webu. Autor petice ale uvidí všechny informace, které zadáte do tohoto formuláře.