Romové odmítají nedovolené statistiky

My Romové, ale i neromové ze všech míst České republiky i za ní

jsme velmi rozhořčeni nad články, které vyšli v tisku PRÁVO  a NOVINKY.CZ, ve dnech 19.10.2012 a 20.10.2012 kde pan ředitel  Šimáček dodal PRÁVU informace o tom, že Romové si záměrně práci nehledají.

Tímto pan Šimáček vyzval, celou společnost, aby se opět rozdělila na dva tábory. Pan Ginter, redaktor PRÁVA, popsal slova pana Šimáčka, ředitele agentury pro sociální začleňování následujíce,  cituji:

Největším problémem je neúčast Romů na pracovním trhu, tzv. nečinnost. Zhruba 56 procent Romů v produktivním věku od 15 do 64 let není součástí pracovních sil. To znamená, že nejsou zaměstnaní a ani nehledají práci. Nezaměstnaní, tedy ti, kteří aktivně hledají práci, tvoří pouze pět procent v produktivním věku,“ napsal Právu ředitel odboru pro sociální začleňování při Úřadu vlády Martin Šimáček.

Nás velmi pobouřili tato slova, protože čísla nestojí na pádných argumentech a jsou smyšlená. Zároveň tím bylo porušeno právo menšiny. Nikdo nesmí bez souhlasu občanů je monitorovat a evidovat k určitým analýzám, respektive zaměstnanosti a už vůbec ne menšinu.

Tímto pan Šimáček a pan Ginter porušil antidiskriminační zákon č. 198/2009 sb cituji:

ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON

Základní pojmy

§ 2

(1) Pro účely tohoto zákona se právem na rovné zacházení rozumí právo nebýt diskriminován z důvodů, které stanoví tento zákon.

(2) Diskriminace je přímá a nepřímá. Za diskriminaci se považuje i obtěžování, sexuální obtěžování, pronásledování, pokyn k diskriminaci a navádění k diskriminaci.

(3) Přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru.

(4) Za diskriminaci z důvodu pohlaví se považuje i diskriminace z důvodu těhotenství, mateřství nebo otcovství a z důvodu pohlavní identifikace.

(5) Diskriminací je také jednání, kdy je s osobou zacházeno méně příznivě na základě domnělého důvodu podle odstavce 3.

Dále byla porušena ze strany redaktora a pana ředitele Šimáčka LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁVA SVOBOD přepis č.2 /1993 sb. a to cituji:

Čl. 1

Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

(3) Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Čl. 3 (1) Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

(2) Každý má právo svobodně rozhodovat o své národnosti. Zakazuje se jakékoli ovlivňování tohoto rozhodování a všechny způsoby nátlaku směřující k odnárodňování.

(3) Nikomu nesmí být způsobena újma na právech pro uplatňování jeho základních práv a svobod.

Čl. 10

(1) Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.

(2) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

My Romové popíráme tyto slova, které byli použity v článku jako i smyšlená čísla. Nikdo nezískal souhlas osob žijících v sociálně vyloučených lokalitách a ani jiných Romů, kteří žijí mimo sociálně vyloučené lokality, aby je někdo někde evidoval v rozporu se zákonem.

Grémium Romských Regionálních Představitelů, vyzývá všechny kdož nesouhlasí se slovy v článcích, které vyšli v tisku, aby podpořili svým podpisem tuto petici.

V Karlových Varech dne: 20. 10. 2012

Ladislav Bílý